Görüş Bildir
Haberler
İşte Devlet Yönetiminin Yeni Telefonu

İşte Devlet Yönetiminin Yeni Telefonu

Batuhan
18.02.2015 - 13:33
İçeriğin Devamı Aşağıda

Bakan Işık, eski kriptolu telefonlarda korsan yazılım tespit edildiğini ve bunun temizlendiğini söyledi. Bakan yeni telefonların dinlenemeyeceğini belirtti.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'nda yeni kriptolu telefonu tanıttı.

Bakan Işık, yeni kriptolu telefonların dinlenememesi için bütün yazılımlarının değiştirildiğini söyledi. Dünyada en gelişmiş kripto çözücü cihazların çözme kabiliyetinin 3 katı kadar güvenlik sisteminden söz eden Bakan Işık, “Kripto çözücü cihazlarla bu kriptolu telefonun dinlenebileceğine inanmıyorum' dedi.

17 ve 25 Aralık operasyonlarının ardından başta Başbakan olmak üzere devletin tepe yönetiminin kullandığı kriptolu telefonların da dinlendiği ortaya çıktı. Bunun üzerine telefonların kullanımı bırakıldı ve TÜBİTAK’ta yeni kriptolu telefon üretildi. Bir süre önce Başbakan Ahmet Davutoğlu’ndan telefon için onay alındı. Telefonların kimler tarafından kullanılacağı Milli Güvenlik Genel Sekreterliği ile belirlenecek.

Yeni telefonun özellikleri

Işık'ın verdiği bilgiye göre yeni donanımda kriptosuz görüşme seçeneği iptal edildi:

'Paralel yapı, kripto yazılımında bazı korsan satırlar koymuş. Şifrelerin depolandığı ve daha sonra çözülmesi amacıyla saklandığı bazı satırlar koymuş. Zaten o sayede kriptoların çözülmesi mümkün olmuş. Onların tamamını temizledik, ayıkladık, hepsini sıfırdan ele aldık. Şu anda güvenliği çok yüksek kriptolu telefonu hazır hale getirdik'

Telefonun bir yıllık bir süre içinde hazırlandığını kaydeden Işık, 'Aciliyet dolayısıyla donanım ve tasarımına fazla zaman ayıramadık ama bundan sonraki yapacağımız çalışmada donanım, görünüm ve tasarım da akıllı telefon modunda olacak' diye konuştu.

Yeni telefonu, yazılımını hazırlayanların bile tek bir merkezden dinleyemeyeceklerini söyledi:

' TİB'de ve Emniyet'te bir örgüt olmadıktan sonra bu telefonun dinlenmesi bize göre mümkün değildir. Onun için hiçbir şekilde devlet içerisinde bu ve bunun gibi yapıların oluşmasına müsaade etmemek en temel önceliğimiz. Sadece paralel yapı için söylemiyorum. Hiçbir bir paralel yapıya devlet içinde müsaade edilemez'

AA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0