Görüş Bildir
Haberler
Grip Mevsimi Geldi! Gripken Hangi Besinleri Tüketmelisiniz? Hangi Besinlerden Uzak Durmalısınız?

Grip Mevsimi Geldi! Gripken Hangi Besinleri Tüketmelisiniz? Hangi Besinlerden Uzak Durmalısınız?

Özlem Taner
02.01.2023 - 19:02

Havaların soğumaya başlamasıyla grip, nezle, farenjit, sinüzit gibi hastalıklar da yavaş yavaş ortaya çıkıyor. Hasta olunca hemen iyileşmek istediğiniz için ne tüketmeniz gerektiğini bilirken, hangi besinlerden kaçınmanız gerektiğini genellikle bilmiyorsunuz. İşte karşınızda hastayken tüketmeniz gereken ve kaçınmanız gereken besinler.

Mantar

Mantar

Mantar, vücudun bağışıklık sistemini kuvvetlendiren sitokin proteinleri, hastalık alarmlarına cevap verir, bir nevi savaşçı birlikler gibi yardıma gelirler. Pek çok mantar türü sitokin açısından zengindir ve bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.

Grip olduğunuz zaman kırmızı biber tüketmeniz gerekir.

Grip olduğunuz zaman kırmızı biber tüketmeniz gerekir.

Kırmızı biberin içerisinde yer alan kersetin, bilinen en güçlü antioksidanlardan biridir ve hem enfeksiyon hem virüslerle savaşırken çok önemlidir. C vitamini açısından da zengin olan kırmızı biber, kısa sürede grip semptomlarını ortadan kaldırmaya yardımcı olur. Turunçgiller gibi asidik olmadığından boğaz ağrısına da iyi gelir.

Et suyu ya da tavuk suyu çorba

Et suyu ya da tavuk suyu çorba

Gribe en iyi gelen et suyu ya da tavuk suyu çorbasıdır. Hem et suyunun hem de tavuk suyu çorbası enfeksiyon giderme özelliği sayesinde soğuk algınlığı ve gribe karşı çok etkilidir.

Zencefil

Zencefil

Zencefilin; keskin tadı ve aroması vardır. Zencefil, solunum yollarını açar, sindirimi düzenler, toksinleri atar. Çorbalarda,  sebze yemeklerinde ve salatalarda kullanılabilirsiniz.

Kakule

Kakule

Kakule, soğuk algınlığı, bronşit, öksürük, yüksek ateş şikayetlerinin hafiflemesinde yararlıdır. Bağışıklık sistemini destekler. Sık sık enfeksiyon hastalıklarına yakalanan kişilerde direnç oluşmasına yardımcı olur. Ağız ve boğaz yangılarında etkilidir.

Sarımsak

Sarımsak

Hastayken tüketmeniz gereken en önemli besinlerden biri sarımsaktır. Sarımsak bağışıklık sisteminizi güçlendirmeye de yardımcı olur. Bol sarımsaklı bir çorba grip olduğunu zaman size çok iyi gelecektir.

C vitaminini bakımından zengin besinler.

C vitaminini bakımından zengin besinler.

C vitamini yüksek olan sebzeler ve meyveler bağışıklık sistemini destekler.

Grip olduğunda yememeniz gereken yiyecekler:

Ispanak

Ispanak

İçerisinde histamin barındıran ıspanak hastayken tüketildiğinde vücuttaki alerjik olayları tetikler.  Bazı gıdalar da vücuttaki histamini açığa çıkarır ve vücuttaki savunma mekanizmalarını hareketlendirir ve sonuç olarak özellikle grip ve soğuk algınlığı gibi ateşli hastalıkların etkileri artar. O nedenle ıspanaktan gripken uzak durmakta fayda var.

Brokoli

Brokoli

Oldukça lifli bir besin olan brokoli aynı zamanda A ve C vitamininden de oldukça zengindir. Ama bu iyi özelliklerin yanında bağırsaklar, brokoliyi sindirirken içerdiği lifler nedeniyle güçlük çeker ve vücudun kendisini iyileştirmek için enerji harcamaya gücü kalmaz.

Çikolata

Çikolata

Çikolata histamin salgılatılmasına yol açtığı için soğuk algınlığı durumlarında çikolata tüketilmemelidir. Bunun yanında çikolatanın içerisinde rafine şeker bulunmaktadır. Rafine şekerin histamini artırıcı etkisi ve bağışıklık sisteminin güçlenmesini engelleyici özelliği nedeniyle rafine şeker içeren tüm gıdalardan uzak durulması önemlidir.

Yeşil çay

Yeşil çay

Soğuk algınlığı durumlarında yeşil çay, siyah çay ve mate çayı da soğuk algınlığı dikkat edilmesi gereken içecekler arasındadır. Bu çaylar vücutta soğuk algınlığı komplikasyonlarının daha çok yaşanmasına sebep olmaktadır.

Sucuk, sosis salam gibi gıdalar

Sucuk, sosis salam gibi gıdalar

Sucuk, pastırma, sosis, salam gibi işlenmiş etler de histaminden zengin gıdalardır. Bu yüzden gripken bu besinlerden de uzak durmanız gerekir.

Süt ürünleri

Süt ürünleri

Süt, sümük ve balgamı arttırmaktadır. Özellikle üst solunum yolu enfeksiyonuna sahipseniz süt tüketimine dikkat etmenizde yarar var.

Cips

Cips

Gripseniz ve boğazınızda da problem varsa cips tüketmemeniz gerekir. Cips boğazınızı daha da zedeler.

Asitli içecekler

Asitli içecekler

Asitli içecekler vücudunuzda su kaybına neden olabilir. Bu nedenle soda gibi asitli içeceklerden gripken tüketmemeniz gerekir.

Diğer içeriklerimiz de ilginizi çekebilir:

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın