Görüş Bildir
Haberler
Kanada'nın Yeni Başbakanı İlk Yurt Dışı Ziyaretini Türkiye'ye Yapacak

Kanada'nın Yeni Başbakanı İlk Yurt Dışı Ziyaretini Türkiye'ye Yapacak

Deniz Gök
05.11.2015 - 17:52 Son Güncelleme: 05.11.2015 - 21:30
İçeriğin Devamı Aşağıda

Kanada'da yeni hükümet yemin ederek göreve başladı. Ülkede 19 Ekim'de yapılan federal seçimlerden tek başına iktidar olarak çıkan Liberal Parti, 9 yıl süren Harper dönemine son verdi. Başbakan Trudeau'nun, ilk yurtdışı ziyareti de Türkiye'ye gerçekleşecek.

Ottawa’da Genel Vali David Johnston tarafından kabul edilen Liberal Parti lideri Justin Trudeau, Kanada’nın 23. Başbakanı olarak Rideau Hall’da kabinesiyle yemin etti ve görevine başladı.

Yemin töreni nedeniyle Rideau Hall ilk kez halka açıldı. Böylece ilk kez bir hükümet yemin törenine Kanada halkı da katılmış oldu. Rideau Hall ve çevresini dolduran binlerce Kanadalı için, içerideki tören dev ekranlarla dışarıya da yansıtıldı. Başbakan Trudeau’nun yemin etmesinin ardından adeta sevince boğulan kalabalık, saatlerce sevgi gösterisi yaptı.

Trudeau'nun kabinesinde 15 erkek ve 15 kadın bakan yer alıyor

Kanada tarihinin ilk müslüman bakanı

Öte yandan Trudeau, seçimlerde verdiği söz gereğince kabinesinde 15 erkek ve 15 de kadın bakana yer verdi. Trudeau hükümetinde Demokratik Kurumlardan Sorumlu Devlet Bakanlığı görevine getirilen Meryem Monsef, Kanada’nın ilk Müslüman bakanı unvanını da aldı. Kanada’ya göçmen olarak gelen Afgan bir ailenin Afganistan doğumlu kızı Monsef, federal parlamentoya Toronto vekili olarak girmişti.

Bu arada kabinede Başbakan’dan sonraki en önemli bakanlık olarak görülen Dışişleri Bakanlığına ise Liberal Parti’nin bir dönem başkanlığını yapan Stephen Dion getirildi.

'Kanada halkı olağanüstü Kanadalılar seçti'

Yemin töreninden sonra kalabalığa hitap eden Trudeau, 'Kanadalılar ülkenin her bir köşesinden olağanüstü Kanadalılar seçti ve ben bugün burada benimle olan birkaçının altını çizerek gösterebilme şansını yakaladım' dedi.

Trudeau, aralık ayında başında Meclis'i açacaklarını ve ilk yasama döneminde önceliği orta gelirli ailelere uygulanan vergileri düşürmeye ve yüksek gelir sahiplerinin vergilerini artırmaya vereceklerini belirtti.

Açıklık ve şeffaflıktan taviz vermeyeceklerini kaydeden Trudeau, ’Birlikte Kanadalıların hükümete ve demokrasiye olan güvenlerini geri getireceğiz. Kamu harcamalarını en dikkatli şekilde yapacak ve bunu en yüksek etik standartlara bağlı bir şekilde halkın bilgisine sunacağız’’ diye konuştu.

İlk yurt dışı ziyareti Türkiye'ye

Öte yandan Başbakan Trudeau’nun, ilk yurt dışı ziyareti de Türkiye’ye gerçekleşecek. Türkiye’de 15 Kasım’da gerçekleşecek G20 Liderler Zirvesi'ne, Kanada’yı temsilen Trudeau katılacak. Justin Trudeau, daha önce Stephen Joseph Harper’ın katılacağı açıklanan zirvenin dışında, Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği Örgütü toplantısı için Filipinler’e ve BM İklim Değişikliği Konferansı için de Paris’e gidecek.

Trudeau'nun, Türkiye’de bulunduğu süre içinde Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile de görüşmesi bekleniyor. 

Sputnik News

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
141
83
10
7
5
4
0