Görüş Bildir
Haberler
Koçluk Hakkında Bilinen Trajikomik 12 Yanlış

Koçluk Hakkında Bilinen Trajikomik 12 Yanlış

Irem Ulgu
24.07.2014 - 12:30 Son Güncelleme: 31.07.2014 - 23:17

Son yıllarda Türkiye'de adını sıkça duymaya başladğımız "Koçluk" herkesin ilgisini çeken, ancak bir o kadar yanlış tanınan bir meslek.

Koçluk mesleği ile ilgili varsayımlar bazen oldukça eğlenceli olabiliyor. Bu konuya bir de bir profesyonel koçun penceresinden eğlenceli bir yaklaşımla bakalım..

İçeriğin Devamı Aşağıda

Koç öğretmencilik oynamaz ...

Koç öğretmencilik oynamaz ...

Koç danışanının cevaplara sahip olduğu ya da cevapları bulabileceği ön kabulu ile çalışır. O nedenle bildiği çözüm ve davranışları önermez, danışanın kendi çözümünü bulması için gerekli materyali sunar.

Fal kesinlikle bakmaz :)

Fal kesinlikle bakmaz :)

Ne yazık ki koç danışanına bir kısmet olup olmadığını ya da üç vakte kadar terfi alıp alamayacağını söylemez :) Bir ilişkiye hazır olmak için hangi yönlerini geliştirmesi gerektiğiyle, işinde yükselmek için ne gibi adımlar atılması gerektiğiyle ilgilenir.

İyi bir koç eleştirmez

Koç eleştirinin objektif olmadığının bilincindedir ve herkesin düşüncelerine saygı duyar. Doğrudan ya da dolaylı eleştiri yapmaz, gerekliyse kişiyi kendi özeleştirisini yapmaya teşvik eder.

Evrenle iletişime geçme seansı yapmaz :)

Koç tüm inançlara eşit mesafededir, inançlar üzerinden uygulanan pratikler yaptırmak mesleki tanımına girmez :)

Gelecekten haber vermez

Koçun ilgi alanını şimdiki zaman oluşturur. Değişmeyen tek şeyin değişim olduğunu kabul eder ve danışanının bugün hedeflediklerinin, değerlerinin ve inançlarının zamanla değişebileceğini öngörerek bugünün unsurları ile ilgilenir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Zengin olma reçetesi yazmaz !

Danışanının hedeflediği refahı hayatına çekebilmesi için gerekli olan adım ve araçları bulmasına, bu bağlamda bir hareket planı yapmasına ve uygulamasına yardım eder.

Dinliyormuş gibi yapmaz..

Danışanın söylediklerini iyice kavramak ve altında yatanları çözümlemek için koç derin dinleme yapar, sorularını bu çıkarımlar etrafında oluşturur. İyi bir koçluk seansında dinliyormuş gibi yapmak imkansızdır, çünkü süreç ilerlemez...

Sihirli değneği yoktur...

Kişinin istenen hedefe ulaşması, inanç kalıplarını veya davranış paternlerini değiştirmesi gibi konular zaman ve kararlılık isteyen süreçlerdir. Dolayısı ile koçun bir seansta istenen hedefe ulaşmanıza yardımcı olması beklenemez. Koçluk sürece, kararlılığa ve motivasyona dayalı bir süreçtir.

Koç randevu hatırlatan bir asistan değildir...

Koç danışanlarının randevularına sadık olma bilincinde olan, iptal, erteleme gibi durumları önceden haber verme sorumluluğu alan bireyler olarak kabul eder ve danışanlarının peşinde koşmaz.

Gizlilik prensibini ihlal etmez

Gizlilik prensibini ihlal etmez

Koçluğun en önemli etik kurallarından biri, koç ve danışan arasındaki mahremiyettir. Koçluk sürecinde bilgi ve belgelerin hiçbir şekilde 3. şahıslar ile paylaşılması mümkün değildir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Freud kılığına girmiş "koç"lardan sakınınız !

Freud kılığına girmiş "koç"lardan sakınınız !

Koç, psikolog ve psikiyatr meslek tanımları ve alanları birbirinden farklıdır. Koç kişisel performans gelişimine odaklıdır, tedavi etme gibi bir sorumluluk almaz.

Koç diplomasız olmaz !

Koç diplomasız olmaz !

Profesyonel Koç yetkinliklerine sahip olmak ve mesleği icra edebilmek için koçun en az ACSTH düzeyinde ya da dengi bir diplomaya sahip olması gerekir. Koçluk eğitim almadan profesyonel olarak yapılamaz.

Koçluğun ne olduğuyla ilgileniyorsanız bu video size yardımcı olacaktır..

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
1
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın