Görüş Bildir
Haberler
Mahkemeden, Çocukların Cinsel İstismarına 'Rıza' Gerekçesiyle Alt Sınırdan Ceza

Mahkemeden, Çocukların Cinsel İstismarına 'Rıza' Gerekçesiyle Alt Sınırdan Ceza

Onedio Medya
18.11.2015 - 13:21 Son Güncelleme: 18.11.2015 - 15:53

Diyarbakır'da kendisini asker olarak tanıtıp, 14 ve 15 yaşlarındaki iki çocuğa cinsel istismarda bulunan sanığa 150 yıl istenirken alt sınırdan 10 yıl veren mahkeme 'gerekçe'sini açıkladı: Mağdurların rızası olmadığına dair delil yok!

İçeriğin Devamı Aşağıda

Diyarbakır'da kendini subay olarak tanıtıp, biri 15, diğerleri 14 yaşındaki 3 kızı evine götürdüğü, esrar içirdiği ve porno film izletip cinsel istismarda bulunduğu iddiasıyla 150 yıl hapis istemiyle yargılanırken, 10 yıl hapis cezasına çarptırılan Ubeydullah Ç.'nin gerekçeli kararı açıklandı. 

17 sayfalık gerekçeli kararda, cinsel istismar eylemlerinin, 'mağdurların rızasına aykırı gerçekleştirdiğine dair soyut iddia dışında delil elde edilemediği' vurgulandı. Ceza verilirken, sanığın yeniden suç işlemeyeceğine ilişkin olumlu kanaate varıldığı da belirtildi.

Sanığa, 2 çocuğa karşı 'Basit cinsel istismar' ve 'Kişiyi Hürriyetinden yoksun kılma' suçlarından alt sınırdan ceza veren Diyarbakır 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi, gerekçeli kararda, sanığın mağdurlara temin ettiği iddia edilen esrar maddesinin ele geçmemesi nedeniyle 'Uyuşturucu madde temin etme' eyleminden beraatine hükmedildiği belirtildi. 

Sanığın mağdurlardan R.A.'ya yönelik 'Cinsel istismar' ve 'Kişiyi hürriyetinden yoksun kılma' eylemlerini kabul etmediğini belirten mahkeme, sanık savunmasının aksinin ispatlanamadığını ifade etti.

Mahkeme kararında 'rıza' vurgusu

Mahkeme kararında 'rıza' vurgusu

Mağdur kızın olay tarihinde 15 yaşını doldurduğu kaydedilen kararda, 'sanığın cinsel saldırı eylemini mağdurun rızasına aykırı gerçekleştirdiğine dair soyut iddia dışında delil elde edilemediği' vurgulandı. Bu haliyle sanığın suçu işlediği konusunda kuşku oluştuğu belirtilen kararda, ceza yargılamasının evrensel ve vazgeçilmez ilkelerinden birinin 'Kuşkudan sanık yararlanır' ilkesi olduğu belirtildi. Sanığın atılı suçtan cezalandırılmasını gerektirir kesin ve inandırıcı delil elde edilemediği kanaatine varıldığını belirten mahkeme, R.A.'ya yönelik eylemden dolayı beraat kararı verildiğini kaydetti. Kararda, sanığın G.D. ve N.K.'ya yönelik istismar eylemlerini, mağdurların rızasına aykırı gerçekleştirdiğine dair delil bulunmadığı belirtildi.

Mahkeme: 'Sanığın kişilik özellikleri göz önüne alındığında yeniden suç işlemeyeceği kanaati oluştu'

Mahkeme: 'Sanığın kişilik özellikleri göz önüne alındığında yeniden suç işlemeyeceği kanaati oluştu'
İçeriğin Devamı Aşağıda

Sanığın eylemlerinde ceza alt sınırından uzaklaşmayı gerektirir bir neden bulunmadığı kaydedilen kararda, bu nedenle olayın 'Basit cinsel istismar' olarak değerlendirildiği kaydedildi. Bu nedenle sanığa her iki kız için 'hürriyeti tahdit'ten 2'şer yıl 6 ay, 'basit cinsel istismar'dan da 2'şer yıl 6 ay olmak üzere toplam 10 yıl ceza verildiği ifade edildi. Mahkeme, sanığın kişilik özellikleri göz önüne alındığında yeniden suç işlemeyeceği kanaati oluştuğunu da belirtti.

Felat BOZARSLAN - DHA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
185
72
50
9
8
5
4