Görüş Bildir
Haberler
Karşınızdaki Kişiye İstediklerinizi Yaptırmanıza Yardımcı Olacak İkna Yöntemi Nedir, Nasıl Kullanılır?

Karşınızdaki Kişiye İstediklerinizi Yaptırmanıza Yardımcı Olacak İkna Yöntemi Nedir, Nasıl Kullanılır?

Nurseda Gerek
11.08.2021 - 08:00

Hayatımızın her alanında ya birileri tarafından ikna ediliriz ya da birilerini ikna etmeyi deneriz. İş, okul, arkadaş ya da sevgilinizi hayatınızın bir alanında muhakkak ikna etmeye çalışmışsınızdır. Her alanda kullandığımız ikna, sanılanın aksine belirli yöntemler çerçevesinde ilerlemektedir. Hayatınızı kolaylaştırmak ve kendi istekleriniz ışığında yönlendirmek için ikna yönteminin belirli kurallar çerçevesinde kullanmanız gerekiyor. Peki nasıl? İşte hemen hemen her gün işinize yaracak altın değerindeki ikna yöntemleri! 👇

İçeriğin Devamı Aşağıda

İkna nedir?

Karşınızdaki kişiyi belirli istekleriniz doğrultusunda yönlendirmek için ikna etmeniz gerekmektedir. İnanç, görüş, istek ve düşünce için kullanılan bu yöntem, hemen hemen her gün maruz kaldığınız ya da uyguladığınız bir çalışma. Peki gerçekten karşınızdaki kişiyi tam anlamıyla nasıl ikna edersiniz? İşte karşınızdaki kişiyi yönlendirmenizi sağlayacak aşamalar! ⬇

Kelimelerin gücüne inanın.

İkna, karşınızdaki kişiyi yönlendirmek için uygulamanız gereken bir yöntem. Bu yöntemi uygulamadan önce kullanacağınız iletişim şekliyse bir hayli önemli. Bu aşamada kelimelerin gücüne inanmalı ve karşınızdaki kişiye ikna edici, ciddi kelimeler kullanmalısınız. Enerjinizi yüksek tutmanız yine bu aşamada oldukça önemli. İkna etmek istediğiniz kişiyle göz teması kurmalı ve dikkatli bir diksiyonla konuşmalısınız. Konuşmanız sırasında ne aşırıya kaçmalı ne de devrik cümleler kurmalısınız. Kullanacağınız kelimelerin gücüne inanın ve karşınızdaki kişiyi ikna etmek için enerjinizi konuşma sonuna kadar koruyun.

Konuşma esnasında rahat davranın.

Karşınızdaki kişiyi ikna etme aşamasında sergilediğiniz tutum, konuşmanın seyrini değiştirebilir. Bunun için konuşma sonlanana kadar rahat davranışlar sergilemeli ve kontrolü elinizden bırakmamalısınız. Tüm bunları yaparken sürekli konuşmak yerine, göz teması kurmayı ve karşınızdaki kişiyi dikkatle dinlemeyi unutmamalısınız. Rahat davranışlar, göz teması ve dikkatli bir dinleme şekli sizi hedefe ulaştıracak davranışlar arasında yer alıyor.

Beden dilinizi kullanmayı öğrenin.

Beden dili konuşmalarınızı destekleyecek fiziksel hareketlerdir. Bu nedenle ikna etmek istediğiniz kişiyle konuşurken, konuşmanızı beden dilinizle desteklemeniz gerekiyor. Duruşunuz, mimikleriniz ve göz hareketleriniz tüm konuşmanın seyrini değiştirebileceği gibi, bulunduğunuz ortamın gergin olmasına da neden olabilir.

Kıtlık ilkesini kullanın!

Kıtlık ilkesi, ikna yöntemleri arasında yer alan önemli bir tekniktir. İkna denince akla gelen ısrar yerine kullanılması gereken bu yöntem, karşınızdaki kişiyi fazlasıyla etkileyecek önemli bir yöntemdir. Kıtlık ilkesi bir nevi zor elde edilebilirlik olarak açıklanabilmektedir. Karşınızdaki kişiye empoze etmek istediğiniz düşünce ya da davranışın, zor elde edilebilir olduğunun altını çizmelisiniz. Kişi zor elde edebileceği her şeye sahip olmak ister. Sahip olmanın zorluğu ise kazanmak için çabalama gerektirir. Kıtlık ilkesi ile empoze etmek istediğiniz her ne ise karşınızdakine rahatlıkla yaptırabilir, aynı zamanda çabalamasına neden olabilirsiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Esnek davranın.

