Görüş Bildir
Haberler
Karabuğdayda Gluten Var Mı?

Karabuğdayda Gluten Var Mı?

Müge Kakşi
27.09.2021 - 10:52

Son yıllarda adını sıkça duyduğumuz Çölyak hastalığı beslenme düzeninden gluten içeren besinlerin çıkarılmasına neden oluyor. Gluten duyarlılığıda tıpkı Çölyak gibi glutene karşı oluşan bir hastalık olup bu hastalıklar vücutta çeşitli olumsuz durumlara neden olabiliyor. Çeşitli belirtilerle kendini gösteren bu tür hastalıklarda bazı tetkikler yapılarak vücudun gluten maddesine karşı duyarlığı olduğu kolayca anlaşılıyor. Ardından yapılan doktor tedavisinin yanında beslenme düzenine de dikkat ederek glutenden uzak durmak belirtilerin azalmasını sağlıyor. Daha çok buğday türevlerinde olan glutenin karabuğdayda olup olmadığı merak ediliyor. Peki, karabuğdayda gluten var mı? Sorunun cevabını haberimizde sizler için derledik..

İçeriğin Devamı Aşağıda

Glutensiz beslenme  şekli son zamanlarda birçok kişi tarafından uygulanıyor. Özellikle çölyak ve gluten duyarlılığı tarzı hastalıklarda glutenin direkt olarak hayattan çıkarılması gerekiyor. Bazı kişiler de herhangi bir hastalığa sahip olmasa da gluteni hayatından çıkararak sağlıklı bir beslenme düzenine geçmeyi tercih edebiliyor. Kendi içinde iki ana proteinden oluşan gluten, buğday, çavdar ve arpa gibi besinlerde bulunduğundan glutensiz beslenmeye geçildiğinde hayatımızda alışık olduğumuz birçok besini çıkarmamız gerekiyor. Buğdayı hayatından çıkaracak kişiler karabuğdayda gluten olup olmadığını araştırıyor. İşte karabuğdayda gluten var mı? Sorusunun cevabı...

Karabuğdayda Gluten Var Mı?

Karabuğdayda Gluten Var Mı?

Greçka olarak da bilinen karabuğday kazıkulağıgillere ait bir bitki türü olarak bilinmektedir. Özellikle Rusya, Polonya, Ukrayna ve Japonya gibi ülkelerde yetişen karabuğday tam tahıllar bir besin olarak karşımıza çıkıyor. Yüksek miktarda vitamin ve mineral içeren karabuğday diğer tahıl türlerinin aksine daha çok kabuklu kuruyemişlere benzemekte ve gluten de içermemektedir. Bu yüzden daha çok sağlıklı beslenen ve diyet yapan kişilerin tükettiği karabuğdayı glutensiz beslenme tarzına geçenlerde rahatlıkla tüketebilir.

Karabuğdayın Faydaları

Karabuğdayın Faydaları

Glutensiz beslenenlerinde gönül rahatlığıyla tüketebildiği karabuğday zengin besin değerlerine sahip olmasından dolayı insan sağlığına saymakla bitmeyen faydası bulunuyor. Karabuğdayın faydalarından bazıları şu şekildedir;

  • Protein ve lif açısından oldukça zengin olan karabuğday et yerine tüketilebilecek besinler arasında yer alırken sinirim sistemi açısından da yararlıdır.

  • Gluten içermediği için çölyak hastalığı gibi hastalıklarda da tüketilebilir.

  • İçerisinde bulunan maddelerden dolayı kolesterol seviyesini dengeleyen karabuğday aynı zamanda kalp dostu olarak da bilinmektedir.

  • Yüksek tansiyona iyi gelir.

  • Karabuğday kan şekeri seviyesini dengeler.

  • Zengin meraller içerdiğinden kansızlığa da oldukça iyi gelmektedir.

  • Düşük yağ oranı ve zengin lif içeriği sayesinde sporcuların da tercih ettiği karabuğday kilo vermeye yardımcı olur.

  • Ayrıca düzenli karabuğday tüketimi karaciğer yağlanmasının da önüne geçmektedir.

  • İçeriğinde bulunan zengin vitaminler sayesinde cilt ve saç sağlığı içinde oldukça yararlıdır.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın