Görüş Bildir
Haberler
Her Yaşın Cilt Bakım İhtiyacı Farklıdır

etiket Her Yaşın Cilt Bakım İhtiyacı Farklıdır

Dr.Eylem Acar
03.04.2023 - 10:55 Son Güncelleme: 22.04.2023 - 11:02

Kaç yaşında olursak olalım cildin her yaşta karşılaşabileceği sorunlar vardır. Her yaşta ciltte içsel ve dışsal faktörlere bağlı değişimler meydana gelir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

20′li yaşlarda cilt bakımı nasıl olmalıdır?

20′li yaşlarda cilt bakımı nasıl olmalıdır?

20′li yaşlarda cilt bakımının en önemli kısmını, cildin olabildiğince az zarar görmesini sağlamak oluşturur. Bunun için güneşten ve ultravioleden korunun, az uyumayın, alkol, sigara ve stresten uzak durun. Bu yaşlarda cilt güçlü, pürüzsüz ve gergindir. Ancak hormonlar düzene girmediği için cilt sorunları özellikle de ergenlik sivilcesi denilen akne ve siyah nokta problemi sıklıkla yaşanabilir. Cildi temizlemek ve nemlendirmeye özen göstermek bu yaşlarda çok önemlidir. Özellikle sivilce ve siyah noktaların fazla olduğu durumlarda, doğru temizleyici ve nemlendiriciyi seçmek çok önemlidir. Yağlı cilt tipinin sık görüldüğü bu yaşlarda güneş kremini seçerken, güneş koruma faktörünün (SPF) en az 15 olmasına çok dikkat edin.

Bu dönemin en büyük cilt problemi akneler için evde yapılabilecek akne kurutucu maskeden de faydalanabilirsiniz:

Yoğurt ve salatalık maskesi

Sivilce kurutucu bir maske tarifi: Malzemeler için salatalık, yoğurt gereklidir.

Salatalığı ortadan ikiye kesin. Kabuğunu soymadan küp şeklinde dilimleyin.

• Blendera salatalıkları atarak krem kıvamına gelene kadar bekleyin.

• İki yemek kaşığı yoğurdu kâseye koyun. Ardından salatalıkları ekleyin.

• Yüzünüzü ılık suda yıkayın. Ve karışımı sürün.

• 25 dakika bekletip yüzünüzü yıkayın.

30′lu yaşlarda cilt bakımına dikkat!

Özellikle kadınlar için 30'lu yaşlar; önemli bir dönüm noktasıdır. Otuzlu yaşlarda yavaş yavaş ciltte bazı sorunlar baş göstermeye başlar. Ergenlik dönemi boyunca devam eden yoğun yağlanma ve akne sorunu; ilerleyen yıllarda azalmaya başlar, cildin yağ ve nem salgısında azalma görülür. Bu da 30'lu yaşlarda, kişilerin daha az yağlı ve daha nemsiz bir cilde sahip olmasına neden olur.

Özellikle göz çevresi, alın ve ağzın kenarlarında ilk kırışıklıklar ortaya çıkar. Bu yaşlarda cilt yüzeyi artık eskisi kadar pürüzsüz değildir. Ergenlik döneminde bilinçsizce yoğun güneşe maruz kalınması, 30'lu yaşlarda ciltte etkisini göstermeye başlar. Kılcal damar genişlemeleri, cilt lekeleri gözlenir. Ergenlik döneminde solaryuma girenlerde bu sorunlar daha belirgindir.  Yeterince güçlü olmayan bir cilt, güneş ışınlarından fazlasıyla zarar görür. Bu yaşlarda cilt, ilk zayıflık belirtilerini göstermeye başladığından, zararlı UV ışınları, cildin orta tabakasına kolaylıkla geçebilir. Bu dönemde  sabahları koruma filtresi içeren kremler, akşamları ise cildi nemlendirip onaran meyve asitleri veya retinoik asit içeren ürünlere başlamak yerinde olur.

Otuzlu yaşlar peeling uygulamaları için uygun zamandır. Peeling hem oluşmaya başlayan erken çizgilerin yerleşmesine engel olur, hem de leke oluşumunu önler. Mimiklerini fazla kullanan insanların cildinde bazı çizgiler erken ortaya çıkabilir. Bu dinamik çizgilerin oluşmasını önlemek için 25 yaş ve üstüne botox uygulanmasında fayda var.

Bu dönem için düzenli yapılması gereken evde de kolaylıkla hazırlanabilecek peeling maskesi çok işe yarayacaktır:

Bu dönem için düzenli yapılması gereken evde de kolaylıkla hazırlanabilecek peeling maskesi çok işe yarayacaktır:

Kahveli peeling maske: Ölü derilerden kurtulun

Sağlıklı ve güzel bir cildin ilk adımı derinlemesine temizliktir. Kahve telvesini vücudun her bölgesinde peeling için kullanabilirsiniz. Yüzdeki ölü derileri arındırıp daha canlı bir tene sahip olmak için içtiğiniz kahvenin dibindeki telveyi yüzünüze sürüp 10 dakika kadar bekletin. Eğer kuru bir cildiniz varsa telveyi 1 yemek kaşığı zeytinyağıyla karıştırarak uygulayın.

40’lı yaşlarda cilt bakımı!

Yaşlanma belirtilerinin en belirgin şekilde karşımıza çıkmaya başladığı 40'lı yaşlarda kahverengi lekeler, renk düzensizlikleri, derinleşen mimik çizgileri ve elastikiyet kaybıyla savaşmaya başlamalısınız. Cildin yaşlanmasını geciktirmek için yapılabilecek pek çok şey var. Bu yaşlardaki cildin kolajen üretimi ne yazık ki giderek azalmaya başlıyor. Üst katman hala gücünü koruyormuş gibi gözükse de, cildin iç kısmını destekleyen esnek lifler biraz zayıf düşüyor. Bu durum, dıştan bakıldığında, yanaklarda ya da çenenin altında çöküntüler şeklinde görülebilir. Bazen de, cilt mat ya da solgun bir görünüm alıyor.

40 yaşına gelindiğinde, tıpkı vücutta olduğu gibi, yüzdeki kaslarda da çökmeler görülüyor. Bu yaşlardaki cildin kolajen üretimi giderek azalır. Üst katman hala gücünü korusa da, iç kısımda bulunup, onu destekleyen esnek lifler biraz zayıf düşer.. Bazen de, cilt mat ya da solgun bir görünüm alır. Artık tembelleşmeye başlayan cildin uygun kozmetik ürün ve işlemlerle uyarılması gerekiyor. Daha güçlü peelingler, derinleşmeye başlayan mimik çizgilerine botox ve dolgu uygulaması, daha parlak canlı bir cilt için mezoterapi vb. profesyonel uygulamalardan destek almakta fayda var. Cilt sıkılaştırıcı fokuslu ultrason, radyofrekans. vb. ameliyatsız yüz germe işlemlerinden faydalanarak ileriye yönelik cildinizi koruma altına alabilirsiniz. Bu dönemde cildimizin kolajen sentezine destek olacak aynı zamanda nem ve yağ deposu  avokado maskesinden faydalanabilirsiniz..

Avokado maskesi: Sıkı ve pürüzsüz bir cilt için! 

Yüksek yağ içerikli bir meyve olan ezdiğiniz avokadoyu biraz yoğurt, biraz bal, birkaç damla portakal suyu ve varsa 1 yemek kaşığı kakao ile karıştırın. 15-20 dakika beklettikten sonra bol su ile yıkayın.

50′li yaşlarda nem dengesi çok önemli!

50 yaşından itibaren cilt, her geçen gün doğal nemini kaybetmeye ve kurumaya başlar. Bu nedenle ciltteki doğal nemi korumak çok önemlidir. Bu yaşlarda menopoz dönemine ait hormonal değişiklikler yüzünden daha yoğun içerikli biraz daha yağlı ürünler tercih edilebilir.  Bu tür kremlerin kullanılması, cildin nem kazanma sürecini hızlandırır. Botox, dolgu, peeling, lazer uygulamalarına ilave olarak bu yaşlarda sarkmaları ve elastikiyet kaybını önlemek mutlaka cilt içine kolajen-vitamin enjeksiyonları uygulamaları hem cildi koruyacak hem de oluşan yaşlılık izlerini silmeye yardımcı olacaktır. Yine bu yaşlarda cilt germe ve sıkılaşma işlemlerine daha fazla ihtiyaç duyulacaktır. Evde pratik bir şekilde yapılabilecek çilek maskesi ile cilde güçlü bir antioksidan ve nem sağlayabiliriz. Sıkı ve nemli bir cilt için düzenli yapılabilir.

Çilek maskesi: Nemlendirir, parlatır, canlandırır

Cildin en büyük düşmanı kuruluktur. Nemli bir için çilek maskesi çok faydalı. Çileğe alerjiniz varsa dikkatli olun. İçerdiği vitaminler ve folik asit sayesinde cildi yenileyen ve cilt tonunu eşitleyen çilek maskesini yapmak çok kolay. 8-10 adet çileği püre haline getirin ve 2 yemek kaşığı kadar ev yoğurdu ile karıştırın. 15-20 dakika uygulamak yeterli olacaktır.

50 yaş üstü onarıcı kremler kullanılabilir

Yaşın ilerlemesi, cildin doğal nemini büyük ölçüde kaybetmesi, kullanılan ilaçlar, geçirilen hastalıklar ve hava kirliliğinin de etkisiyle cilt kurumaya ve kırışıklıklar yoğunlaşmaya başlar. Bu yaş grubu tarafından kullanılacak nemlendiricilerin, cildi nemlendirmenin yanı sıra, onarıcı ve kırışık giderici özelliklerinin de bulunması gereklidir. Eğer bu yaşlara kadar cildimize iyi baktıysak cildimiz de bu bakımı mutlaka takdir edecektir. Bu dönemlerde de cildi koruyan ve gençleştiren antiaging uygulamalardan destek alınmalıdır. Hepsinde ortak nokta kronolojik yaşa göre değil cildin durumuna göre yaklaşmaktır. Cildin neye ihtiyacı olduğu, problemleri, hangi ürünü kullanması gerektiği ya da hangi profesyonel uygulamaya ihtiyacı olduğuna karar verebilmek için mutlaka uzman görüşü alınmalı. Yanlış ya da gereksiz yapılan uygulamalar hatta  yanlış kullanılan nemlendiricilerin bile cildimize zarar verebileceği unutulmamalıdır. Bu yaş grubunda kırışıklıklar ve kuruluk için evde pratik bir şekilde yapabileceğimiz domates ve muz maskeleri cilt bakımımıza güzel bir destek sağlayacaktır.

Kırışıklıklar için maske: Domates maskesi  

Domatesin içinde bulunan likopen sayesinde cildinizi ferahlatır, aydınlatır ve gerginleştirir Hazırlanışı: 1 bütün domatesi orta kalınlıkta dilimleyin. Dilimleri yüzünüze yerleştirin. 10 dakika boyunca bekleyin ve ılık su ile durulayın. 

Muz maskesi: Kuru ciltlerin dostu!

Kuru ciltler için yine çok etkili bir maske. Ezdiğiniz bir muzu yüze sürmeniz yeterli. İsterseniz 1 yemek kaşığı bal ve yoğurtla karıştırarak da uygulayabileceğiniz bu maskeyi, 20 dakika yüzünüzde tuttuktan sonra bol su ile düzgünce yıkayın.

Özetle hangi yaşta olursanız olun:

-Mutlaka sabah akşam cilt temizliğini ihmal etmeyin

-Cilt yapısına uygun nemlendirici ve güneş koruyucu ve antioksidan kullanın

-Sağlıklı dengeli düzenli beslenmeli, yanlış yapılan diyetlerden kaçınılmalı, sık kilo alıp vermektense kiloyu muhafaza etmek cilt sarkmalarından korunmak adına daha yararlı olacaktır.

Stres, alkol, sigara vb. kötü alışkanlıklardan uzak durmalı,

-Gerektiğinde profesyonel uygulamalardan destek alın

Instagram

Facebook

Bu makalede öne sürülen fikir ve yaklaşımlar tamamıyla yazarlarının özgün düşünceleridir ve Onedio'nun editöryal politikasını yansıtmayabilir. ©Onedio

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
5
4
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın