Görüş Bildir
Haberler
Gelecek Kadınlarda! Beyaz Perde ve Televizyonda Kadın Karakterlerin Güçlü Yükselişi!

etiket Gelecek Kadınlarda! Beyaz Perde ve Televizyonda Kadın Karakterlerin Güçlü Yükselişi!

Dale Cooper
10.08.2017 - 17:34

Beyaz perde ve televizyonda yıllardır süregelen kalıplaşmış cinsiyet rolleri ve eşit olmayan temsil apaçık ortada!

Uzun yıllardır televizyonda kadınlara belirli ve kalıplaşmış roller biçilmekle beraber temsil oranının %30'u geçtiği pek de görülmedi. Kadın karakterlere biçilen rollerin bir kısmı 'erkeklere yoldaşlık' etmekten öteye gidemezken kimisinin görünümü ve konuşma süreleri bölümden bölüme azaldı. 

Fakat, artık yükseliş vakti! 

O halde, beyaz perde ve televizyonda kadın karakterlerin güçlü ve önlenemez yükselişine biraz yakından bakalım...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Apaçık ortada olan bir şey varsa o da beyazperde ve televizyonda süregelen kalıplaşmış cinsiyet rolleri ve eşit olmayan temsiller!

Erkekler birçok farklı alanda, farklı role sahip olabiliyorken kadınlara biçilen roller uzun yıllar belirli kalıplar içinde kaldı. Söz konusu temsil olduğundaysa, kadınların ekrandaki temsil oranının %30'u geçtiği pek söylenemez.

Fakat artık o devir kapandı, şimdi yükseliş vakti! 😎

Uzun zaman önce, çok çok uzak bir galaksideki eşsiz ve ezberbozan savaşçı bir prensese umutlarını bağlayarak büyüdü birkaç nesil.

Bugüne geldiğimizde umut bağladığımız o ezberbozan prenses bizi hayal kırıklığına uğratmadı ve karşımıza görkemli bir general olarak çıktı...

Huzur içinde uyu Carrie Fisher, tüm galaksilerin en eşsiz prensesi! 😔

Artık ne o çok çok uzak galakside ne de başka galaksilerde, evrenlerde hiçbir şey eskisi gibi olmayacaktı!

İçeriğin Devamı Aşağıda

Prenses Leia kendi galaksisinde yeni bir yol açmışken erkek egemen toplumların olduğu GoT evreninde de Daenerys başka bir topluma liderlik ediyordu.

Game of Thrones evreni hiç kuşkusuz erkek egemen toplumlara sahip bir evren. Ancak bu evren kadınların yükselişiyle ayaklanıyor desek yeridir. 

Kimisi onun ejderhalar sayesinde güçlü olduğunu düşünse de Daenerys Targaryen bundan çok daha fazlası. Güçlü, hırslı ve önemli bir o kadar mantıklı bir lider.

GoT evreninde birbirinden güçlü sayısız kadın var ve onların başında gelenlerden biri elbette Arya Stark!

Dizide ilk kez karşımıza çıktığından beri bildiğimiz karakterlerden uzak, kendisine dayatılan cinsiyet rolleri karşısında isyankar ve mücadeleyi elden bırakmayan bir karakter Arya.

Her türlü zorluk karşısında yıkılmayan ender karakterlerden biri. Arya hepimizin umudu! ❤️

Süper kahraman dizilerinin de revaçta olduğu malum. O 'kendinden fazlasıyla emin' erkek evreninin sert ve umarsız kahramanı Jessica Jones var bir de!

Jessica Jones, erkek bakışından uzak ve kalıplaşmış süper kahraman düzenine tam anlamıyla karşı.

Kendi gücüyle ayakta durmaya çalışan, kadınlar arası iletişim ve dayanışmanın ön plana tüm samimiyetiyle çıkarıldığı; izleyiciye sempatik gösterilmeye çalışılmayan, ziyadesiyle asabi ve süper kahraman olmasına rağmen bir o kadar gerçek bir karakter.

Erkeklerin cinsellik konusunda ahkâm kestiği günler de eskide kaldı: The Fall'un ehli dedektifi Stella Gibson erkek egemen bir polis teşkilatının lafını esirgemeyen ismi!

Stella Gibson, işinin ehli ve otoriter bir dedektif. 

Erkeklerin egemen olduğu bir polis teşkilatındaki birkaç kadından biri olmakla birlikte, beraber çalıştığı kadınlarla dayanışma haliyle umut vermesinin yanında cinsellik ve cinsiyet konusunda erkeklere sağlam dersler vermekten asla geri durmuyor. Dizi boyunca cinselliğini istediği gibi yaşıyor ve herhangi birinin ne düşündüğü hiç umrunda değil! 😉

Kadın karakterler yükselirken göz ardı edilemeyeceklerden biri How to Get Away with Murder'ın manipülatif ceza avukatı Annalise Keating!

Annalise Keating tam anlamıyla çok tehlikeli, kıvrak zekalı ve manipülatif bir ceza avukatı. 

Belki de Televizyon Tarihi'nin şerrinden en korkulan isimlerinden biri olabilir. Evet, o kalıplaşmış roller dönemi bitti. Artık erkeklerden değil Annalise Keating'lerden korkulacak. 😉

İçeriğin Devamı Aşağıda

Her yaşam gibi kadın yaşamının da tıkandığı ve ilerlemediği anlar oluyor. Fleabag ise tüm bunları kâh güldüp kâh için için ağlatarak gözler önüne seriyor.

Phoebe Waller-Bridge, Fleabag'in yazarı ve yapımcısı olmakla beraber başrolünü de üstleniyor. 

Kadınların yaşamı hiçbir zaman kolay olmuyor ancak öyle bir an geliyor ki her şey daha da sarpa sarıyor. Tüm yaşananlar karşısında hem ayakta kalmaya çalışan hem de kaosun oradan oraya süreklediği muhteşem bir karakter Fleabag!

Kadınların ekrandaki yükselişinden bahsederken kadın eserlerinin ekrana uyarlanışından bahsetmeden olmaz!

Margaret Atwood'un distopik eseri The Handmaid's Tale uyarlamasında totaliter bir toplumdaki kadın mücadelesi gözler önüne seriliyor.

Damızlık Kızın Öyküsü'nden uyarlanan dizide kadınların yaşamını kolonilere sürülmeden, öldürülmeden yalnızca damızlık olarak sürdürmesine sağlayan distopik bir rejimi karşımıza çıkarıyor. Böylesi baskıcı ve kadını yoksayan bir dünyada mücadele bitmiyor elbette. 

Başta Elisabeth Moss'un canlandırdığı Offred karakteri olmak üzere kadınların bu dünya karşısında nasıl savaşmaktan vazgeçmediği ve ayakta kaldığına her bölüm şahit oluyoruz. 

Ne dersiniz, belki de o dünyanın fazlasıyla yabancısı değilizdir...

"O piç kurularının seni alaşağı etmesine asla izin verme!"

"O piç kurularının seni alaşağı etmesine asla izin verme!"

Bu yılın gönlümüzün fethedeni ise gişe hasılatı ve başarısıyla görülmemiş bir rekora imza atan Wonder Woman!

Wonder Woman kamera arkasındaki yetenekli kadın Patty Jenkins'le, başrolü Gal Gadot'la ve elbette karakterin güçlü hikâyesiyle başarısından daha uzun süre söz ettirecek!

İçeriğin Devamı Aşağıda

50 yılı aşkın süre ve 12 enkarnasyonun ardından...

Sonunda Tardis, ilk kadın Doctor'una kavuşuyor ve Doctor Who'daki egemen erkek dönem de son buluyor.

Uzun zamandır 13. Doctor'un kim olacağı konuşuluyordu. BBC geçtiğimiz ay, uzun yıllardır beklediğimiz haberi verdi ve Jodie Whittaker'ın ilk kadın Doctor olarak 13. Doctor olacağını açıkladı. 

Bu açıklamadan itibaren günler geçmiyor, yeni sezonu beklemek adeta sancılı bir hal aldı! 😁

Ve bunlar daha başlangıç! 💪🏻

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
636
346
74
28
25
18
6
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
SosyoPsikoloji

Kadın karakterler gücü temsil ettiği sürece başarılı oluyor. Diğer türlü dram materyali olarak görülüyorlar.

ceydabozkurtx

lagertha yok ayıp olmuş

delirium

Güzel liste... üstüme gelmeyin ama doktoru bir türlü kadın olarak kabullenemedim. Doktor benim daima hoşlandığım bir adamdı. Özellikle 10. Doktora âşığım bil... Devamını Gör

menemen

biseksüel biri olarak valla bana hava hojdur ve 13. cok hoj duruyor sanırım seriyi izleyecegim