Görüş Bildir
Haberler
Halk TV Ekranları RTÜK Kararı Doğrultusunda 5 Gün Karartıldı

Halk TV Ekranları RTÜK Kararı Doğrultusunda 5 Gün Karartıldı

RTÜK’ün verdiği 5 günlük yayın durdurma cezasının kesinleşmesinin ardından Halk TV ekranı bu gece yarısı 00.00’da karardı. Sosyal medya kullanıcıları uygulamaya tepkilerini #HalkTvKarartılıyor etiketiyle gösteriyor.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) TELE 1 ve Halk TV’de farklı tarihlerde yayınlanan programlar nedeniyle iki kanala da beş gün yayın durdurma cezası vermişti.

Detaylar için 👇

5 gün yayın durdurma cezası, Halk TV’deki Medya Mahallesi programın yapımcısı ve sunucusu Ayşenur Arslan ve programın canlı yayın konuğu Hüsnü Mahalli’nin 16 Haziran 2020 tarihindeki yayında Türkiye’nin Suriye’de asker bulundurmasına ve hükümetin dış politikasına dair ifadeleri nedeniyle verildi.

RTÜK, TELE 1’i de Merdan Yanardağ’ın Abdülhamid hakkında söylediği sözler nedeniyle 3-8 Eylül 2020 tarihleri arasında 5 günlüğüne karartmıştı. 👇

İki kanalın aynı cezayı bir kez daha almaları halinde lisanslarının iptal edilmesi söz konusu olacak.

İki kanalın aynı cezayı bir kez daha almaları halinde lisanslarının iptal edilmesi söz konusu olacak.

RTÜK cezanın gerekçesini nasıl açıkladı?

RTÜK cezanın gerekçesini nasıl açıkladı?

4 Temmuz'da RTÜK’ten yapılan yazılı açıklamada, İstanbul Milletvekili Ahmet Şık’ın ‘Medya Mahallesi’ programında kullandığı ifadeler nedeniyle Halk TV’ye program durdurma ve idari para cezası uygulanması kararına ilişkin olarak şunlar kaydedildi:

“13 Mart 2020 tarihli Halk TV yayınında ‘Medya Mahallesi’ programına konuk olan Ahmet Şık’ın ‘…Türkiye Suriye’de …. başka bir ülkenin toprağında tam adıyla işgalci bir güç olarak, bir gücün temsilcisi olarak birileriyle savaşmaya ve ölmeye gönderilmiş yani’ şeklinde ifadeler kullandığı uzman raporuyla tespit edilmiştir.

Yayında sarf edilen sözlerin, Türkiye Cumhuriyeti devletinin sınırlarını korumakla ve halkın güvenliğini sağlamakla görevlendirilmiş kahraman Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarını rencide edici ve hafife alıcı nitelikte olduğu aşikardır. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmanın yüklediği sorumluluğu aşar nitelikte yapılan yorumlar, devletimizin, ulusal güvenlik politikasına göre başarıyla yürüttüğü operasyonları karalama çabasından öteye gitmemiştir. Kendi hudut güvenliğini sağlamaya çalışan devletimizin Suriye topraklarında işgalci olarak gösterilmeye çalışılması hiçbir şekilde onaylanabilecek bir tavır değildir. Program sunucusunun da Türkiye Cumhuriyeti devletine karşı böylesine ifade ve suçlamalara müdahale etmemesinin, kamusal sorumluluk anlayışı ile bağdaşmadığı ortadadır.”

Önce uyarıldı

Açıklamada, üst kurul tarafından bu yayının, 6112 sayılı Kanun’daki “Türkiye Cumhuriyeti devletinin varlık ve bağımsızlığına, devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne, Atatürk ilke ve inkılaplarına aykırı olamaz” hükmünü ihlal ettiği kanaatine varıldığı ifade edildi.

Bu çerçevede Halk TV’ye, 6112 sayılı Kanun çerçevesinde söz konusu ilkelere aykırı yayın yapılmasını müteakip “Verilecek yaptırım kararının tebliğinden itibaren bir yıl içinde aynı ihlalin tekrarı halinde kanalın yayınının 10 güne kadar durdurulmasına, ikinci tekrarı halinde ise yayın lisansının iptaline karar verilir” hükmü uyarınca işlem tesis edileceğinin tebligatla bildirildiği ve yayınlarda daha hassas davranmalarının talep edildiği aktarıldı.

‘Benzer ifadeler kullanıldı’

‘Benzer ifadeler kullanıldı’

Açıklamada, bu bildirime rağmen aynı programın 16 Haziran’da yayınlanan bir başka bölümünde sunucu Ayşenur Aslan’ın “… ne zaman ki içeride sıkışılsa hemen gözleri dışarıya çevirirler. Dün mesela Pençe Harekatı, Kuzey Irak’a bomba atmışız, ben bu Pençe Harekatlarını, Kartal Harekatlarını, efendim işte Şahin Harekatını ne derseniz onun adına. …. artık yani ben utanıyorum” cümlelerini kullandığı belirtildi.

Aynı yayında konuk Hüsnü Mahalli’nin de “… ya kardeşim Türkiye Libya’da ne yapıyor? Yani neyin peşinde? …Şimdi dolayısıyla Mısır’ı karıştıralım, Sudan’ı karıştıralım, Cezayir’de İslamcılar var Cezayir’i…” ifadelerini dile getirdiği kaydedildi.

Bu kapsamda yayındaki ifade ve yorumlarının, kanundaki “Türkiye Cumhuriyeti devletinin varlık ve bağımsızlığına, devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne, Atatürk ilke ve inkılaplarına aykırı olamaz” hükmünü ihlal ettiği kanaatine varıldığı belirtildi.

Sosyal medyadan tepkiler 👇

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
127
56
31
26
10
9
4
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Barney

bu ülkenin kurucusuna demediğini bırakmayan akİT'e de bonus ikramiye verin ibneler.

ventolin

Kurallar ve cezalar herkese aynı oranda uygulanmalı. Bizim başımıza ne geliyorsa bundan geliyor. Halk TV'ye bundan dolayı yayın kapatma geliyorsa Atatürk'e d... Devamını Gör

Metin Uzun

Cezalar çifte standart uygulanmadan verilirse daha inandirici olur.TV kanallari hatali olabilir ,yalniz sirf politik yaklasimdan oturu A yi gormezden gelip B... Devamını Gör