Görüş Bildir
Haberler
Korku Filmi İzlemek Yağ Yaktırıyor! İşte Gerilim Dolu Anların Vücudumuzda Yarattığı Etkiler

Korku Filmi İzlemek Yağ Yaktırıyor! İşte Gerilim Dolu Anların Vücudumuzda Yarattığı Etkiler

Korku filmi izlerken kendinizi garip mi hissediyordunuz? Bunun sebebi bizi sadece psikolojik olarak değil fizyolojik olarak da etkilemesi. Bakalım izlerken vücudumuzda neler oluyormuş?

Kaynak...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Korku filmi sevenler iyi bilirler. İzlerken korkarız, geriliriz, stres altına gireriz. Ama gözümüzü kırpmadan da ekrana kitlenip bayıla bayıla izleriz.

Ama bilmediğimiz bir şey var ki korku filmi izlerken sadece psikolojik olarak değil fizyolojik olarak da etkileniyoruz. Biz fark etmeden meğer neler oluyormuş vücudumuzda.

Yapılan araştırmalar korku filmi izlemenin vücut sağlığı açısından önemli olduğunu ortaya koydu. Vücudumuzdaki zararlı mikroplara karşı savaş konusunda en güçlü askerlerimiz olan akyuvarlar korku durumunda harekete geçerek çok daha iyi çalışıyorlar.

Örneğin; 20-26 yaş aralığında 32 sağlıklı kişiye yapılan deneylerde, “Teksas Katliamı” filmini izleyen kişilerin vücuduna giren mikropların akyuvarların saldırısına uğradığı gözlemlendi.

İnsanlar korku halindeyken vücut kendini savunma durumuna geçiyor. Bu olay dış dünyamızda gerçekleşirken tüm bedenimiz bundan etkileniyor.

.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Peki ya size korku filmi izledikten sonra vücut kokunuzun değiştiğini söylesek. Yapılan bir araştırmada korku filmine giren insanların filmi izlemeden öncesinde ve sonrasında daha farklı koktuğu tespit edildi.

Korku filmlerini izlemek ağır bir fiziksel yükün altına girmek gibi olabiliyor. 

Viyana’da Candman’i izlemeye gidenler ve daha nötr bir film izleyenlerin filmden sonra koltuk altlarını bir mendille silmeleri istendi. Bu örnekleri koklamaları istenen şanslı kadınlar korkunun kokusunu ayırt edebildiler.

Yani korkarak “kokunuzu” değiştirebilirsiniz!

Daha şaşırtıcı olan bir başka tespit ise korku filminin yağ yaktırması :) Şaka değil, oturduğunuz yerden kilo verebilirsiniz. Vücudu savunma durumuna sokan bu filmler, insanların kalori yakma durumunu önemli ölçüde hızlandırıyor.

Aman işi abartıp zayıflayayım derken psikolojinizi bozmayın :)

Londra Westminster Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen deneyde, Cinnet (The Shining) filmini izleyenler 184 kalori yaktı. Efsane korku filmi Jaws ise insanlara 161 kalori yaktırttı.

1. Cinnet (The Shining) 184 kalori

2. Jaws 161 kalori

3. Şeytan (The Exorcista) 158 kalori

4. Yaratık (Alien) 152 kalori

5. Testere (Saw) 133 kalori

6. Elm Sokağı Kâbusu A Nightmare On Elm Street 118 kalori

7. Paranormal Activity 111 kalori

8. Blair Cadısı (The Blair Witch Project) 105 kalori

9. Teksas Katliamı The Texas Chain Saw Massacre 107 kalori

10. Ölüm Çığlığı (Rec) 101 kalori.

Kilo verebilirsiniz dedik ama hemen sevinmeyin! Tam tersi etki yaparak kilo almanız da muhtemel. Çünkü film esnasında salgılanan stres hormonu sizi yemeğe de yönlendirebilir.

ABD’deki bilim insanlarının yaptığı araştırmalara göre; korku ve gerilim filmlerindeki stresli sahneler; çikolata, bisküvi, patlamış mısır, cips gibi bedende geçici rahatlatma hissi uyandıran gıdalara yönelimi tetikliyor.

Korku filmi izleyenler, romantik komedi izleyenlere göre en az iki yağlı abur cubur daha fazla tüketiyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Bir başka etkisi ise beynin felaket senaryolarına karşı prova yapma isteği. Çünkü psikopat bir şekilde korkacağımızı bile bile korku filmleri izliyoruz. Bilime göre bunun açıklaması, beynin senaryoları prova etmeye çalışma durumundan kaynaklanıyor.

Örneğin; Elm Sokağı Kabusu'nu izledikten sonra karanlık ve ıssız bir sokaktan geçerken çok daha dikkatli olacağınız kesin.

Korku filmleri duyularımızı da hassaslaştırıyor! Wisconsin-Madison Üniversitesi’nden araştırmacılar korku filmleri izleyenlerin; göz hızında, kalp atış hızında ve nefes alma performansında önemli yükselmelerin olduğunu keşfettiler.

Karanlık ve fırtınalı sahneler sadece atmosfer gereği değildir. Ekrandaki karanlık aslında gözlerinizin daha hızlı hareket etmesine ve göremediğiniz rengin telafi edilmesi için hareketi güçlendirir.

Ayrıca korku filmleri travmatik olarak davranışlarımızı etkileyebiliyor. Özellikle küçük yaşta izleyenlerde ilerleyen dönemlerde denize girememe (Jaws), oyuncaklarda korkmak (Chucky) gibi etkiler yaratabilir.

Özellikle 14 yaş ve çocuklar için film seçiminde çok dikkatli olunmalı.

Son olarak korku filmleri konusunda uzmanlar ise şöyle konuştu: Yaşınız ve sağlığınız açısından sorun yaratmayacaksa korku filmleri izlemek zararlı değil. İyi seyirler...

tinypic.com
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
28
11
4
3
1
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
fake nick

arkadaşlarla birlikte izlerken, 3 cipsi ,bisküvi,didi yiyerek izliyoruz.Artık kaç kalori yaktıysam :)