Görüş Bildir
Haberler
Ham Petrol – Brent Petrol Farkı

Ham Petrol – Brent Petrol Farkı

TheAranan
18.10.2015 - 22:28

Ham Petrol – Brent Petrol Tarihi ve Ekonomide Yeri

Blogumuzda gerek ham petrol gerekse brent petrol hakkında bir çok yazı yayınladık. Fakat bize çok sayıda, özellikle yeni başlayanlar ham petrol ile brent petrol arasındaki farkı soruyor. Bu yazımızda sizlere “ Ham Petrol – Brent Petrol Farkı ” anlatmaya çalışacağız.

Başlangıçta Brent ham petrolü, İskoçya’nın kuzey doğusunda bulunan Shetland (veya Shetland Adaları) ‘daki Lerwick şehrinin kuzeydoğusundan 186 kilometre uzaklıkta bulunan ve Doğu Shetland Havzası adıyla tanınan Kuzey Denizi’nde Brent Petrol Sahası’nda denizin 140 metre derinliğinden çıkarılıyordu. Royal Dutch Shell plc şirketi tarafından işletilmiş olan bu petrol sahası günümüzde kullanım ömrünün sonuna yaklaşmaktadır. “ Brent ” adı ABD’li çok uluslu petrol ve doğalgaz şirketi olan Exxon Mobil Corporation ile Royal Dutch Shell plc şirketlerinin adına faaliyet gösteren Shell İngiltere Arama ve Üretim politikasının adlandırması için kullanılıyordu. Yani başlangıçta Türkiye’de Yosun Kazı olarak bilinen İngilizce’de Brant goose olarak adlandırılan kuşun adı tüm bu petrol arama sahası için kullanılan ortak isimdi. Ancak bununla birlikte, “Brent” adının petrol arama sahaları olan Broom (Oseberg), Rannoch, Etive, Ness ve Tarbert isimlerinin baş harflerinin kısaltması olduğuna dair de kaynaklar bulunmaktadır.

Avrupa, Afrika ve Orta Doğu’da, batıda üretilen bu petrole göre petrol fiyatları bir fiyatlandırılma içerisindedir ve bu nedenle bir nevi kriter oluşturur. Ancak günümüzde Avrupa’nın büyük bir kısma petrolü Rusya’dan temin etmektedir.

Brent petrolü; West Texas Intermediate ( WTI ) olarak adlandırılan Batı Teksas Ara Ürünü kadar hafif olmasa da, hafif ham petrol (’nun bir karışımıdır ve yaklaşık olarak % 0.37 oranında kükürt içermektedir. böylece hafif ham petrol olarak sınıflandırılırken, WTI kadar tatlı değildir. Brent petrolü orta derece petrol ürünleri damıtması için uygundur. Genellikle kuzeybatı Avrupa’da rafine edilmektedir. Brent petrolü , Amerikan Petrol Enstitüsü tarafından API Gravite adı verilen ölçümlendirmeye göre yaklaşık olarak 38.06 API Gravitesine sahiptir ve bu oran özgül ağırlığının (yoğunluğunun) 0.835’ine denk gelir, ismini kuzey denizinde yer alan 5 ayrı tekronik tabakanın baş harflerinden alır. broom, rannoch, etieve, ness, tarbat. genellikle ortadoğu petrollerinden içeriğindeki sülfür azlığından ötürü bir dolar daha daha değerli iken, batı teksas petrolünden 1 dolar kadar daha ucuzdur. bu genel kabul gören piyasa kuralına rağmen bazen piyasa koşulları nedeniyle kısa süreli de olsa batı teksaspetrolünün fiyatını geçebilir.

Kaynak: http://www.isikfx.com
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın