Görüş Bildir
Haberler
Meclis'te CHP-HDP Görüşmesi

Meclis'te CHP-HDP Görüşmesi

FreiGeist
04.08.2015 - 15:08 Son Güncelleme: 04.08.2015 - 16:58

HDP eşbaşkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ başkanlığındaki heyet CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile Meclis'te görüştü.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Alınan bilgiye göre, Demirtaş'ın talebi üzerine gerçekleştirilen görüşme Kılıçdaroğlu'nun TBMM'deki makamında yapıldı 35 dakika sürdü.

Görüşmede CHP Grup Başkanvekilleri Engin Altay ve Levent Gök ile HDP Grup Başkanvekilleri İdris Baluken ve Pervin Buldan da yer aldı.

HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş geçtiğimiz cuma günü yaptığı açıklamada, “önümüzdeki hafta Kılıçdaroğlu ile görüşeceğiz, bir araya geleceğiz. Bizi yok sayanlara bile barış için bütün kapılarımız açıktır. Barış için her kapıya gideriz” demişti.

Demirtaş ve Kılıçdaroğlu en son Ağustos 2014’te yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminden önce yüz yüze bir görüşme gerçekleştirmişti.

CHP'li Altay: 'PKK derhal silah bırakmalı ve barış dilini konuşmalıdır'

İçeriğin Devamı Aşağıda

Görüşmenin ardından CHP Grup Başkanvekili Engin Altay açıklama yaptı. “Türkiye'de barışa nasıl ulaşırız ile ilgili karşılıklı bir görüş alışverişinde bulunduk” diyen Altay, PKK’ya silah bırakma çağrısında bulundu. “PKK'nın yönelttiği silah 7 Haziran'da ortaya konulan barış talebine yöneltilmiş bir silahtır” ifadelerini kullanan Altay, “Kafaya silah dayanmışken barış sesini kimse duyamaz” dedi.

Görüşmede koalisyon konusunun konuşulmadığını belirten Altay’ın açıklamalarından satır başları şöyle:

Ülkenin içinde bulunduğu vahim durumla ilgili kaygılarını ortaya koydular. Akan kanın durması ile ilgili yapılabileceklerle ilgili verimli bir görüş alışverişinde bulunduk. Türkiye asla ve asla bölünmeyecek. Kardeşlik ve barış içinde yoluna devam edecektir. Terör nereden gelirse gelsin kabul edilemez. Orta da acılar kan ve terör var. PKK şunu bilmeli elde silahla barış istenmez. PKK'nın yönelttiği silah 7 Haziran'da ortaya konulan barış talebine yöneltilmiş bir silahtır. PKK derhal silah bırakmalı ve barış dilini konuşmalıdır. Kafaya silah dayanmışken barış sesini kimse duyamaz. Bun konuda devletin üstüne düşenler vardır. Türkiye'de barış isteyenlerin sesinin duyulması barış isteyenlerin amacının gerçekleşmesi için PKK'nın mutlaka ve mutlaka silah bırakması lazımdır. Türkiye en kısa sürede barış iklimine kavuşacaktır.

Görüşmede parti kapatma konusunun gündeme gelmediğini söyleyen Altay, HDP’nin PKK'ya yönelik tutumu hakkında sorulan soruya “Demirtaş’ın son günlerdeki iyi niyetli feryadını ve çalışmalarını olumlu buluyoruz. Bunları Türkiye’de duymayan kalmadı” şeklinde yanıt verdi.

HDP'li Baluken: 'Mutlaka silahlar susmalı'

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken ise, yaptığı açıklamada şunları söyledi:

''Barış umutlarının yeniden yeşertilmesi lazım. Öyle bir dönemden geçiyoruz. Türkiye'nin tamamında diyalog kanallarının açılması lazım. O neden bugünkü görüşme halklarımızın bu beklentisini yerine getirme ve Türkiye toplumunu rahatlatma açısından son derece önemlidir. 

Bütün Türkiye şunu görmelidir; dayatılan bu savaş ve çatışma ortamına karşı hiçbirimiz çaresiz değiliz. Savaş ortamının temel nedeni cumhurbaşkanının ve AK Parti'nin tek başına bir iktidar yakalama arayışıdır. 7 Haziran'da ortaya çıkan barış mesajlarının gözardı edilmesidir. Bu görüşmede son derece değerli fikir alışverişleri oldu. 

AK Parti kendi iktidarı, cumhurbaşkanının istikbali için ortaya koymuş olduğu savaş zeminini Türkiye'nin bölünme korkusu üzerinden halklarımıza anlatmaya çalışıyor. Şunu ifade edelim Türkiye'nin bir bölünme gündemi bile söz konusu değildir. Bir birlik içinde silahların devreden çıkacağına inancımıza belirtiyoruz. Bunu da CHP ile görüştük. Onları da bu konuda çok kararlı gördük. Mutlaka silahlar susmalı. İki taraf da ellerini tetikten çekmeli. Bununla ilgili yoğun bir çabamız var'' dedi.

Ajanslar ve Onedio

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
0
0
0
0
0
0