Görüş Bildir
Haberler
HDP Sözcüsü Bilgen'den ‘Başkanlık’ Açıklaması

HDP Sözcüsü Bilgen'den ‘Başkanlık’ Açıklaması

Onedio Medya
04.11.2015 - 14:27 Son Güncelleme: 04.11.2015 - 17:08
İçeriğin Devamı Aşağıda

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın 7 Haziran seçimleri öncesinde, “Seni başkan yaptırmayacağız” söylemi üzerinde geliştirdiği seçim kampanyasının ardından Ayhan Bilgen, Cumhuriyet’e verdiği mülakatta “Tüm modeller tartışılabilir” demişti. Bilgen bu açıklaması 'HDP, başkanlığı tartışmaya açık' olarak yorumlanınca Bilgen, Twitter hesabı üzerinden sözlerine açıklık getirdi.

Bilgen'in Twitter hesabından konuya ilişkin paylaşımları şöyle:

İçeriğin Devamı Aşağıda

“Meclis anayasa komisyonundaki tavrımızın da, seni başkan yaptırmayacağız sözlerinin de arkasındayız” diye Twitter’dan açıklama yapan Bilgen, şu ifadeleri kullandı: “Her konu tartışılabilir diyoruz başkanlık tartışılmalı gibi aktarılıyor. En katılımcı yöntemle en demokratik anayasayı yapmaya biz varız. HDP’nin anayasa tartışmalarında tavır değişikliği söz konusu değil. Her şey tartışmaya varız. Başkanlığa karşı durmakta ısrarlıyız. Biz başkanlık konusunda netiz. Diğer partiler de mevcut anayasanın inkârcı maddeleri konusunda net olursa demokratik bir anayasa yapılır. Bir şeye karşı olmak onu tartıştırmama tavrını gerektirmez. Kendine, halkına güvenen muhalefet her şeyi tartışmaya cesaret eder doğruyu savunur.”

Ne olmuştu?

Cumhuriyet’ten Mahmut Lıcalı’nın haberine habere göre 7 Haziran öncesi “Seni başkan yaptırmayacağız” söylemiyle seçimlerde başarı yakalayan HDP, 1 Kasım’ın ardından başkanlık sisteminin tartışılabileceği sinyalini verdi. HDP Sözcüsü Bilgen, yeni anayasa konusunda Türkiye’nin güçlü bir denge ve denetleme sistemine ihtiyacı olduğunu kaydetti. Bilgen, bugünkü mevcut anayasanın darbe anayasası olduğunu belirterek, “Bugünkü anayasayla kıyaslanmayacak şekilde demokratik, özgürlükçü ve çoğulcu bir anayasaya ihtiyaç var” diye konuştu.

2011 yılındaki genel seçimlerin ardından TBMM’de tüm partilerin katılımıyla yürütülen yeni anayasa çalışmasında iktidar ile muhalefetin özellikle başkanlık sistemi konusunda fikir ayrılığı yaşadığının anımsatılarak yeni dönemde HDP’nin bu konuda nasıl bir politika izleyeceği sorusu üzerine Bilgen, “Başkanlık sistemi dahil tüm modeller tartışılabilir. Ancak tek adamlık gibi özgürlüğü kısıtlayıcı bir yapı olmaz. Toplumun ihtiyacı bu değil” görüşünü dile getirdi. HDP Sözcüsü Bilgen, Orta Asya ve Afrika’daki başkanlık modellerinin “yerli ve milli başkanlık modeli” diye sunulmasının Türkiye toplumundaki taleple bir bağlantısının bulunmadığını belirterek, “Yargı bağımsızlığı, sivil toplumun karar süreçlerine katılımı, kanunların iyileştirilmesi ve terörle mücadelenin yeniden ele alınması gibi talepler var” dedi.

Herhangi bir konuyu tartışmayı reddetmenin doğru olmadığını belirten Bilgen, “Biz parlamenter sistemi öneriyoruz. Parlamenter sistemin demokratikleşmeyi ilerleteceğine inanıyoruz. Ancak anayasa metnini tabulaştırmak; “başkanlığı tartışmayız, şunu asla tartışmayız” gibi yaklaşımlar demokratik bir anayasa süreciyle bağdaşmaz. Her şey tartışılabilir. Bilimin ve aklın, dünyadaki değişimin gereği; hiçbir şey kutsallaştırılmadan tartışmaya açılabilir” diye konuştu.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
15
8
4
2
1
1
0