Görüş Bildir
Haberler
İzlerken Bizi Bizden Alan Efsane Oyunculuk Performansına Rağmen Oscar Alamamış 22 Oyuncu

İzlerken Bizi Bizden Alan Efsane Oyunculuk Performansına Rağmen Oscar Alamamış 22 Oyuncu

Oyuncu filmde her şeydir. Elbette, yazar sözleri ve yönetmen de görselliği mükemmel hale getirir... ancak karakterleri temsil eden ve onları hayata geçiren oyunculardır. Başarılı bir oyunculuk performansı, en iyi şekilde yazılmış diyalogu bir başka seviyeye taşıyıp, seyirciyi o sahnenin içine sokar. 

Peki beyazperde denince akla ilk gelen ödül Oscar'ı hakettiğini düşündüğünüz fakat o sene yüzü gülmemiş oyuncular oldu mu? İşte karşınızda efsane performansları ile altın heykelcik kazanamamış ünlü oyuncular...

Kaynak: https://www.ranker.com/list/best-perf...

1. Ed Norton, Geçmişin Gölgesinde

1. Ed Norton, Geçmişin Gölgesinde

1998 yılında Tony Kaye yönetmenliğindeki bu dramda Ed Norton, Derek Vinyard karakterine hayat vererek nefret, intikam ve kahırın; huzur, anlayış ve barışa dönüştüğünü adeta seyirciye hissettirmişti. 

O yıl Oscar'ı kim aldı? 1998: Roberto Benigni, Hayat Güzeldir

2. Robert De Niro, Taksi Şoförü

2. Robert De Niro, Taksi Şoförü

Martin Scorsese'nin 1976'da çektiği bu klasikte, yalnızlığını seven taksici Travis Bickle karakterinde izlediğimiz Robert De Niro, deliliğin beden bulmuş hali gibiydi. Bir yanı canavar bir yanı ise kalbinin sesini dinleyen De Niro, bu yıl Akademi ödülünü kaptırmıştı.

O yıl Oscar'ı kim aldı? 1976: Peter Finch, Şebeke

3. Jack Nicholson, Cinnet

3. Jack Nicholson, Cinnet

Stanley Kubrick'in sette oyunculara eziyet etmesi ile bilinen filmde Jack Nicholson, ekran başındaki izleyiciyi bile korkutmayı başarmıştı. Bu rolü için Oscar'a aday bile gösterilmemiş olması oldukça şaşırtıcı...

O yıl Oscar'ı kim aldı? 1980: Dustin Hoffman, Kramer Kramer'e Karşı

4. Leonardo DiCaprio, Gilbert'in Hayalleri

4. Leonardo DiCaprio, Gilbert'in Hayalleri

Arnie Grape rolündeki DiCaprio, ilk kez akli dengesi yerinde olmayan bir kişiyi canlandırdığı bu rolde, sadece yakışıklı olmadığını aynı zamanda oldukça yetenekli bir aktör olduğunu herekse kanıtladı. Leonardo'nun o yıl başlayan Oscar laneti uzun yıllar sürecekti...

O yıl Oscar'ı kim aldı? 1993: Tommy Lee Jones, Kaçak

5. Ed Norton, İlk Korku

5. Ed Norton, İlk Korku

Oyunculuk performansı ile insana kendi zihinsel sağlığını sorgulatan Edward Norton, 1996'da ilk uzun metraj filminde yer almıştı.

O yıl Oscar'ı kim aldı? 1997: Cuba Gooding, Jr., Jerry Maguire

6. Marlon Brando, İhtiras Tramvayı

6. Marlon Brando, İhtiras Tramvayı

Brando, 1951 yılında Pulitzer Ödüllü Tennessee Williams oyunundan uyarlanmış bu filmde henüz ikinci büyük rolünü oynuyordu. Bu filmle ilk kez Oscar adayı olduğunu da belirtelim.

O yıl Oscar'ı kim aldı? 1951: Humphrey Bogart, Afrika Kraliçesi

7. Daniel Day-Lewis, New York Çeteleri

7. Daniel Day-Lewis, New York Çeteleri

Martin Scorsese'nin 2002 yılında çektiği bu tarihi dramada 1800'lerde bir sokak çetesi elebaşını 'Kasap' lakabıyla canlandıran Daniel Day-Lewis, Oscar'a aday gösterilse de maalesef o yıl evine götürememişti.

O yıl Oscar'ı kim aldı? 2003: Adrien Brody, Piyanist 

8. Christian Bale, Makinist

8. Christian Bale, Makinist

2004 yılında adeta aklımıza ve ruhumuza kazınan Makinist'in yönetmen koltuğunda Brad Anderson vardı. Christian Bale, Trevor Reznik adında bir fabrika işçisini canlandırdığı bu rol için 60 gün boyunca günde sadece 1 elma yedi. Ne acıdır ki Oscar'a aday bile gösterilmemişti...

O yıl Oscar'ı kim aldı?  2004: Jaime Foxx, Ray 

9. Ellen Burstyn, Bir Rüya İçin Ağıt

9. Ellen Burstyn, Bir Rüya İçin Ağıt

Ellen Burstyn'i kabarık saçları ve akli dengesi gidip gelen Sara Goldfarb rolünde gördüğümüz bu Darren Aronofsky filmi hepimizi önce korkutmuş sonra iğrendirmiş, en sonunda da ağlatmıştı. 

O yıl Oscar'ı kim aldı? 2000: Julia Roberts, Erin Brockovich

10. Christian Bale, Amerikan Sapığı

10. Christian Bale, Amerikan Sapığı

Christian Bale'in bir Oscar hayal kırıklığı da, bu kült klasikteki Patrick Bateman rolünde yaşandı. New York'ta yaşan iş adamı Patrick aynı zamanda saplantılı bir katildi... 

O yıl Oscar'ı kim aldı? 2000: Russell Crowe, Gladyatör

11. Orson Welles, Yurtdaş Kane

11. Orson Welles, Yurtdaş Kane

Orson Welles, bu 1941 klasiğinde açgözlü bir medya patronu Charles Foster Kane'i canlandırırken hem ilk uzun metraj aktörlük hem de yönetmenlik ilkini gerçekleştirmişti. En iyi film, en iyi yönetmen, en iyi aktör dallarında aday gösterilen film hiçbirini kazanamadı.

O yıl Oscar'ı kim aldı? 1941: Gary Cooper, Çavuş York

12. Sally Field, Çelik Manolyalar

12. Sally Field, Çelik Manolyalar

Akademi, Field'in M'Lynn Eatenton rolündeki performansını hiç beğenmemiş olacak ki, ünlü oyuncu 1989 yılında aday bile gösterilmedi. Kızını kaybeden bir anneyi öylesine etkili canlandırmıştı ki, cenaze sonrasındaki gözyaşları ve feryadı son 30 yılın en unutulmayan sahneleri arasında yer etti. 

O yıl Oscar'ı kim aldı? 1989: Brenda Fricker, Sol Ayağım

13. Dustin Hoffman, Tootsie

13. Dustin Hoffman, Tootsie

Dustin Hoffman'ın Tootsie adınde bir komedi klasiğinde rol kapabilmek için bir peruk ve bir elbiseyle Michael Dorsey'den Dorothy Michaels'e dönüşmesini izlediğimiz film sanırız komedi olduğu için Akademi'yi pek etkilemedi. Fakat Hoffman yine de o yıl adaylar arasında yerini almıştı.

O yıl Oscar'ı kim aldı? 1982: Ben Kingsley, Gandhi

14. John Travolta, Ucuz Roman

14. John Travolta, Ucuz Roman

Pulp Fiction'ı izleyen herkes John Travolta'nın performansına diyecek laf bulamaz. Öyle ki bu Travolta'nın iki Oscar adaylığından ilki olmuştu.

O yıl Oscar'ı kim aldı? 1994: Tom Hanks, Forrest Gump

15. Michael Fassbender, Utanç

15. Michael Fassbender, Utanç

2011 Steven McQueen imzalı bu dramda, suçu boyunu aşmış bir seks bağımlısı olarak izlediğimi Fassbender, Brandon rolünde oldukça iddialıydı. Seyirciye verdiği duygusal boşluk hissi ve pişmanlık ise unutulmazdı.

O yıl Oscar'ı kim aldı? 2011: Jean Dujardin, Artist

16. Annette Bening, Amerikan Güzeli

16. Annette Bening, Amerikan Güzeli

Bening'in canlandırdığı Carolyn Burnham emlakçılık işinde başarılı, kendi gül bahçesinde mutlu bir kadınken bir anda olayların sarpa sarmasıyla paramparça olur. Annette Bening ise seyirciyi oyunculuğuyla tüm bu aşamalardan bir bir geçirmeyi başarmıştı.

O yıl Oscar'ı kim aldı? 1999: Hilary Swank, Erkekler Ağlamaz

17. Matt Damon, Yetenekli Bay Ripley

17. Matt Damon, Yetenekli Bay Ripley

Bebek suratlı Matt Damon, Anthony Minghella'ın gerilim tadında eseri Yetenekli Bay Ripley'de hafıza sorunları olan olan bir ajanı canlandırdı. Yoluna çıkan herkesi ve her şeyi manipüle edebilme yeteneğine sahip bu ajan maalesef Oscar'a aday bile gösterilmedi.

O yıl Oscar'ı kim aldı? 2000: Kevin Spacey, Amerikan Güzeli

18. Sam Rockwell, Ay

18. Sam Rockwell, Ay

Yetenekli oyuncu Sam Rockwell'in Hollywood'da hak ettiği yeri bulamaması, David Bowie'nin oğlu Duncan Jones'un yazıp yönettiği Ay filminde değişti. Düşük bütçeli bilim kurgu Ay'ın büyük bir kısmında Rockwell'i tek başına izliyoruz.

O yıl Oscar'ı kim aldı? 2009: Jeff Bridges, Çılgın Kalp

19. Patricia Arquette, Çılgın Romantik

19. Patricia Arquette, Çılgın Romantik

Altın kalpli, seks işçisi Alabama Whitman'ı canlandıran Patricia Arquette, Quentin Tarantino imzalı bu eserde oynadığı karakterin hem naifliğini hem de sertliğini gösteriyor. Gelecekte Tony Soprano olacak adamdan yediği dayak sahnesi ise yürek burkucu...

O yıl Oscar'ı kim aldı? 1993: Jessica Lange, Mavi Gök

20. Ryan Gosling, Gerçek Sevgili

20. Ryan Gosling, Gerçek Sevgili

Oijinal adı Lars ve Gerçek Kız olarak çevrilebilecek bu filmde Goslin, Lars Lindstrom rolünü alıyor. Utangaç ve içe kapanık Lars, ailesine Bianca adında bir sevgilisi olduğunu söyler. Fakat bu kız aslında bir şişme bebektir...

O yıl Oscar'ı kim aldı? 2008: Sean Penn, Milk

21. Tom Cruise, Manolya

21. Tom Cruise, Manolya

Cruise'un beyazperdedeki en iyi performanslarından biri olan bu filmde kendisini, mazoşist bir kişisel gelişim konuşmacısı olan Frank T.J Mackey rolünde izliyoruz. P.T Anderson'un dram yapıtı Manolya, Tom Cruise'a bir adaylık getirse de, tecrübeli oyuncu heykelciği o yıl evine götüremedi.

O yıl Oscar'ı kim aldı? 1999: Michael Caine, Tanrı'nın Eseri Şeytanın Parçası

22. Bryce Dallas Howard, Köy

22. Bryce Dallas Howard, Köy

Son 20 yılın, hakettiği değeri görememiş performanslarından biri de, Bryce Dallas Howard'ın Ivy Walker karakteri olmuştur. 2004 yılında M. Night Shymalan'ın gerilim eserinde, görme engelli olsa da korkunç bir ormana girip aradığı çareyi bulmaya çalışan Ivy karakterindeki Howard, ne yazık ki Akademi ödülü için aday dahi gösterilmemişti. 

O yıl Oscar'ı kim aldı? 2005: Reese Witherspoon, Sınırları Aşmak

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
26
13
6
2
1
1
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Gizem Yenikler

Robert De Niro, Jack Nicholson Amerikan Sapığı rölüyle Christian Bale bence oscari hak ediyordu