Görüş Bildir
Haberler
Kramp Neden Olur, Ne İyi Gelir?

Kramp Neden Olur, Ne İyi Gelir?

Şebnem Sucu
15.10.2021 - 10:08

Bir veya birden fazla kasın kontrolsüz bir biçimde kasılması olarak tanımlanan kramplar, kısa süreli etkiye sahip olsalar da oldukça rahatsız edicidirler. Gebeliğin bir döneminde pek çok hamile kramp şikayetlerinden yakınır. Aynı zamanda yaygın olarak egzersiz sırasında da kramp durumu ile karşılaşabilir. Kısaca herkes krampın nasıl bir etki yarattığını bilir. Özellikle inatçı kramp varlığında kramp neden olur, ne iyi gelir? Sorusunun cevabı araştırılır. Sıklıkla baldır denen bacağın arka kısmında meydana gelen kramp, etkilenen kası kullanmayı bir süreliğine zorlaştırmaktadır. Peki, kramp neden olur ne iyi gelir? İşte kramp hakkında merak edilen soruların yanıtları…

İçeriğin Devamı Aşağıda

Kramp her yaşta görülmekle birlikte 50 yaşın üzerinde bireylerde su kaybı, yorgunluk, uykuda gerilme gibi durumlarda sık gözlemlenmekte ve normal karşılanmaktadır. Ancak gece boyu birkaç kez oluyor ve sabah saatlerinde de ortaya çıkıyorsa bunun yanı sıra kasılmalar bacaklar dışında el ve kollarda da meydana geliyorsa altta yatan başka bir hastalığın varlığı söz konusu olabilir. Peki, birçok sebepten ötürü ortaya çıkabilen kramp neden olur, ne iyi gelir? İşte kramp oluşumunu nedenleri ve tedavi yöntemleri…

Kramp Neden Olur?

Kramp Neden Olur?

Krampların oluşumunda pek çok etken söz konusudur. Potasyum, kalsiyum ve sodyum gibi çeşitli minerallerin eksikliği kaslarda kasılmalara neden olabilir. Çünkü bu mineraller kas hücrelerinde sinirler arasında bir nevi iletişim sağlamaktadır. Öte yandan uzun süre hareketsiz kalmak krampların yaygın nedenleri arasında yer alır. 

Özellikle inatçı bacak krampları, böbrek rahatsızlığına bağlı nöropati,  diabet, düztabanlık, sinir hastalıkları kalsiyum düşüklüğü, tiroit hastalıkları gibi çeşitli hastalıklardan kaynaklanabileceği için vücut kasılmalar ile sinyal veriyor olabilir. Ayrıca bazı tansiyon, kolesterol ilaçları ve antidepresan kullanımı ile kramplar görülebilir.

Kramplar iş esnasında örneğin; madenciler, duvarcılar ve askerlerde görülebilir. Özellikle nemli ve sıcak mekanlarda egzersiz yapmak kramp oluşumuna katkıda bulunur. Kas grubu aşırı stresle baş başa kaldığında kramp oluşumu kaçınılmaz bir hal alır.

Kramp Nasıl Geçer?

Kramp Nasıl Geçer?

Kramp şikayetleri ile sık sık karşılaşanlar ilk olarak nörolojik bir muayeneden geçmelidir. Böylelikle altta yatabilecek olan karaciğer, böbrek rahatsızlığı, miyopati gibi hastalıkların varlığı tespit edilebilir. Yapılan tetkik sonucu herhangi bir bulgu söz konusu olduğunda rahatsızlığa uygun tedaviye başlanması uygun olacaktır.

Gebelik döneminde magnezyum desteği gerekebilir. Bununla birlikte altta yatan önemli bir rahatsızlık bulunmadığında kısa süreli kullanılacak çeşitli ilaçlar, doktorunuz tarafından reçete edilebilir. Bunlar kas gevşetici ilaçlar, kinin ya da magnezyum gibi çeşitli ilaçları içeriler. 

Kramp meydana geldiğinde gerilme hareketi yapmak krampı yatıştırmaya yardımcı olur. Kaslara sıcak kompres uygulamak ve hafif masaj yapmakta kramp anında yapabileceğiniz uygulamalar arasında yer alır. Eğer egzersiz sırasında kramp şikayetlerinden yakınıyorsanız spora başlamadan önce ısınma hareketleri ve kas germe egzersizleri faydalı olacaktır. Geceleri giren krampları önlemek için ayağınızın altına bir yastık koyabilirsiniz. Uyumadan önce yatağınızda yapabileceğiniz germe egzersizleri de kramplarınızı hafifletebilir.

Aşağıdaki İçerikler De İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
2
1
1
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın