Görüş Bildir
Haberler
Keskin Tadı ve Kokusuyla Vücudumuza Sağlık Veren Kimyonun Faydalarını Biliyor muydunuz?

Keskin Tadı ve Kokusuyla Vücudumuza Sağlık Veren Kimyonun Faydalarını Biliyor muydunuz?

Kimyon, Hint Yarımadası'nın ve bazı diğer Asya, Afrika ve Latin Amerika ülkelerinin mutfaklarında çeşni veya baharat olarak yaygın bir şekilde kullanılır. Türk yemeklerinde de bolca kullanılan kimyon yemeklere hoş bir tad ve koku katarken sağlığa da birçok fayda sağlar. Siz de kimyonun faydalarından yararlanmak için kimyonu, bir uzmana danışarak beslenmenize ekleyebilirsiniz.

1. Hemoroid tedavisi

1. Hemoroid tedavisi

Kimyon, diyet lifi içeriği ve zararlı, uyarıcı, antifungal ve antimikrobiyal özelliklerinden dolayı toz halindeki doğal bir müshil olarak işlev görür. Bu özellikler esas olarak bazı pirazinlerden oluşan uçucu yağların varlığına bağlıdır. Kimyonu beslenmenize eklemek, sindirim ve boşaltım sistemindeki enfeksiyonların iyileşmesine yardımcı olur ve sindirimi de hızlandırır. Hemoroidin tüm semptomlarını ve nedenlerini temizleyebilir.

2. Sindirim problemlerinde etkili

78.media.tumblr.com

Kimyondan gelen aroma, ağızda tükürük bezlerini aktive eder ve bu da yiyeceklerin birincil sindirimini kolaylaştırır. Thymol, kimyonda bulunan, asit, safra salgılayan salgı bezlerini uyaran ve mide ve bağırsaklardaki gıdaların sindiriminden sorumlu enzimleri uyaran bir bileşiktir. Kimyon sizi gaz sorunlarından kurtarabilir ve dolayısıyla sindirimi ve iştahı arttırabilir. Uçucu yağlar, magnezyum ve sodyum içeriği sayesinde kimyon sindirimi kolaylaştırır ve ayrıca sıcak su ile alındığında mide ağrılarını hafifletebilir.

3. Diyabeti önleyebiliyor.

3. Diyabeti önleyebiliyor.

Araştırmalar halen devam etmekle birlikte, daha önceki çalışmalar, diğer baharatlardan farklı olarak kimyonun, hipoglisemi şansını azaltarak diyabetin önlenmesinde güçlü bir etkiye sahip olabileceğini bildirmektedir.

4. Astım ve bronşit tedavisinde kullanılır.

4. Astım ve bronşit tedavisinde kullanılır.

Kafein (uyarıcı bir madde) ve zengin aromatik uçucu yağların (dezenfektanlar) varlığı, kimyonu astım ve bronşit gibi solunum bozukluklarından müzdarip olanlar için ideal bir anti-konjestif kombinasyon haline getirir. Bir balgam söktürücü gibi davranır, yani solunum yollarındaki biriken balgam ve mukusları gevşetir ve onları hapşırma veya öksürme ve tükürme yoluyla sistemden uzaklaştırmayı kolaylaştırır.

5. Soğuk algınlığına karşı korur.

Soğuk algınlığı, bağışıklık sistemimiz zayıfladığında sıklıkla vücudumuzu etkileyen bir viral enfeksiyondur. Kimyonda bulunan uçucu yağlar, dezenfektanlar gibi davranır ve ortak soğuk algınlığına neden olabilecek viral enfeksiyonlarla savaşmaya yardımcı olur. Kimyon ayrıca aşırı mukusu kuruttuğu için solunum sisteminde öksürüğün gelişimini bastırır. Kimyon demir bakımından zengindir ve sağlıklı bir bağışıklık sistemi için önemli miktarda C vitamini içerir, enfeksiyonların oluşmasını veya kötüleşmesini önleyebilir.

