Görüş Bildir
Haberler
Kripto Para Piyasasına Girenlerin Anlamlarını Mutlaka Bilmesi Gereken 13 Terim

etiket Kripto Para Piyasasına Girenlerin Anlamlarını Mutlaka Bilmesi Gereken 13 Terim

Begüm
06.04.2021 - 18:00

Eğer kripto para piyasasına girmek istiyorsanız bu terimler aşırı işinizi kolaylaştıracak, bizden söylemesi! 

 “Bu içerik bilgilendirme ve eğlence amaçlı üretilmiştir. Herhangi bir Yatırım Tavsiyesi içermemektedir.” 

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. FUD (Korku, Kararsızlık, Şüphe)

1. FUD (Korku, Kararsızlık, Şüphe)

Kripto para deyince bilmeniz gereken ilk terim kesinlikle FUD olmalı! 

Zaman zaman kasıtlı veya kasıtsız olarak ortaya atılan söylentilerin piyasalarda değişiklik yaratma durumu için kullanılan FUD yatırımcıların piyasadaki durumunu net şekilde görebilmesi ve ona göre hareket edebilmesi ile de alakalıdır. FUD yaşanan durumlarda yatırımcılar söylentilerden arınmış şekilde tavır sergilemelidirler.

2. FOMO (Fırsat Kaçırma Korkusu)

2. FOMO (Fırsat Kaçırma Korkusu)

Genel olarak FOMO terimi bir şeyleri kaçırmaktan zamanı iyi yönetememe ve fırsatları yakalayamamaktan korkma durumları için kullanılır.

Kripto piyasalarında ise FOMO, yatırım fırsatlarını kaçırma korkusu ve yapılan yatırımdan pişman olma durumu için kullanılıyor. Burada tavsiye edilen şey ise doğru şekilde yatırım yapabilmek için FOMO etkisinden kurtulup sakin ve mantıklı şekilde piyasalarda hareket etmek.

3. ATH (Tüm Zamanların En Yüksek Değeri)

3. ATH (Tüm Zamanların En Yüksek Değeri)

Açılımı All Time High olan ATH, coinin piyasada o döneme kadar ulaştığı en yüksek fiyatı için kullanılır. Genellikle yatırım tavsiyelerinde ''ATH yapabilir'' şeklinde duyduğumuz bu terim, bize bahsedilen coinin artarak rekor kırabileceğini söyler. 

Yani biri size herhangi bir coin için ATH yapabilir diyorsa onu değerlendirmekte fayda olabilir.

4. ATL (Tüm Zamanların En Düşük Değeri)

4. ATL (Tüm Zamanların En Düşük Değeri)

ATH teriminin tam zıttı olan ATL, bir coinin ulaştığı en düşük fiyatı söylemek için kullanılır. ATL'nin aşılması durumunda piyasalara stop emri verilerek piyasalarda keskin ve ani bir düşüş yaşanabilir.

5. AML (Kara Para Aklamayı Önleme)

5. AML (Kara Para Aklamayı Önleme)

Kayıt dışı ekonomik değerler için kullanılan kara para terimini sık sık kullanırız. AML yani kara para aklamayı önleme ise kripto para birimleriyle parayı aklayan suç örgütlerine karşı geliştirilen kurallar bütünüdür. AML ile müşterinin ve yatırımcının para hareketleri takip edilir ve şüpheli durumlar belirlenir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Dump

6. Dump

Piyasada bulunan kripto paraların bir anda aşırı artması veya düşmesine sebep olan aldatmacalı, düzenbaz işler için kullanılan bir terimdir. Dikkat edilmesi önerilir.

7. HODL

7. HODL

Kripto parayı almak ve elinde tutmak için kullanılan HODL terimi bir kullanıcın ''bekle'' anlamına gelen ''hold'' kelimesini yanlış yazması sonucunda ortaya çıkmıştır. 

Genellikle piyasada fiyatlarda yaşanan seri düşüşlerde onu satmadan elde tutmaktır. Yatırımcılar HODL terimi çevresinde düşük seyreden varlıkları alıp değerlenene kadar ellerinde tutarlar.

8. BUIDL

8. BUIDL

Tıpkı HODL terimi gibi yazım yanlışından doğan BUDIL de sık sık kullanılan bir terimdir. Genellikle bu terim yatırımcılar için ''sadece al sat yapmayın, devam ettirin ve hayata geçirin'' demek için kullanılır. BUIDL kapsamında yatırımcılar hedefleri için aktif olarak piyasada çalışırlar.

9. ROI

9. ROI

ROI yatırım getirisi olarak ifade edilen durumlar için kullanılan bir terimdir. Yatırımın orijinal değeri ile kazancını ölçmek için kullanılır. Genellikle ROI hesaplamak için yatırımın güncel değerinde ilk alındığı zamanki değeri çıkarılır.

10. Balon

10. Balon

Piyasadaki katılımcıların fiyatları değerlerinin kat be kat üstüne çıkardıkları durum için kullanılan Balon terimi genellikle talepten dolayı fiyatların ultra üst seviyeye çıktığı, ederinin fazla olduğu durumlar için kullanılır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Airdrop

11. Airdrop

Piyasaya yeni çıkan kripto paraların koşullu veya koşulsuz şekilde ücretsiz dağıtılması durumu için kullanılır. Nerden baksanız en sevdiğimiz terim bu olabilir!

12. FA

12. FA

Açılımı Fundamental Analysis olan FA, kripto paranın gerçek piyasa değerini anlayabilmek için ekonomik, sosyal ve politik açıdan detaylı araştırma yapılması durumuna denir.

13. Burn

13. Burn

Genellikle Coin Burn olarak da karşımıza çıkan bu terim piyasada yer alan herhangi bir paranın döndürülemez şekilde sistemden çıkarılması ve yok olması durumudur.

Kripto para konusundaki tüm işlemlerinizi Dünyanın Lider Kripto Borsası OKX ile gerçekleştirebilirsiniz!

Kripto para konusundaki tüm işlemlerinizi Dünyanın Lider Kripto Borsası OKX ile gerçekleştirebilirsiniz!

OKX her seviyeden traderlar için tamamen özelleştirilebilir bir kripto borsası sunar!

OKX ile Bitcoin ve diğer alt coinlerin alım satımını yapmak için tıklayın!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
6
3
2
1
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
okisi

dump başka pump başka reis dump ta ani düşüş aşşa çekme oluyor pumpta anlık sıçrama oluyor