Görüş Bildir
Haberler
Fillerin Oldukça Akıllı Canlılar Olduğunu Kanıtlayan 7 İlginç Gerçek

Fillerin Oldukça Akıllı Canlılar Olduğunu Kanıtlayan 7 İlginç Gerçek

idioteque
31.01.2015 - 03:21 Son Güncelleme: 31.01.2015 - 05:48

Filler son derece akıllı canlılar. Her şeyden önce, kara hayvanlarının içinde en büyük beyne sahipler ve sinir hücreleri insanlardan üç kat daha fazla. Gerçi, o sinir hücrelerinin birçoğu devasa bedenlerini kontrol etmeye yarasa da, filler akıllı hayvanlar olduklarını çok sefer göstermişlerdir. İşte o durumlardan 7 tanesi:

Kaynak: http://mentalfloss.com/article/55640/...
İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Dilleri ayırt edebilirler.

1. Dilleri ayırt edebilirler.

Sussex Üniversitesi'nden bir grup araştırmacı, Afrika fillerinin konuşanların sesinden cinsiyet, yaş, etnik yapı gibi farklıları ayırt edebildikleri sonucunu buldu. Duydukları ses, tehdit oluşturabilecek bir kişiye aitse, fillerin hemen savunma düzenine geçtiğini gözlemlediler.

Araştırmacılar, bu savlarını test etmek ve desteklemek için, Maasai ve Kamba gibi iki farklı etnik yapıdan gelen iki Kenyalı kişi buldular. Maasai'lerin geçmişte vahşi filleri öldürdükleri biliniyordu. Araştırmacılar, bu iki adamın kendi dillerinde; 'Bak, şuraya bak, bir fil sürüsü geliyor.' cümlelerini kaydedip, Amboseli Milli Parkı'ndaki fillere dinlettiler. Massai kabilesinden olan adamın sesini duyduklarında, fillerin sesten kaçtıkları ve korku belirtileri gösterdikleri gözlendi. Fakat, aynı ses kaydının Kamba kabilesinden olan adamın konuşması dinletildiğinde, fillerde aşırı bir tepki gözlenmedi. Çalışmanın ortaklarından Graeme Shannon, bu küçük test bile fillerin dillere ve seslere karşı bir duyarlılıklarının olduğunu gösterdiğini belirtti. 

Dahası, aynı cümleler iki kabileden de kadınlara ve çocuklara da söyletilip, fillere dinletildi. Ama yine fillerde bir tepki gözlenmedi. Bu da, fillerin etnik grupların yanında, kendilerine tehdit unsuru oluşturmayan sesleri tanımlayabildiğini gösteriyor.

2. Çeşitli araç-gereçler kullanabilirler.

3. İnsanların vücut dilini anlayabiliyorlar.

3. İnsanların vücut dilini anlayabiliyorlar.

Araştırmacılar, yaptıkları bir çalışmayla fillerin insanların el ve vücut hareketlerini anlayabildiklerini düşünüyorlar. Bu görüşlerini desteklemek için, iki konteynırdan sadece birinin içine yiyecek koyuyorlar ve fillere o konteynıra doğru gitmesini elleriyle gösteriyorlar. Fillerin %68'lik bir oranla doğru konteynıra gittiği gözlemleniyor. Aynı test, 1 yaşındaki insanlara uygunlandığında ise doğruluk oranı %63'le sınırlı kalıyor.

4. Empati gösterebiliyorlar.

İçeriğin Devamı Aşağıda

5. Ölülerinin yasını tutarlar.

6. İnsan seslerini taklit ediyorlar.

7. Sıradışı bir hafızaları vardır.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
7
7
3
0
0
0
0