Görüş Bildir
Haberler
Hollandalı Irkçı Siyasetçi Wilders'tan Yasa Teklifi: 'Çifte Vatandaş Türkler'e Oy ve Siyaset Yasağı Getirilsin'

etiket Hollandalı Irkçı Siyasetçi Wilders'tan Yasa Teklifi: 'Çifte Vatandaş Türkler'e Oy ve Siyaset Yasağı Getirilsin'

Emre Ordu
16.02.2019 - 15:55 Son Güncelleme: 17.02.2019 - 16:11

Hollanda'da, göçmenlere ve Müslümanlara yönelik ırkçı tutumuyla bilinen ana muhalefetteki Özgürlük Partisi (PVV) lideri Wilders, tartışma yaratan bir yasa tasarısına imza attı. Wilders, çifte uyruklu kişilerin oy kullanmasını veya siyaset yapmasını imkansız kılan bir yasa önerisi verdi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

BBC Türkçe'den Yusuf Özkan'ın aktardığına göre, Wilders, yasanın amacını 'Türkiye ve Fas kökenli seçmenlerin desteklediği Denk Partisi'nin meclis, yerel parlamentolar ve belediye meclislerinden atılması' olarak açıkladı.

Wilders, Hollanda Temsilciler Meclisi'nde aşırı sağcı PVV ile Denk üyeleri arasında bir süredir yaşanan ateşli tartışmaların ardından harekete geçti.

"Türklerin çıkarları için çalışıyorlar"

"Türklerin çıkarları için çalışıyorlar"

PVV lideri Wilders, 'Burada bulunma gerekçeleri Hollanda vatandaşı olmaları. Ama herkes biliyor ki, esas olarak Türklerin çıkarları için çalışıyorlar. Erdoğan rejiminin en büyük destekçileri' dedi.

Aşırı sağcı lider, Denk Partisi'nden, düşmanın gizli destekçileri olarak kullanılan 'Beşinci Kol' diye söz ederek, 'Denk'i meclisten, yerel parlamento ve belediye meclislerinden uzak tutabilirsek harika olur' görüşünü dile getirdi.

Denk Partisi lideri Kuzu: "Saçmalık"

Denk Partisi lideri Kuzu: "Saçmalık"
İçeriğin Devamı Aşağıda

Denk Partisi lideri Tunahan Kuzu, PVV'nin giderek özgürlükleri kısıtlayan bir partiye dönüştüğünü söyledi. Kuzu, 'Meclis'te bizi susturmayı başaramayınca şimdi de değişikliği ile bunu deniyorlar. Ama başaramayacaklar' diye konuştu.

Wilders'in, 'Çifte pasaportlu kişilerin Hollanda çıkarlarını yeterince savunmayacağı' görüşünü 'saçmalık' olarak değerlendiren Kuzu, şunları söyledi:

'Önemli olan bir kişinin sergilediği davranıştır. Sayın Wilders'in davranışlarına baktığımızda, İsrail Büyükelçiliği'nde, Temsilciler Meclisi'nden fazla zaman geçirdiğini görüyoruz.'

Sol muhalefet tepki gösterdi

Sol muhalefet tepki gösterdi

Yeşil Sol Parti (GL) lideri Jesse Klaver

Aşırı sağcı liderin önerisine, muhalefetteki sol partilerden tepki geldi. Yeşil Sol Parti (GL) lideri Jesse Klaver, Wilders'in önerisini 'saçma' olarak değerlendirdi.

Klaver, bu önerinin Hollanda'yı kutuplaştıracağını vurgulayarak, 'Bizi bölenden çok birleştiren o kadar şey var ki, asıl onlar konuşulmalı' dedi.

İşçi Partisi (PvdA) lideri Lodewijk Ascher de, Twitter mesajında, şunları kaydetti:

'PVV'nin önerisi ne kadar üzücü. Hollanda'da rakiplerinlerinle fikrilerini tartışabilirsin Geert. Ancak belli bir grubu etnik kökeninden dolayı dışlamak, yalnızca o grubun özgürlüğü için değil, bütün hepimiz için tehdit oluşturur.'

Düzenlemenin kabulü için anayasa değişikliği gerekli

Düzenlemenin kabulü için anayasa değişikliği gerekli

Wilders, yasa önerisinin kabul edilmesi konusunda iyimser olduğunu söylüyor. Aşırı sağcı lider, Avustralya'da da benzer bir düzenlemenin hayata geçirildiğini savunuyor. Ancak Wilders'in bu önerisi Anayasa değişikliği gerektirdiği için, hayata geçirilmesi çok da kolay görünmüyor.

Hollanda'da Anayasa değişikliği oldukça uzun bir süreci kapsıyor. Bu tür radikal önerilerin, geniş halk kesimlerinin desteği sağlandıktan sonra, senato ve mecliste ikişer kez oylanması gerekiyor.

Oylamalarda parlamento ve meclis çoğunluğunun üçte ikisi koşulu aranıyor. Değişiklik için bu da yeterli olmuyor. Değişikliğin kabulü için yeni bir milletvekili genel seçiminin yapılması ve oluşacak yeni meclisin de bu yasa önerisini kabul etmesi gerekiyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
630
174
98
76
55
3
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
melkid

bu adamın neresi ırkçı anlamadım. biz demiyor muyuz "suriyeliler kurtuluş savaşında bizim dedelerimizlemi savaştıda oy kullanıyorlar." e bu da aynı şey işte

Bozkurt

Wilders, çifte vatandaş olan Türkleri Erdoğan'ın rejimini desteklemekle suçlamış. Yani diyor ki adam, ait oldukları ülkenin kurucu değerlerine düşman olup Ar... Devamını Gör

Yurtdışında yaşayan Türkler Türkiye'deki seçimlerde de oy kullanmamalı bence. Gidip Almanya'da vs krallar gibi yaşayıp seçimlerde Akp'ye basıyorlar oyları gi... Devamını Gör