Görüş Bildir
Haberler
TV
Game Of Thrones TV Dizisi ve Kitap Arasındaki 14 Ana Fark

Game Of Thrones TV Dizisi ve Kitap Arasındaki 14 Ana Fark

Cosmic Latte
04.05.2014 - 21:36 Son Güncelleme: 04.05.2014 - 22:41

HBO'nun efsane şovu Game of Thrones ve kaynak materyali olan George R.R. Martin'in 'A Song Of Ice And Fire' adlı kitabı arasında bir çok fark var.Westeros coğrafyası ve dünyası o kadar geniş ki, George Martin bile karakterleri düz bir çizgide tutmakta zorlanıyor.İşte kitapla tv show arasındaki büyük farklardan bir kaç tanesi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Hikayeye bakış açıları

Hikayeye bakış açıları

Kitaplarda, her  bölüm, bir ana karakterin bakış açısıyla anlatılmış, özellikle ilk kitapta Starklar ve Daenerys Targaryen ve Tyrion Lannister'ın gözünden anlatılan bölümler dikkat çekiyor.Yani ilk kitapta okuyucu  Ned Stark'ın zindanda tutuluşunu, esaretini Ned'in gözünden görürken, idamını kızı Arya Stark'ın gözünden deneyimleme imkanı buluyor. Ya da hikaye ilerledikçe, değişen karakterlerle birlikte Westeros'u keşfediyoruz, mesela A Storm of Swords'ta Jaime Lannister'ın dünyaya bakışını detaylıca inceliyoruz.

TV şovunda ise, karaktere özel daha detaylı ve boyutlu bir içsel dünya yaratılamayacağından, diyaloglar ve hareketlerle hikayeyi takip ediyoruz.Bu bazen önemli karakterlere az yer verilmesini gerektiriyor.Davos Seaworth gibi.Çünkü sadece ana noktaları almak ve hızlı nüanslarla geçmek tv şovlarının yapması gereken inceliklerden biri.Ya da tam tersi olarak tv'de tutulan bir karakter olan Cersei Lannister,aslında kitaplarda, 3.kitaba kadar çokta fazla yer verilmeyen, sadece değinilen bir karakter.

Orijinal Karakterler

Orijinal Karakterler
cdn.shopify.com

Kitaplardan bir çok yansıtılacak karakter olmasına rağmen, TV şovu bir kaç bağımsız orijinal karakter yaratmış durumda. Talisa'da olduğu gibi, senaristler Red Wedding'in gidişatını Talisa ve Robb'un aşkını yazarak değiştirdiler. Görünüşe göre, bu noktada kitaptan hikayeyi ayırmayı daha uygun gördüler, belki ileride bunun sebeplerini daha detaylı görürüz.

Stark çocuklarının ve Daenerys'in yaşları

Stark çocuklarının ve Daenerys'in yaşları

Game of Thrones'un, A Song of Ice and Fire adaptasyonuna göre yaptığı en mantıklı hareket, serinin genç karakterlerini bir kaç yaş büyütmek oldu. Kitaplarda Robb Stark ve Jon Snow 14,Sansa 11,Arya 9,Bran 7,Daenerys ise 13 yaşında. Ancak geneli şiddet ve istismarda aşırıya kaçmamak adına, tv şovunda karakterler görüldüğü üzere bir kaç yaş kadar daha büyük durumda.

Güçlü Belwas

Güçlü Belwas

Kitaplarda Dany'nin gladyatörlerinden biri olan Güçlü Belwas, aslında ilkel bir Homer Simpson. Tamamen içgüdüleriyle hareket eden, komik ve iri bir adam. Ancak tv şovlarında henüz değinilmemiş bir karakter.

Dany'nin rüyaları ve öngörüleri

Dany'nin rüyaları ve öngörüleri

Gelecekteki kilit noktaları fazla spoiler vermemek adına, tv şovunda Dany'nin rüyalarına henüz çok az rastladık. Kitapları okumayanlara sürpriz olması adına, bu rüya ve öngörüler tv şovunda minimize edilmiş durumda. Yanmış taht odası, Khal Drogo'nun Dany'nin rüyalarına girmesi vs gibi sadece önemsiz rüyaları görmüş bulunmaktayız.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Gizem ve tarih

Gizem ve tarih

A Song Of Ice And Fire'ı okuyanlar iyi bilir, kitaplarda sürekli bir çözülmeyen gizem, dini konular, ve tarihi anektodlar mevcuttur. Her ne kadar Game of Thrones buna yaklaşmaya çalışsa da, karakterlerin hikayeleri kitaplardaki kadar geniş olmayacağından, istenildiği gibi bu gizeme değinilemeyecektir.

Harrenhal & Arya

Harrenhal & Arya

Kitapta da TV de de, Arya'nın Harrenhal'da geçirdiği zaman bir hayli kritik. Hayatta kalmayı, mücadele etmeyi ve zor zamanları öğreniyor.Ama aldığı bu dersler geçirdiği bu vakitler, kitaplarda ve TVde oldukça farklı karakterlerden geliyor. Kitaplarda Arya,Jaqen H’ghar'ı kandırarak kaçıyor ve Lord Roose Bolton'un sakilerinden biri haline geliyor.TV'de ise Harrenhal'da Arya'nın zekasını farkeden Tywin Lannister, Roose Bolton'un yerini alarak, Arya'yı sakisi yapıyor ve böylece Tywin'i daha çok ekranda görme fırsatı buluyoruz.

Karakterlerin hikayeye giriş zamanlaması

Karakterlerin hikayeye giriş zamanlaması

TV şovunda gördüğümüz üzere karakterler kitaplardaki gibi her spesifik olayda hikayeye girmiyor, senaristler ne zaman maximum etkiyi alacaklarını düşündükleri an, karakterleri piyasaya sunmaktan çekinmiyor.Tıpkı Jojen ve Meera Reed'de olduğu gibi, hayranlar uzun süre bu iki karaktere tv şovunda yer verilmeyeceğini düşünmüş, ancak 3.sezonda diziye girdiklerinde derin bir oh çekmişlerdi.Aynı zamanda Ramsay Snow kitaplarda, Theon'a ihanet etmek için Theon'un birliklerinin başında bulunurken, tv şovunda Theon'un direk düşmanı olarak karşısına çıkmış ve işkenceler ederek Theon'u aşağılamıştı.

Birleştirilmiş karakterler

Birleştirilmiş karakterler

Her ne kadar bazı kitap karakterlerinin TV'ye yansıtılmaması bazen hayal kırıklığı yaratıyor olsa da, karakter kalabalığı açısından senaristler bazı karakterleri kombine etmekte bulmuş çözümü.Mesela kitapta Tyrion'ın sağ kollarından biri Jacelyn Bywater'ken,senaristler bu rolün katkılarını Bronn'a yüklemekte karar kılmışlar.

Aynı şekilde TV şovunda Melisa, Gendry'i kralın kanına sahip olduğu konusunda manipüle etmeye çalışırken, kitaplarda Gendry Riverland'de kalıyor ve başka bir piç olan Edward Storm Melisa'yla uğraşmak zorunda kalıyor.

The Hound,Sansa ve Arya

The Hound,Sansa ve Arya

Kitaplarda Hound ve Sansa'nın süregelen ilişkisine derin olarak değinilirken, tv şovunda değinilen ilişkileri daha yüzeysel kaçıyor.Mesela kitaplarda Hound geçmiş hikayesini ve içini Sansa'ya açarken, tv şovunda henüz buna değinilmedi ve Sansa yerine şuanda Hound'un ilişkisi Arya'yla daha derin.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Cinsel ilişki ve tecavüz ayrımları

Cinsel ilişki ve tecavüz ayrımları

Kitaplarda bir çok cinsel ilişki rızayla diye gösterilirken, tv şovunda yaşları ve karakterlerin dinamikleri gereği bir çok cinsel ilişki tecavüz olarak lanse edildi.Örneğin Khal Drogo'yla Dany'nin ilk birleşmeleri, ya da Jaime'nin Cersei'ye döndükten sonra oğullarının cesetlerinin yanında Cersei'yi ilişkiye zorlaması gibi.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
32
27
8
5
3
2
2