Görüş Bildir
Haberler
HSYK'da Görev Dağılımı Yapıldı

HSYK'da Görev Dağılımı Yapıldı

Batuhan
28.10.2014 - 11:57 Son Güncelleme: 28.10.2014 - 14:13
İçeriğin Devamı Aşağıda

HSYK Genel Kurulu dairelerin görev dağılımını belirledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçtiği 4 üye 3 ayrı dairede görev yapacak. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, 'Kurula yapılan atamalar yasalara ve anayasaya uygun' dedi.

Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na seçilen yeni üyelerin görev dağılımı belirlendi. Buna göre Birinci Daire'nin başkanlığına Halil Koç getirildi. Hâkim ve savcılar hakkında soruşturma açılıp açılmamasına karar veren Üçüncü Daire'nin başkanı Metin Yandırmaz oldu.

Adalet Bakanlığı Müsteşarı Kenan İpek, Birinci Daire üyesi oldu. Bu dairede görev yapacak isimlerden Mehmet Durgun, Ömür Topaç ve İsa Çelik Yargıda Birlik Platformu'nun desteğiyle kurul üyeliğine seçilmişti. Yakup Ata bağımsız olarak Yargıtay sandığından çıkan isim oldu. Rasim Aytin ise Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından kurula seçilen dört isimden biriydi.

Hâkim ve savcılarla ilgili soruşturma raporlarının ele alınıp karara bağlandığı İkinci Daire'nin başkanlığına Mehmet Yılmaz seçildi. Taci Bayhan, Hayriye Şirin Ünsel, Mustafa Kemal Özçelik, Muharrem Özkaya, Ramazan Kaya ve Mahmut Şen kurulun diğer üyeleri oldu. Özkaya ve Ünsel Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından seçilmişti.

7 kişilik kurulda Taci Bayhan Danıştay'dan, Mustafa Kemal Özçelik Yargıtay'dan, Mahmut Şen ise adli yargıdan bağımsız olarak seçime girip kazanmıştı. Ramazan Kaya Yargıda Birlik Platformu tarafından desteklenerek seçimi kazanan isimlerden biriydi.

Üçüncü Daire'nin başkanlığına getirilen Metin Yandırmaz aynı zamanda HSYK Başkanvekili olarak seçildi. Yandırmaz da Yargıda Birlik Platformu'nun desteklediği isimler arasında bulunuyordu. Bu dairede Şaban Işık, Ömer Kerkez, Kerim Tosun, Aysel Demirel, Ahmet Berberoğlu ve Turgay Ateş de üye olarak görev yapacak.

Şaban Işık, Ahmet Berberoğlu ve Kerim Tosun HSYK seçimlerine bağımsız giren isimler arasındaydı. Ömer Kerkez ise Adalet Akademisi'nden HSYK üyesi olarak seçilerek gönderildi. Bu dairede görev yapacak Aysel Demirel, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından atanmıştı. Demirel HSYK'da görev yapacak ilk türbanlı üye olacak.

Dairelerin görevleri

HSYK 1. Dairesi, hakim ve savcıların atama, nakil, kadro dağıtımı işlerine bakıyor.

2. Daire, hakim ve savcıların yükselme, birinci sınıfa ayrılma işleriyle; suç, disiplin soruşturma ve kovuşturması hakkında karar verip bu nedenlerle geçici yetkiyle yer değiştirme ve görevden uzaklaştırma işlerini yürütüyor. Daire ayrıca meslekte kalmaları uygun görülmeyen hakim ve savcılar hakkında karar veriyor.

3. Daire ise hakim ve savcı adaylarını mesleğe kabul etme, hakim ve savcıların görevlerini mevzuata uygun yapıp yapmadıklarını Teftiş Kurulu'na denetletme, hakim ve savcılar hakkındaki ihbar ve şikayetleri inceleyip gereğini yapma, hakim ve savcılar hakkında soruşturma ve inceleme işlemleri için teklifte bulunma, göreve tekrar atanma, meslekten çekilme, görevin sona ermesi hakkında karar verme işlerine bakıyor.

'Seçimler demokratik ortamda yapıldı'

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, HSYK'ya üyelik seçimlerinin demokratik bir şekilde tamamlandığını söyledi. Bozdağ, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın kurula 4 ismi atamasının da anayasa ve yasalar çerçevesinde yapıldığını belirtti.

HSYK Genel Kurulu yeni üyeleriyle ilk toplantısını yapıyor. Hangi üyenin, hangi dairede görev yapacağı bu toplantıda netleştirilecek. Toplantı öncesi kısa bir açıklama yapan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, HSYK'ya üyelik seçimlerinin milletin gözü önünde gerçekleştirilen demokratik seçimler olduğunu belirtti:

'Seçimlerin sıhhati konusunda kimsenin eleştirisi, itirazı yok ve sonuçlar kesinleşmiştir. Sayın Cumhurbaşkanımızın atamaları da anayasa ve yasalar çerçevesinde yapılmış atamalardır. Hiç kimse bu atamaların anayasa ve yasaya aykırı olduğunu iddia edemez.'

Bozdağ kurulda çoğulcu bir yapı oluştuğunu belirterek, 'Kurul üyeleri inşallah görevlerini tarafsız şekilde sürdürür' dedi.

Bakan Bozdağ'a CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun HSYK'nın yeni üyeleri için söylediği 'Tarafsız değiller' eleştirisi hatırlatıldı. Bozdağ, kurulun tüm üyelerinin Danıştay, Yargıtay, Adalet Akademisi ile adli ve idari yargıda yapılan demokratik seçimler sonucu göreve geldiğini belirtti.

Bozdağ, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın kuruldaki kadın üye eksikliğini iki kadın üye atayarak giderdiğini söyledi.

Kaynak: Al Jazeera

Kaynak: http://www.aljazeera.com.tr/haber/hsy...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0