6. Emziren anneler için öneriliyor.

6. Emziren anneler için öneriliyor.

Kimyon demir bakımından zengindir ve emziren anneler veya hamile kadınlar için olduğu kadar adet gören kadınlar için de önerilmektedir. Ayrıca, kimyonun laktasyondaki kadınlarda timol varlığından ötürü sütün salgılanmasını kolaylaştırması ve arttırmasına yardımcı olduğu söylenir; süt de dahil olmak üzere meme bezlerindeki salgıları arttırma eğilimindedir.

7. Anemiyi önleyebilir.

7. Anemiyi önleyebilir.

Yukarıda belirtildiği üzere, kimyon zengin miktarda demir içeriyor. (her 100 gramda 66 mg'dan fazla) Bu miktar bir yetişkin için günlük demir ihtiyacının 5 katından fazladır. Bu demir, kırmızı kandaki hemoglobin'in ana unsurudur. Hemoglobin, oksijeni (demir oksidi gibi) vücut hücrelerine aktarır ve eksikliği anemiye neden olur. Anemideki yorgunluk, kaygı, bilişsel işlev bozukluğu ve sindirim sorunları gibi semptomların azaltılmasına yardımcı olabilir.

8. Kognitif bozuklukları azaltır.

8. Kognitif bozuklukları azaltır.

Kimyonda bulunan demir miktarı, hemoglobin üretiminin artmasına ve ardından aneminin önlenmesine yol açar ancak artan kan akışının diğer faydaları da vardır. Kan dolaşımınız en iyi olduğunda, yeterli miktarda oksijen organlara ve beyne ulaşabilir, bu da bedensel sistemlerin en iyi performansa ulaşmasını sağlar. Beyindeki uygun miktardaki oksijen ve demir, bilişsel performansın artmasına ve alzheimer hastalığı ve bunama gibi bilişsel bozuklukların azalmasına neden olur.

9. Yaşlanma karşıtı etki.

Hemen hemen herkes, E vitamininin cildin bakımı ve erken yaşlanma semptomlarının önlenmesi bakımından iyi olduğunu bilir. Cildi genç ve parlak tutar. Bu vitamin, kimyonda bol miktarda bulunur. Ayrıca kimyonda bulunan uçucu yağların dezenfektan ve antifungal özellikleri vardır. Bu, herhangi bir mikrobik ve mantar enfeksiyonunun cildi etkilemesini önler. Tüm cilt problemleri hastalık veya enfeksiyon değildir; Bazıları sadece yaşlanma işaretleridir. Kimyonun antibakteriyel kapasitesi ile birlikte bu, yaşlanmaya karşı sağlıklı ve güzel bir cilt yaratır.

10. Bağışıklığı artırıyor.

10. Bağışıklığı artırıyor.

Demir, uçucu yağlar, C vitamini ve A vitamini varlığı bağışıklık sistemimizi çeşitli şekillerde desteklemektedir. C vitamini, vücudumuzda sahip olduğumuz en güçlü antioksidanlardan biridir ve beyaz kan hücrelerinin işlevini ve aktivitesini uyarır. Bir antioksidan olarak C vitamini, hücresel metabolizmanın tehlikeli yan ürünleri olan serbest radikallerin zararlı etkileriyle savaşmaktadır.

11. Kanserin önlenmesinde iyi sonuçlar verebilir.

11. Kanserin önlenmesinde iyi sonuçlar verebilir.

Uçucu yağlara ilave olarak, kimyasal yapısında C vitamini ve A vitamini gibi faydalı antioksidanlar vardır. Sayısız avantaja sahip olmasının yanı sıra, antioksidanların da anti-kanserojenik özellikleri vardır ve kimyonda bulunanlar özellikle kolon kanserinin önlenmesinde iyi sonuçlar verebilir.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
90
29
14
1
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?