Görüş Bildir
Haberler
Gezi Davası: Osman Kavala Hakkında Ağırlaştırılmış Müebbet Talebi

Gezi Davası: Osman Kavala Hakkında Ağırlaştırılmış Müebbet Talebi

Gezi Parkı davasında savcı mütalaasını açıkladı. Osman Kavala, Yiğit Aksakoğlu ve Ayşe Mücella Yapıcı hakkında hükümeti devirmeye çalışmak suçlamasıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep edildi. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen, Gezi Parkı olaylarına ilişkin, Anadolu Kültür AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kavala'nın da aralarında bulunduğu 16 sanığın yargılandığı davanın esasına ilişkin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan mütalaa, celse arasında mahkemeye sunuldu.

Sanıklara yönelik suçlamalara tek tek yer verilen mütalaada, Gezi Parkı olaylarının hükümeti devirmek amacıyla organize edildiği belirtildi ve sanıkların eylemlerden önce bu yönde eğitim aldıkları iddia edildi.

"Kaos yaratıp hükümeti devirmeyi amaçladılar"

"Kaos yaratıp hükümeti devirmeyi amaçladılar"

Bu aşamada birbiri ile bağlantısız görünen legal, illegal ve legal görünümlü illegal yapıların aynı amaç etrafında birleşerek faaliyete başladıkları öne sürülen mütalaada şöyle denildi:

''Vatandaşlarımıza şirin ve iyi niyetli gözüken, başta sözde şiddet içermeyen biçimde sahnelenen eylemlerle halkı sokağa dökmeye çalıştıkları, bu doğrultuda çok sayıda çağrı yaparak ve eylemlerine devlet birimlerinin sanki bir savaş anında imiş gibi müdahale ettiği yönünde de algı oluşturmak suretiyle kitlesel eylemlere katılımı artırmaya çalıştıkları, daha sonrasında ise oluşan bu karmaşada sahada her daim eylem yapamaya müsait marjinal sol terör örgütlerinin bu faaliyetlerine uygun ortam sağlamak suretiyle 1960 ve 1980 darbelerinde olduğu gibi toplumu ve devleti kaos ortamına sokarak, bu suretle de Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs ettikleri...'

Suriye ve Mısır örneği verildi

Suriye ve Mısır örneği verildi
İçeriğin Devamı Aşağıda

Mütalaada, sanıkların oluşan bu ortamda dış ülke örneklerinde olduğu üzere en iyi ihtimalle hükümeti istifaya ve erken seçime zorlamak istedikleri, bu ihtimalin gerçekleşmemesi halinde ise bu defa Suriye ve Mısır örneklerinde olduğu üzere iç savaş ve darbe ortamına zemin hazırlamak gayretinde oldukları öne sürüldü.

Gezi eylemlerinin devlet mekanizmalarınca bastırılarak sonlandırılması sonrasında bu defa FETÖ'nün aynı hedefe ulaşmak maksadıyla sahneye çıktığı savunuldu.

Kavala, Yapıcı ve Aksakoğlu hakkında ağırlaştırılmış müebbet istemi

Kavala, Yapıcı ve Aksakoğlu hakkında ağırlaştırılmış müebbet istemi

Haklarında yakalama kararı bulunan, aralarında Can Dündar ve Mehmet Ali Alabora'nın da olduğu 7 sanığın firari olmaları nedeniyle dosyasının ayrılması talep edilen mütalaada, tutuklu sanık Mehmet Osman Kavala, sanıklar Yiğit Aksakoğlu ve Ayşe Mücella Yapıcı'nın halen firari olan sanıklar ile fikir ve eylem birliği içerisinde hareket edip üzerlerine atılı ''cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs'' suçundan ayrı ayrı ağırlaştırılmış müebbet hapis cezalarına çarptırılmaları ve sanık Kavala'nın tutukluluk halinin devamı istendi.

Diğer sanıklara 15-20 yıl arası hapis talebi

Diğer sanıklara 15-20 yıl arası hapis talebi

Mütalaada, sanıklar Çiğdem Mater Utku, Ali Hakan Altınay, Mine Özerden, Şerafettin Can Atalay, Tayfun Kahraman ve Yiğit Ali Ekmekçi'nin olayın asıl failleri olarak gösterilen sanıklara suçun işlenmesinden önce veya sırasında yardımda bulundukları, suçların icrasını kolaylaştırdıkları anlatılarak, sanıkların ''cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüse yardım etmek'' suçundan ayrı ayrı 15 yıldan 20 yıla kadar hapis cezasına çarptırılmaları talep edildi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Savcının mütalaasına karşı gelen yorumlardan öne çıkanlar:

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
108
98
34
12
9
8
4
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
unclebukowski

6 Ay öncesinden metro çıkışında green peace imza topluyordu.. Attım imzamı, 6 ay sonra olaylar patlak verdi.. Oradaydım, ilk başta çok güzeldi. Çadırlar, kit... Devamını Gör

unclebukowski

Ve inandığım savunduğum CHP beni o meydanda HDP ile yalnız bıraktı.. Ben Mustafa Kemal Atatürk'ün askeriyim dedim, onlar beni HDP ile yanyana bıraktılar.. Ze... Devamını Gör

Jey

Böyle iddianame mi olur ya. Hep dedim feto bitmedi, şekil değiştirdi sadece. Delil yok, ispat yok ama insanlar yıllardır tutuklu ve şimdi de hüküm giydirecek... Devamını Gör