Görüş Bildir
Haberler
Hayatında Köklü Değişikler Yapmak İsteyenlerin Günlük Rutin Haline Getirmesi Gereken 13 Alışkanlık

Hayatında Köklü Değişikler Yapmak İsteyenlerin Günlük Rutin Haline Getirmesi Gereken 13 Alışkanlık

Ayça
24.01.2020 - 08:00

Bir gün, bazen her günün karşılığı olabilir.

Kaynak: https://thoughtcatalog.com/ryan-holid...
İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Her güne plan yaparak başla.

1. Her güne plan yaparak başla.

Her sabah uyandığında meditasyon yapmayı ve gününü planlamayı unutma. Sabah vakti, gününü planlamak için en uygun zamandır. Karşılaşabileceğin zorlukları düşün ve kendini bunlara hazır hissettirecek planlar hazırla. Fikirlerin ve hislerin doğrultusunda günün şekillenecek, buna inan!

2. Yürüyüşe çık.

2. Yürüyüşe çık.

Yüzyıllardır süregelen düşünürlerin yürümeyi hayat felsefesi haline getirmesi, yürüme eylemine farklı bir anlam kazandırmıştır. Aristoteles'in yürümeye verdiği önem 'peripatik ekol' ün doğuşunu getirmiştir. Düşüncelere boğulduğun ve kendini şehrin kalabalığından uzaklaştırmak istediğin zaman, her gün yürüyebileceğin kadar yürü. Yürümek sadece fiziksel bir egzersiz değil, aynı zamanda zihinsel de bir egzersizdir. Dünyanın gürültüsü içindeki sessizliği keşfet ve bir mola ver. Hareket et!

3. Derin işler ile uğraş.

Günümüzü genelde yüzeysel işler yaparak geçirmeye başladık. Bunları bir kenara bırak ve yapmak istediğin bir iş seç. Bu yazı yazmak ya da bir şeyler tasarlamak olabilir. Seçtiğin işe yoğunlaş ve konsantre ol. Bilgilere, arama motoruna yazarak birkaç saniyede ulaşmak yerine kendin düşünmeye çalış. Derin düşünme yöntemi, işlerinde daha başarılı olmanı sağlayacak. Denemekten zarar gelmez.

4. İyilik yap.

4. İyilik yap.

Bilindik bir motto'ya göre; 'İyilik yap, o her zaman sana geri dönecektir'. Seneca ise bu durumu, ' İnsanın olduğu her yerde, iyilik için bir şansımız var demektir' diyerek anlatıyor. Kaba insanların olduğu yerler bile buna dahil. Hayat arkadaşın, iş arkadaşın ya da evine posta getiren postacı bile senin iyilik yapabilmen için bir şans. Yaptığın iyilikler seni iyi hissettirecek ve gününü güzelleştirecek. Yarın, başlamak için en iyi gün. Yap ve sonuçlarını ister not et, istersen de birileriyle paylaş.

5. Oku, oku ve yine oku.

5. Oku, oku ve yine oku.

Çok zamanın olmasa da her gün eline bir kitap al ve birkaç sayfa da olsa oku. Her kitap hayatımız için bir alıntı olacak. Kitap okumaya zaman bulamıyorum diyenler için zaman alternatifleri sunuyoruz. Tek başına yemek yerken, uyku öncesi, metrodayken ya da bekleme odasında beklerken. Yanınızda her zaman bir kitap bulundurursanız eğer bir şeyi beklemek zorunda olduğunuzda ya da boş vakitlerinizde sıkılmak zorunda kalmayacaksınız. Üstelik her boş dakikanız, size yeni bir bilgi olarak geri dönecek.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Kendine sessiz bir ortam yarat.

6. Kendine sessiz bir ortam yarat.

Her gün, kendini dinleyecebileceğin ve dış dünya ile bağını kesebileceğin bir mekan seç. Telefonu kendinden uzak tutmak ve insanlarla iletişim kurmamak, bu süreçteki en önemli etkenlerdendir çünkü kendinle baş başa kalman lazım. Aklına sadece ormanlık bir alan gelmesin, yüzmek de bir seçenek. Amaç kendinle kalabilmen.

7. Egzersizler için zaman ayır.

7. Egzersizler için zaman ayır.

Klişe olacak ama sağlam kafa, sağam vücutta bulunur. Düzenli egzersiz yap ve fit ol. Bunun için bahanen olmasın çünkü illa ki pahalı spor salonlarında zaman harcamak zorunda değilsin. Parklar, koşu yolları ve hatta eviniz bile antreman yapabilmek için ideallar yerler. Vücut egzersizlerin sadece yürümek ya da koşmaktan ibaret değil. Yüzmek veya sporun farklı ve ilgini çeken bir yanını da hobi edinebilirsin.

8. Ölüm gerçeğini unutma.

8. Ölüm gerçeğini unutma.

Shakespeare; 'Her üç fikirden biri ölüm olmalıdır' demiştir. Bu biraz abartı olabilir, doğru. Her gün bir kere düşünmek yeterli olacaktır. Konu hastalıklı bir düşünce yaratmak değil ancak ölümlü olduğumuzu hatırlamak gerekir. Ölmeyecek gibi yaşamak, zamanımızı çokça boş geçirmemize ve anın değerini bilememize neden olabilir. Bu yüzden bir gün öleceğini unutma ve her gününü son günün kadar verimli geçir. Hayat kısa ve nerde sonlanacağını bilemiyoruz.

9. Anın tadını çıkar.

9. Anın tadını çıkar.

Günün nasıl geçiyor? Bazı insanlar sadece günü bitsin diye çabalıyor. Hayata dair bir hedef ya da istekleri olmaksızın... Birkaç dakikalık boşluğun bile olsa bunu verimli kullanabilirsin. Korkularınla yüzleş ve kendini daha iyi tanımaya çalış. Son olarak, anın tadını çıkar.

10. Hayata teşekkür et!

10. Hayata teşekkür et!

Stoacı düşünürler, hayattaki bütün deneyimlerimize teşekkür etmemizi söylerler. Karşılaştığın her şeyin doğanın hediyesi olduğuna kendini ikna etmelisin. Baştan savma işlere veya kaba insanlara bile teşekkür et. Hayatta her karşılaştığın şey, bir deneyim ve ders niteliğinde olacaktır. Sadece doğru şeylerle karşılaşmıyoruz ama kötüler de bize neyin kötü olduğunu öğretecektir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Gününü gözden geçir.

11. Gününü gözden geçir.

Sabahları plan yaparak başladığın günü, akşam evde sonlandırdığında kendine günü değerlendirecek süre ayır. Gözden geçirmek gelişmenin önemli noktalarından biridir. Kendine, 'Bugünkü planlarımı yerine getirdim mi?', 'Yeterince hazır mıydım?' ve 'Daha iyi neler yapabilirdim?' tarzında sorular sor. Verdiğin cevaplar seni sonuca ulaştıracaktır.

12. Sınırlarını genişlet.

12. Sınırlarını genişlet.

Endişe ve kaygılarınızdan kurtulmak için bir deniz kenarında olmayı ve yıllık tatilinizin gelmesini beklemek zorunda değilsiniz. Her gün, bu korkulardan kurtulmak için fırsatlara sahipsiniz. Bu sabah ya da akşam küçük pratiklerle başlayabilirsiniz. Gökyüzünün parlak göründüğü bir akşam, oldukça yeterli olacaktır. Korkularınızı kendinizle konuşarak, yazarak ve hatta bir şiire dökerek de aktarabilirsiniz. Sadece kendinizden daha büyük bir şey bulun ve onunla bağlantı kurun.

13. Her gün 8 saat uyuyun.

13. Her gün 8 saat uyuyun.

Gün içerisinde hem fiziksel hem de ruhsal olarak bedenimizi çok yoruyoruz. Kullandığımız teknolojik aletleri nasıl sarj etmemiz gerekiyorsa, onlardan yüzlerce kat karmaşık insan bedeninin de sarj edilmesi lazım. Bizim sarjımız da uyku. Her şeyi tadında bırakmamız gerektiği gibi uykunun da azı da çoğu da zarar. Araştırmalar, günlük 8 saatlik uykunun en ideal olduğunu söylüyorlar.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
128
36
10
9
6
5
5
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
yamanyigit

Hayata teşekkür et kısmında istemsizce gelen tebessüm ve ya bırak deme isteği...