İkna etmek istediğiniz kişiden gelecek geri dönüşlere kulak vermeniz gerekiyor. Beden diliniz, enerjiniz ve esnek davranışlarınız sayesinde dinlediğiniz kişiyi etkileyebilirsiniz. Karşınızda kişinin isteklerine kulak verin. Fazla ısrarcı olmak yerine esnek bir düşünce yapısına sahipmişçesine tavırlar sergileyebilir, karşınızdaki kişiye şans verdiğinizi hissettirebilirsiniz. Unutmayın ne kadar yeniliğe açık olursanız, o kadar ikna edici olursunuz.

Kararlarınızı net bir şekilde dile getirin.

İkna etmek istediğiniz kişinin karşında net tavırlar sergilemeniz gerektiğini unutmamalısınız. Kabul ettirmek istediğiniz düşünce ya da davranışa önce kendiniz inanmalısınız. Kararlarınız net olursa, ikna gücünüz o kadar yüksek olur. İnandığınız düşünce ya da davranış sizin kararlılığınızla rahatlıkla netleşebilir, karşınızdaki kişiye yansıyabilir.

Doğru anı yakalayın.

İkna yöntemleri arasında yer alan doğru an, hayati öneme sahip bir aşama. Doğru an, karşınızdaki kişinin yorgun olduğu ya da enerjisinin düşük olduğu herhangi bir zaman dilimi olabilir. Bunun için iş çıkışı saatlerini tercih edebilirsiniz. Araştırmalara göre, yorgun kişiler ikna olmaya meyillidir. İnsan beyni yorgun düştüğü zaman diliminde kolay ikna olur ve çabuk kabullenir.

Ara sıra taklit etmekten kaçınmayın.

İnsanlar daima kendilerine benzeyen insanlarla iletişim kurmaktan keyif alır. Bu nedenle ikna etmek istediğiniz kişiyi ara ara taklit etmeniz oldukça önemli. İkna etmek istediğiniz kişiye benzer tavırlar sergilerseniz, kişi size kendini yakın hisseder ve fikirlerinizi daha hızlı kabullenir. Net ve yüksek enerjinizi kullanarak ara sıra taklit edin ve karşınızdaki kişiyi kolayca ikna edin!

Kelimelerinizi vurgulayın.

Beden dili, düzgün bir diksiyon ve vurgulu bir konuşma sizi istediğiniz noktaya ulaştırabilecek ikna yöntemleri arasında yer alıyor. Konuşmanız net ve kararlı bir aşamadayken, vurguladığınız kelimelere dikkat etmelisiniz. Karşınızdaki kişinin konuşmanızdan etkilenmesi halinde, ikna olması çok daha kolay olacaktır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Öfkenizi stratejinize yansıtın.

Öfke insanları harekete geçiren bur duygudur. İkna yöntemleri arasında yer alan öfke ile stratejinizi geliştirebilirsiniz. Kararında uygulayacağınız bu yöntem ile aradaki gelirimi kendi lehinize çevirebilmeniz çok olasıdır. Öfkelenen kişi kontrolü eline almış gibi hisseder ve gaza gelir. Kısaca bu gaza gelme ikna etmek istediğiniz durum için size avantaj sağlar.

Daima özgüvenli olun.

Özgüven ikna etme yöntemleri arasındaki en önemli aşamadır. Kullanacağınız tüm yöntemler için özgüvenli olmanız gerekiyor. Özgüvenli olmanız halinde kullanacağınız tüm yöntemler saat gibi işler ve tekniğinizi güçlendirir. İş, okul, arkadaş ya da sevgilinizle bir aradayken özgüvenli olmak, her daim size avantaj sağlar. Özellikle ikna etmek istediğiniz kişi için önce kendinize güvenmeli ve kontrollü hareket etmelisiniz.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım...

Bu içerikler de ilgini çekebilir:

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
7
2
2
1
1
1
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın