Görüş Bildir
Haberler
İngiltere Parlamentosu Brexit'i Oyladı, Büyük Farkla Reddedildi

İngiltere Parlamentosu Brexit'i Oyladı, Büyük Farkla Reddedildi

Emre Ordu
15.01.2019 - 22:56 Son Güncelleme: 16.01.2019 - 08:58

İngiliz Parlementosu'nda yapılan Brexit oylamasında 202 'evet' oyuna karşı 432 'hayır' oyu çıktı. Oylama Başbakan Theresa May için büyük hezimetle sonuçlandı. İngiltere, AB'den ayrılma sürecinde yeni bir belirsizliğe girdi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

İngiltere Başbakanı Theresa May'in Avrupa Birliği ile vardığı birlikten çıkış (Brexit) anlaşması İngiliz Parlamentosu tarafından reddedildi. 

İngiliz Parlamentosunda yapılan oylamada İngiltere Başbakanı Theresa May'in AB ile vardığı birlikten çıkış (Brexit) anlaşması 202 evet oyuna karşı 432 hayır oyu ile reddedildi. 

Oylama sonuçlarının ardından değerlendirmede bulunan Başbakan May muhalefetin gensoru vermesi halinde yarın bunun görüşülebileceğini söyledi.

"Anlaşmaya karşı çıkmak belirsizlikten başka bir şey değil"

"Anlaşmaya karşı çıkmak belirsizlikten başka bir şey değil"

İngiltere Başbakanı Theresa May oylama öncesinde, “Anlaşmaya karşı oy kullanmak belirsizlikten, bölünmekten, son derece gerçek bir anlaşmasız ayrılıktan başka bir şey değil.” ifadesini kullanmıştı.

Muhalefetten güvensizlik oylaması talebi

Muhalefetten güvensizlik oylaması talebi

İngiltere'de muhalefetteki İşçi Partisi'nin Lideri Jeremy Corbyn, Başbakan Theresa May hükümetine karşı güvensizlik oylaması talep ettiğini açıkladı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

AB Komisyonu: "En kıza zamanda niyetlerini açıklasınlar"

AB Komisyonu: "En kıza zamanda niyetlerini açıklasınlar"

AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker, '(İngiltere'deki Brexit oylaması) İngiltere'nin en kısa zamanda niyetine açıklık getirmesini talep ediyorum. İngiltere'nin (AB'den) anlaşmasız ayrılma riski bu akşamki oylama ile artmıştır.' dedi.

Peki şimdi ne olacak?

Peki şimdi ne olacak?

Avam Kamarası daha önce anlaşmanın reddedilmesi durumunda hükümete üç gün içinde bir B planı ile gelme zorunluluğu getirmişti.

Brexit ve İngiltere hükümetinin geleceğiyle ilgili ise farklı senaryolar var. Seçeneklerden biri Parlamento'da bir güven oylaması yapılarak hükümetin düşürülmesi.

Oylama öncesinde konuşan ana muhalefetteki İşçi Partisi'nin lideri Jeremy Corbyn, anlaşmanın reddedilmesi durumunda en doğru tercihin erken seçime gidilmesi olduğunu söyledi. Theresa May ise erken seçimin hiçbir şeyi değiştirmeyeceğini söyleyerek öneriye karşı çıkıyor.

Theresa May'in liderliğindeki Muhafazakar Parti, Avam Kamarası'nda çoğunluğa sahip değil ve Kuzey İrlanda partisi Demokratik Birlik Partisi'nin (DUP) dışardan desteğini alıyor. DUP, bu anlaşma kabul edilmediği takdirde May'i dışarıdan desteklemeye devam edeceklerini açıklamıştı. Bu nedenle DUP fikrini değiştirmediği veya Muhafazakar Parti vekilleri kendi hükümetlerini düşürmek istemediği sürece bu seçenek gerçekleşmeyebilir.

Yeniden referandum mu?

Yeniden referandum mu?
İçeriğin Devamı Aşağıda

Bir diğer seçenek ise AB'den anlaşma olmadan ayrılmak. Fakat bu da parlamentonun çoğunun desteğini alan bir seçenek değil.

Hükümetin AB'ye müzakereleri uzatmak için başvurması da bir diğer ihtimal. Avrupa Birliği bu durumda müzakereyi uzatma talebini kabul edeceğini söylemişti.

Son ihtimal ise Brexit hakkında tekrardan bir referandum yapmak. Fakat referandumda halka hangi iki seçeneğin sorulabileceği konusunda bir uzlaşma bulunmuyor.

Bazıları 'AB'de kalmak mı istersiniz, AB ile anlaşma olmadan ayrılmak mı?' bazıları da 'AB'den bir anlaşma olmadan mı ayrılmak istersiniz yoksa bu anlaşma koşulları dahilinde ayrılmak mı?' sorusunun sorulması gerektiğini düşünüyor.

AA, BBC Türkçe

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
73
31
8
8
2
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
dali kır

girmesi bi dert çıkması bi dert bizimkiler akıllı tabi hiç girmiyorlar mevzu kalmıyor

Bozkurt

Koskoca İngiltere, halkın onayına rağmen AB'nin yozlaştırması sayesinde "Lütfen egemenlik haklarımızı Brüksel'e devredelim" diyor. Churchill yaşasaydı, sinir... Devamını Gör

Kayzer Soze

Milli iradeyi hiçe sayan İngiliz parlamentosunun bu kararını kınıyorum. Brexit halk oylaması ile kabul edildi. Sandıkta tecelli eden bu karara uymayan Corbyn... Devamını Gör

manonthehood

Protestan olunca ne oluyor?