Görüş Bildir
Haberler
Hacettepe'yi Hacettepe Yapan 5 Heykel

Hacettepe'yi Hacettepe Yapan 5 Heykel

Hacettepeli olmayanların bile az çok bildiği, Hacettepeli olanlarınsa neredeyse her gün karşılaştığı heykeller hakkında ne biliyorsunuz?

İşte sizler için derlediğimiz Hacettepe'yi Hacettepe Yapan 5 Heykel!

Not: Diğerlerini unuttuk sanmayın; onlara da sıra gelecek... :)

İçeriğin Devamı Aşağıda

Atatürk ve Gençlik Anıtı

Atatürk ve Gençlik Anıtı

Üniversitemizin Beytepe Kampüsü’nde laikliğin simgesi olan Heykel, Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü Başkanı Prof. Remzi Savaş tarafından yapılmıştır.

Heykelin arka planında Cumhuriyetimizin temel ilkelerini yansıtan, Atatürk’ün üç ünlü sözü bulunmaktadır:

“Hayatta en hakiki mürşit ilimdir.”

“Vatan bir bütündür, bölünemez.”

“Ne mutlu Türk’üm diyene!”

Bu sözler, yükselmeyi simgeleyen, farklı yüksekliklerdeki üç ark üzerinde yer almaktadır.

Heykel, resmi olarak, Beytepe Kampüsü Rektörlük Binası ile merkezi kafeterya arasında bulunan tören alanında, 3.10.1991 tarihinde, dönemin YÖK Başkanı Prof. Dr. İhsan Doğramacı tarafından açılmıştır.

Bayraklaşan Atatürk Anıtı

Bayraklaşan Atatürk Anıtı

Sıhhiye Kampüsü Tıp Fakültesi önünde yer alan bu heykel, heykeltraş Prof. Hüseyin Gezer’in bir eseridir.

Kompozisyonun sağ arka cephesinde yer alan gencin tuttuğu ve dalgalanarak Atatürk’ün vücudunu saran bayrak, özellikle bir kartal kanadı gibi biçimlendirilmiştir. Bu O’nun zaferlerle dolu askeri dehasını simgelemektedir.

Atatürk’ün sol yanında yer alan ve elindeki meşaleyi koşarak iletmeye çalışan genç kız figürü ise “Özgürlüğü” ve hayatta en gerçek yol gösterici olan 'Bilimle Fenni' (pozitif düşünceyi – aklı) temsil etmektedir.

Atatürk figürü de sol eliyle genç kız figürünü işaret etmektedir.

Beyaz At

Beyaz At

Hacettepe’nin belki de en ünlü heykellerinden biri olan Beyaz At, 2007 yılında Hayk Tokmajyan tarafından tasarlanmıştır.

Bu çalışma, iki parçadan oluşmaktadır. Alt parça kaide görevi görürken, üst parça, yere paralel olan bir at figürünü yansıtmaktadır.

"Gel - Git"

"Gel - Git"

18.10.2004 tarihinde Beytepe Kampüsü Süleyman Sağlam Öğrenci Kasabası’nda açılan heykel, sanatçı Dominika Greisgraber tarafından yapılmıştır.

“Gel-git” adlı çalışma, yere dikey şekilde duran, aralıklarla yan yana dizilmiş, üç parçadan oluşan bir kompozisyondur. Dikdörtgenler prizması şeklindeki parçaların üzerinde, aradaki boşluklar sayesinde birbirini yuvarlak formlarla tamamlayan köşeli yumuşak formların bir arada olduğu bir yapıya sahiptir.

"İnsanın Büyük Amacı"

"İnsanın Büyük Amacı"

Sanatçı Dumitru Radu tarafından 15.06.2003 tarihinde yapılıp, “İnsanın Büyük Amacı” adını alan heykel, Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Parkı’nda yer almaktadır.

Bu çalışma, aralarındaki boşlukta birbirini tamamlayan parçalardan birinin yan çapraz yüzeyinde üçgen piramit çıktılarının yer aldığı, yarım daire şeklinde, iki parçalı soyut bir kompozisyondur.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
4
1
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın