Görüş Bildir
Haberler
İlahiyatçıları Bölen Soru: Koronavirüs Nedeniyle Ramazanda Oruç Ertelenmeli mi?

İlahiyatçıları Bölen Soru: Koronavirüs Nedeniyle Ramazanda Oruç Ertelenmeli mi?

Oruç ibadetinin bağışıklık sistemini yavaşlatacağı dolayısıyla Ramazan ayında tutulmaması gerektiği düşüncesi, ilahiyatçıları ikiye böldü. Bazı din adamları, buna doktorların karar vermesi gerektiğini söylerken, bazıları ise bu tartışmanın Müslümanların kafasını karıştırmak için ortaya atıldığını söyledi. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

İbadethaneler salgın nedeniyle bir süredir kapalı

İbadethaneler salgın nedeniyle bir süredir kapalı

Yeni tip koronavirüs (kovid-19) salgını nedeniyle Türkiye'de ve dünyada birçok önlem alınıyor. Alınan önlemler arasında ibadethanelerin kapatılması ve bu şekilde toplu ibadetlerin önüne geçilmesi oldu. 

Kabe hiç olmadığı kadar uzun süredir kapalı tutulurken, Katolik Hristiyanların merkezi Vatikan bile ziyaretçi kabul etmiyor.

Gözlerse, 24 Nisan'da başlayacak olan Ramazan ayına çevrildi. Independent Türkçe'den Ali Kemal Erdem'in haberine göre, bağışıklık sistemini zayıflatacağı düşüncesi ile 'Ramazan orucu ertelenebilir mi' tartışması ilahiyatçıları ikiye böldü. Bazı ilahiyatçılar bu duruma doktorların karar vermesi gerektiğini söylerken, bazıları ise bu tartışmaları yersiz buldu.

Kılıç: 'Ramazan orucu ertelenmeli'

Kılıç: 'Ramazan orucu ertelenmeli'

'Bu konuda son söz doktorlarındır'

'Bu konuda son söz doktorlarındır'

Prof. Dr. Saim Yeprem, konuyla ilgili yaptığı açıklamada 'Bu konuda son söz  doktorlarındır. Dinimiz doktorlara  bu konuda öncelik veriyor. Kişinin sağlığını kontrol eden doktorlar oruç tutmanın sağlık bakımından uygun olmadığına karar verirse o kişinin oruç tutmasına gerek yok. Eğer kişi iyileşirse o oruçları kaza eder. İyileşme ihtimali yoksa tutmadığı her gün için bir fidye verir.' dedi.

Yeprem, “Toplumunun genelinin Ramazan’da oruç tutmasının ertelenmesine gerek görüyor musunuz?” sorusuna ise “Bu konuda görüş uzmanlara bırakılmış ne benim, ne bakkalın ne tarihçi profesörün görüşüne değil. Konun uzmanı olan kişiler de doktorlardır” diye cevap verdi.

Diyanet-Sen Başkanı: 'Müslümanların kafasını karıştırmaya çalışıyorlar'

Diyanet-Sen Başkanı: 'Müslümanların kafasını karıştırmaya çalışıyorlar'

Diyanet-Sen başkanı Mehmet Bayraktutan ise konuyla ilgili şunları söyledi:

'Ramazan’da oruç tutulmasın, bağışıklık sistemi çöker gibi görüşleri sağlıklı bulmuyorum. Her dönem bazı insanların Müslümanların önemsedikleri konulara gölge düşürmek için yaptıkları şeyler. Her Ramazan’dan önce benzer görüşler ortaya atarak Müslümanların kafasını karıştırmaya çalışıyorlar. Bunlar inançlı insanları tedirgin etmek için, belli kişilerce ortaya atılan sosyolojik saldırılardır. Müslümanların bu kişilere itibar etmemesi lazım. Oruç tutmanın insana zindelik kattığı, sağlığa iyi geldiği uzmanlarca da ispatlanmış bir gerçek. Ama doktorların oruç tutmasında sorun gördüğü sağlık sorunu yaşayan insanlar tutmayabilir. Ancak bu sadece bu seneye özgü bir durum değil her zaman söylenen bir durum.'

İçeriğin Devamı Aşağıda

'Sağlık uzmanlarının söyleyeceği bağlayıcıdır, Diyanet’in dediği değil'

'Sağlık uzmanlarının söyleyeceği bağlayıcıdır, Diyanet’in dediği değil'

Prof. Dr. Hayri Kırbaşoğlu'nun, salgın döneminde oruç tartışmaları ile ilgili yorumu ise şöyle:

'Normal, sağlıklı insanlar oruç tutabilir. Ancak rahatsızlığı olan insanlar sonrada kaza edebilir veya fidye ödeyebilir.  Koronavirüs sürecinde bağışıklığı güçlü tutmanın önemli olduğu da gerçek. Oruç tutmanın salgın günlerinde bağışıklık sistemine olumsuz bir etkisi yoksa sağlıklı insanlar oruç tutabilir. Ancak bu konuda Sağlık kurullarındaki uzmanlarının söyleyecekleri bağlayıcıdır, Diyanet’in dediği değil. Diyanet bile tıp otoritelerini dinlemek zorunda bu ortamda. İbadet edeceğim diye sağlığı tehlikeye atmak olmaz. Sağlığı tehlikeye atacak orucu tutmak da günahtır.'

'Oruç insanı daha sağlıklı yapar'

'Oruç insanı daha sağlıklı yapar'

Prof. Dr. Abdülaziz Bayındır ise, konuyla ilgili farklı bir yorumda bulundu ve orucun, insanı daha sağlıklı yapacağını ifade etti:

'Oruçla ilgili ayetler açıktır. Oruç insanı daha sağlıklı yapar, vücudun gücünü kırmaz. Allah, hastaların ve yolcuların oruç tutmamasını söylemiştir ama sonrasında tutarlarsa hayırlı olacağını da söylemiştir. Bakara suresinde derki 'Sizden kim o ayı yaşarsa oruçlu geçirsin. Kim de hasta yahut yolculuk halinde olursa o günlerin sayısı kadar diğer günlerde oruç tutsun. Allah sizin için kolaylık ister, zorluk istemez'

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
88
59
26
18
11
5
4
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Muhammed Gungor

Camilerin bir boka yaramadığını duayla bir halt olmadığını bu salgın bile öğretemedi deli gibi hastane laboratuvar ihtiyaçı var hala dertleri 15 16 saat aç k... Devamını Gör

Abbas Emin Aziz

sen bok arıyorsan camiye gitme zaten #evdekal

Pasif Kullanıcı

ben tutulmasından yanayım. kişinin dini inançlarını yerine getirmesini engelleyemezsiniz. ne kadar çok giderse o kadar iyi bu vatan için.

Beyza

Cümlenin başını okurken şaşırdım senin bunu yazmana ama sürpriz sonluymuş :)

xmx

herşeyi de doktorların üstüne yıkmayın sayın diyanet işleri ,o kadar butçeniz var net konuşamayacaksanız kalkın o koltuklardan...

hankrtpe

Bence hiç konuşmasinlar konuştukça boka sariyorlar