Görüş Bildir
Haberler
İstanbul Mezarlıklar Müdürlüğü: 'Nisan ve Mayıs Ayında 3 Bin 600 Fazla Ölüm Var'

İstanbul Mezarlıklar Müdürlüğü: 'Nisan ve Mayıs Ayında 3 Bin 600 Fazla Ölüm Var'

İstanbul'daki can kayıpları Kovid-19 kaynaklı ölümlerin gerçeği yansıtıp yansıtmadığı tartışmasına yol açtı. İBB Mezarlıklar Müdürlüğü'nün verdiği bilgiye göre, 2020 mart ve nisan aylarında geçen senenin aynı dönemine göre, 3 bin 600 fazla ölüm var. 

Kayıtlarda, 2019 ve 2020 yılının mart-nisan aylarındaki ölüm rakamları karşılaştırıldığında son iki ayda bir önceki yıla göre ölüm oranlarında yükselme göze çarpıyor.

Corona virüsüne (Covid 19) bağlı olarak hayatını kaybedenlere ilişkin ayrı bir veri bulunmuyor. Çünkü hastanelerden gelen ölüm raporlarında “Covid-19” bilgisi yer almıyor.

Başkanlığın verilerine göre; geçtiğimiz yıl mart ve nisan ayında İstanbul'da toplam 12 bin 745 kişi, 2020'nin mart ve nisan ayında ise toplam 16 bin 345 kişi öldü. Yani bu yıl aynı dönemde 3 bin 600 daha fazla ölüm gerçekleşti.

Nisandaki artış yaklaşık 3 bin

Nisandaki artış yaklaşık 3 bin

2019 mart ayında İstanbul'da 6 bin 630 kişi hayatını kaybetti. 2020 yılının mart ayına gelindiğinde bu rakam 7 bin 281 oldu. Aradaki fark sadece 651 olarak kayıtlara geçti.

2019 nisan ayında 6 bin 115 kişi hayatını kaybederken bu yıl kişi sayısı 9 bin 64'e çıktı. Yani 2020'de hayatını kaybedenlerin sayısında 2 bin 949 kişi arttı.

Günlük ölüm sayılarına bakıldığında nisan ayında en çok ölümün gerçekleştiği 20 Nisan günü 399 kişi hayatını kaybetti. Bir önceki yıl aynı gün hayatını kaybeden kişi sayısı 203 olarak gerçekleşmişti.

Koca: "Artışın nedeni İstanbul'da vefat edenlerin başka yere defnine izin verilmemesi"

Koca: "Artışın nedeni İstanbul'da vefat edenlerin başka yere defnine izin verilmemesi"

Bir süre önce New York Times gazetesi İstanbul'da mart-nisan dönemindeki ölümlerin önceki yıllara kıyasla yaklaşık yüzde 30 daha fazla olduğu ve bunun şeffaflık konusunda şüphe yarattığını öne sürmüştü. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bu iddiaları kesin bir dille yalanlayıp şunları kaydetmişti:

“İstanbul özelinde ise bildiğiniz gibi Hıfzısıhha Kurulu ve iller idaresi bir karar almıştı. Bundan böyle il dışında vefat edenlerin bulaşıcı hastalık olan ölüm raporu olanların il dışına defnedilmemesi kararını aldı. Daha önce vefat edenler kendi memleketlerinde bu defni yapar iken bu tarihlerden sonra buna izin verilmiyor. Dolayısıyla İstanbul’da vefat eden herkes İstanbul’da defnediliyor. O yüzden yer yer bazı mezarlıklarda kalabalıklar olmuş olabilir. Burada bakılması gereken Türkiye’deki toplam ölüm oranlarının ne olduğu.'

İmamoğlu'ndan Koca'ya itiraz: "Rakamlar defin değil ölüm sayılarını gösteriyor"

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu çarşamba akşamı Halk TV yayınında İstanbul'daki can kaybı artışlarına ilişkin bilgi verdi. 

İmamoğlu İBB'ye verilen ölüm bilgisinin 'bulaşıcı hastalık' ve 'normal ölüm' şeklinde olduğunu belirterek 'Kovid-19 teşhisi konmuş vefatı göremiyoruz' dedi. İmamoğlu ölüm sayılarındaki yüksek artış nedeniyle bu konuyu İstanbul Valiliği ve Sağlık Bakanlığı'na yazılı olarak sorduklarını, ancak henüz bilgi sahibi olmadıklarını anlattı. 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın koronavirüs tedbirleri nedeni ile cenazelerin memleketlerine gönderilmedikleri için İstanbul'daki ölümlerin yüksek olduğuyla ilgili açıklamalarını da değerlendiren İmamoğlu, 'O yanlış yanlış bir yorum. İstanbul Mezarlıklar Daire Başkanlığı defin sayısı üzerinden rapor tutmaz ölüm üzerinden rapor tutar. Bizdeki rapor ölüm raporudur. O cenaze başka yere gitse de İstanbul'da defnedilse de İstanbul'a sayılır' dedi.

İmamoğlu gelen bir soru üzerine, İstanbul'daki ölüm oranlarında son 2-3 yıla kıyasla yüzde 30-35 artış olduğunu kaydetti. 

Sözcü ve Onedio

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
73
36
15
8
7
6
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
kartacali

hemen bir yayın yasağı getir. Ardından da ismet paşaya yada lozana laf at hoppp gündem değişir....

Bozkurt

Sürekli "Avrupa'da böyle, Amerika'da şöyle, şurada malzeme sıkıntısı var, orada doktorlar isyanda, bilmem nerde sağlık sistemi çökmüş..." türevleri başlıklar... Devamını Gör

Ancient Guy

Ne fark edecek kardeşim, ha 3 bin olmuş ha 4 bin olmuş. Oturun evinizde gezmeyin diyoruz, güneş açtığı gibi fırlıyorsunuz piknik yapıyorsunuz. Uzmanlar ne de... Devamını Gör