Görüş Bildir
Haberler
Kırk Uçurma Nedir? Kırk Uçurma Sepetine Ne Konur?

Kırk Uçurma Nedir? Kırk Uçurma Sepetine Ne Konur?

Şebnem Sucu
03.12.2021 - 10:30

Türk geleneklerine göre kırk uçurma, dualar eşliğinde yapılan ve iyi niyet taşıması gibi sebeplerle günümüzde hala devam eden ritüeller arasında yer almaktadır.  Bebeğin doğumunun ardından anne ve bebek için hazırlanan bu tören yöreler arası farklık gösterebilir. Anne ve bebeğin kırk günü sorunuz atlamasının ardından kırk uçurma sepetinde farklı anlamlar taşıyan nesneler yerleştirilir. İçeriğimizde kırk uçurtma nedir, Kırk uçurtma sepetine ne konur? Sorularının yanıtlarına ulaşabilirsiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Bebeğin ve annenin 40 günlük sürecini doldurmasından sonra halk arasında yaygın yapılan kırk uçurma, temelde bebeğin yaşamının daha güzel geçeceği düşüncesi ile kutlanır. Lohusalık dönemini kapsayan 40 günün ardından kırk banyosu ve aile büyüklerine ziyaretler yapılır. Bu inanışa göre, doğumdan sonra annenin vücudu toparlanır ve yediden sağlığa kavuşması kutlanır. Aynı zamanda artık bebekte dış dünya ile tanışabileceğinden bebekte bu törende başrolde yer alır. Peki, kırk uçurma nedir? Kırk Uçurma sepetine ne konur? İşte merak ettiğiniz tüm detaylar…

Kırk Uçurma Nedir?

Kırk Uçurma Nedir?

Kırk uçurma 40 gün boyu anne ve bebeğin istirahat etmemesi, dışarı çıkmaması ve ev içinde zaman geçirmesi inanışına dayanmaktadır. Bu sürecin ardından yani 40. günde anne ve bebek dualar eşliğinde banyolarını yapar ve yakınlarını ziyaret ederler. 

40 günlük zaman zarfında anne ve bebek arasındaki bağ gelişir ve sürecin sonunda 40 uçurma şeklinde ifade edilen küçük bir tören hazırlanır. Halk arasında bu kutlamanın anne ve yenidoğan açısından pek çok faydası olduğuna inanılmaktadır.

Kırk Uçurma Sepetine Ne Konur?

Kırk Uçurma Sepetine Ne Konur?

Kırk uçurma sepetine hediyeler konur ve ziyaret esnasında bu hediyeler dağıtılır. Kırk uçurtma sepetine konan malzemelerin anlamları bulunur. İşte kırk uçurma sepetine konan nesneler…

Un: Ömrü uzun olsun

Yumurta: Sağlıklı ve gürbüz olsun.

Tuz: Tuz gibi ak ve kolay akan bir ömrü olsun.

Pamuk: Güzel yaşlansın.

Bozuk para: Maddi açıdan rahat olsun.

Sepete konabilecek diğer malzemeler ise şunlardır;

Ekmek: Elinin ekmek tuttuğunu ailesi görsün.

İp: Sağlıklı ve uzun saçları olsun.

Çörek otu: Şansı yaver gitsin.

Nazar boncuğu: Nazar değmesin.

Kuran: Dini ile bütün olsun.

Kahve: Hatırlı dostluklar kursun.

Sabun: Alın yazısı temiz olsun.

Kırk Banyosu Nasıl Yapılır?

Kırk Banyosu Nasıl Yapılır?

Kırk banyosunu yapacak olan kişi önceden belirlenir. Sabahın erken saatlerinde elinde 4 taş ve 40 mevsim çiçeği ile gelir. Çiçek ve taşları kaynatır, temizler. Banyo esnasında taş ve çiçekler dualar eşliğinde banyo suyuna atılır. Nazar uğramasın diye nazar boncuğu ve altın ıslatılır. Kırk banyosunu yapacak olan kişi abdestini alır ve dua eder. Ellerini suyun içine 40 defa sokup çıkararak bebeğin banyosunu yaptırır. Bu esnada “ Su gibi ömrü olsun” temennileri ile anne ve bebeğin başından su dökülerek hem annenin hem de bebeğin kırkı çıkarılmış olur.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
6
2
1
1
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın