Görüş Bildir
Haberler
Fenike Nerededir? Fenike Haritası...

Fenike Nerededir? Fenike Haritası...

Elif Ateş
13.12.2021 - 11:18

Güçlü gemileri ile bilinen Fenikeliler, antik çağın en geniş coğrafi keşfini gerçekleştirmişlerdir. M.Ö 1000 ile M.Ö 3000 yılları arasında yaşayan bu halk, şehir devletleri şeklinde organize olmuştur. İlk sömürgeci deniz kolonisini kuran Fenikeliler, hem doğu hem de batı kültürlerini etkilemişlerdir. Fenikelilerin günümüzde bilinen en büyük buluşlarından biri ise alfabedir. Şuan kullanılan tüm alfabelerin temelini Fenike alfabesi oluşturmaktadır. Aynı zamanda Avrupa'daki Yunan, Minoan, Roma gibi uygarlıkların gelişmesinde önemli rolleri bulunur. Akdeniz'in pek çok bölgelerinde yayılım göstermişlerdir. Peki, Fenike nerede? İşte Fenike haritası...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Fenike ismini ilk kullanan kişi Yunan tarihçisi Heredot olmuştur. Bununla birlikte Helenler bu topluluğa Fenikeliler, Doğu kavimleri ise Kenaniler adını vermiştir. Fenikelilere ait ilk buluntular, 1960'lı yıllarda Gelidonya Burnu'nda ortaya çıkarılmıştır. M.Ö 1200'lü yıllara ait olduğu düşünülen gemi batığı, çıkarılan en eski gemi batığıdır. Uluburun batığı ise M.Ö 14.yy'a aittir. Akdeniz'in en muhteşemi olarak bilinir. Geminin Lübnan'da, sedir ve meşe kullanılarak inşa edildiği düşünülür. Keşfedilen bu buluntular, Fenikelilerin 3 bin yıl önce bir deniz ticaret ağı kurduklarına işaret etmektedir. Aynı zamanda Brezilya'da Fenike alfabesi ile yazılmış bir yazıt bulunmuştur. Fenike uygarlığı ve bulunduğu yer hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

Fenike Nerededir? Fenike Haritası...

Fenike Nerededir? Fenike Haritası...

Fenike, günümüzde Suriye, Ürdün, Gazze, Kuzey İsrail ve Lübnan boyunca uzanan, Akdeniz'e bakan, denize kıyısı olan bağımsız şehir devletleri topluluğudur. Bu topluluklar Doğu Akdeniz'den tüm Akdeniz kıyılarına ve Atlas Okyanusuna kadar yayılmıştır. 

Kenan bölgesi olarak bilinen bu bölgelerde Arvad, Zemar, Trablus, Biblos, Beyrut, Sayda, Sur ve Akka liman şehirlerini kurmuşlardır. Fenikeliler çok eski zamanlardan beri Mısırlılar ile ticari ilişkilere başladılar. Bu gemi tüccarları, Mısır'a zeytinyağı, koku maddeleri, reçine gibi ürünler ihraç ederlerdi. Bu ilişkiler sırasında Mısırlılardan cam işleme sanatını da öğrenmişlerdir. Fenikeliler ticaret konusunda ne kadar gelişmiş olsalar da siyasi bakımdan iyi teşkilatlanmadıkları için kısa bir süre içinde Mısırlıların işgaline maruz kalmışlardır.

Fenike toprakları uzun süren karışıklıklardan sonra M.Ö 14.yy'da Mısırlılardan kurtarılmıştır. Bölgeye Asurlular kısa aralıklarla hakimiyet kurmuş, daha sonra ise Perslerin hakimiyetine geçmiştir. Lübnan'ın Sur kentinden kovulan bir grup Fenikeli, Tunus sahillerinde Kartaca'yı kurmuşlardır. Fenikeliler yaşadıkları süre boyunca Akdeniz'in tüm noktalarına yayılmışlar. Günümüzde ise Britanya adalarına kadar ulaşmışlardır.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
7
1
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın