Görüş Bildir
Haberler
Hayri Cem Yazio: Türk Sporunun Şiddet Karnesi

etiket Hayri Cem Yazio: Türk Sporunun Şiddet Karnesi

Hayri Cem
13.03.2021 - 09:00 Son Güncelleme: 13.03.2021 - 20:07

Geçtiğimiz hafta yayınlanan yazımda, spor sahalarında yaşanan şiddet olaylarını dört ana başlık altında toplamıştık:

1) Öfkeye bağlı şiddet olayları,

2) Teknik hatalara bağlı kazalar sonucu yaşanan şiddet olayları,

3) Tedbirsizliğe bağlı kazalar sonucu yaşanan şiddet olayları,

4) Tedbirsizliğe bağlı panik sonucunda oluşan şiddet olayları.

Bu başlıklardan ilkine ait önemli şiddet olaylarını geçtiğimiz haftaki yazımda sizlere liste olarak sunmuştum. Niyetim bu hafta da diğer başlıklar altında yaşanan olaylara yer vermekti. Ancak, okuyuculardan gelen maillerde, ülkemizde yaşanan şiddet olaylarının neden listede yer almadığı sıkça soruldu. Ülkemizde yaşanan bu olayları ne hatırlamak ne de yayınlamak istemediğim için listeye almamıştım.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Okuyuculardan gelen talep üzerine, ülkemizde yaşanan sporla ilgili şiddet olaylarından sadece ölüm ve yaralanma ile sonuçlananlarını üzülerek listeye ekliyorum:

Okuyuculardan gelen talep üzerine, ülkemizde yaşanan sporla ilgili şiddet olaylarından sadece ölüm ve yaralanma ile sonuçlananlarını üzülerek listeye ekliyorum:

- 1964 İstanbul; Ali Sami Yen Stadı’nın açılışında, Türkiye ile Bulgaristan arasında oynanan maçta tribün korkuluğu çökmüş, 84 kişi yaralanmıştır.

- 1991 Yılı – İstanbul; Mühendis Oktay olarak bildiğimiz Oktay Akdemir, Beşiktaş'ın Galatasaray'ı 1-0 yendiği maçtan sonra bir grup Galatasaraylı taraftar tarafından dövülerek öldürüldü.

- 1993 yılında Kocaelispor-Ankaragücü maçında, yer kavgası sonucu Yaşar Alp, Selçuk Soner adlı seyirciyi silahla öldürmüştür.

- 26 Nisan1995’te, Türkiye milli takımının İsviçre’de aldığı 2-1’lik galibiyet, tüm yurtta milyonlarca insanı sokaklara dökmüş, zafer sarhoşluğuyla tabanca ve tüfeklerini ellerine alanlar rastgele ateş etmeye başlayınca, Sultan Albayrak ve Tolga Nirza’nın ölümüne neden olmuşlardır.

- 1997 yılında, Türkiye milli takımının Galler’i 6-4 yendikten sonra Mustafa Portakalcı isimli kişi galibiyeti kutlamak isterken pompalı tüfeğiyle oğlu İlker Portakalcı'nın ölümüne neden olmuştur.

- 5 Nisan 2000 tarihinde UEFA Kupası yarı final ilk maçı öncesi Leeds United ve Galatasaray taraftarları arasında Taksim Meydanı’nda çıkan kavgada 2 Leeds United taraftarı öldürüldü, altı taraftar da yaralandı.

- 2004 yılında İstanbul İnönü stadyumunda, Beşiktaş – Rizespor maçında, hayatında ilk kez maça gelen, Beşiktaş taraftarı 16 yaşındaki Cihat Aktaş’ın, yine Beşiktaş taraftarı olan, uyuşturucu bağımlısı üç kişinin bıçaklı saldırısı sonucu öldürülmesi.

-	2004 yılında İstanbul İnönü stadyumunda, Beşiktaş – Rizespor maçında, hayatında ilk kez maça gelen, Beşiktaş taraftarı 16 yaşındaki Cihat Aktaş’ın, yine Beşiktaş taraftarı olan, uyuşturucu bağımlısı üç kişinin bıçaklı saldırısı sonucu öldürülmesi.

- 2004 – Sakarya; Bursaspor'un cezası nedeniyle Sakarya'da oynanan Bursaspor-Samsunspor maçından sonra çıkan olaylarda 2'si polis 5 kişi yaralanmıştı. Sakarya Atatürk Stadı'ndaki maçın bitiminde, takımları galip gelmesine karşın ligden düşmeyi kabullenemeyen Bursaspor taraftarları koltukları ateşe vermiş, stat çıkışında da taşkınlık yapınca polis havaya ateş açmak zorunda kalmıştı.

- 2005 İstanbul; Sezon öncesi hazırlık maçında Fenerbahçe, İngiliz ekibi Everton'u Atatürk Olimpiyat Stadı'nda ağırlamış ve maçı da 5-0 kazanmıştı. Tribünlerde yerini alan Yusuf Behar isimli bir taraftar da bacağından vurulmuş, kurşunun nereden geldiği ortaya çıkmamıştı.

- 2006 İstanbul; Fenerbahçe - Galatasaray arasında oynanan maç esnasında takımına saha kenarından taktik vermeye uğraşan Galatasaray teknik direktörü Erik Gerets'e tribünden atılan maddeler neticesinde alnı yarılmış, sarı kırmızılı takımın file bekçisi Mondragon'un başının dibinde bir ses bombası patlamıştı.

- 12 Mayıs 2013 tarihinde Galatasaray ile Fenerbahçe maçı sonrası Fenerbahçe taraftarı Burak Yıldırım’ın bıçaklanarak öldürülmesi.

-	12 Mayıs 2013 tarihinde Galatasaray ile Fenerbahçe maçı sonrası Fenerbahçe taraftarı Burak Yıldırım’ın bıçaklanarak öldürülmesi.

- 2014 yılında Galatasaray Liv Hospital - Kızılyıldız maçında bir Sırp taraftarın bıçaklanarak öldürülmesi.

- 18 Nisan 2018 tarihinde Fenerbahçe – Beşiktaş arasında oynanan maçta, Beşiktaş teknik direktörü Şenol Güneş’in kafasına tribünden atılan sert bir cisimle yaralanması ve hastaneye kaldırılarak kafasına beş dikiş atılması…

Sahaya girip, sporculara saldırma, sahaya atılan maddeler, koltukların kırılması, tribünlerin ateşe verilmesi, maç öncesi ve sonrasında taraftarların birbirine saldırması gibi olayları da dahil etseydim, bu liste sayfalarca sürerdi. En iyisi bu utanç verici olaylar listesini burada sonlandıralım.

Instagram

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
17
8
2
2
1
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam