Görüş Bildir
Haberler
Facebook Sansüre Devam Ediyor: Filistinli Gazetecilerin Hesapları Erişime Engellendi

etiket Facebook Sansüre Devam Ediyor: Filistinli Gazetecilerin Hesapları Erişime Engellendi

Ulaş
26.09.2016 - 23:13

İki hafta önce Vietnam Savaşı'nın simgelerinden 'Napalm Kız'a uyguladığı sansürle tartışmalara neden olan Facebook, bu kez de Filistinli gazetecilerin hesaplarını erişime engellemesiyle gündemde. İki farklı haber ajansında çalışan, toplamda 11 milyon 400 bin takipçisi olan 8 gazetecinin hesabını, Facebook erişime engelledi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Çizgi: Carlos Latuff

Al Jazeera'de yer alan habere göre; Facebook, geçen hafta, İsrail ablukası altındaki Batı Şeria'da yayın yapan Shebab haber ajansının toplam 6.3 milyondan fazla takipçisi olan dört editörünün, Quds Haber Ağı'nın ise toplam yaklaşık 5.1 milyon takipçisi olan üç yöneticisinin kişisel hesaplarını engelledi.

Al Jazeera'ye konuşan Quds Haber Ağı'ndan Nisreen al-Khatib, Facebook'un bu ay başında İsrail hükümeti ile vardığı anlaşma üzerine hesapları engellediğine inandıklarını söyledi. 

İsrail hükümeti ve Facebook yöneticileri arasında Eylül 2016'da yapılan görüşmede platformdaki 'kışkırtıcı' içeriklere karşı ortak mücadele kararı çıkmıştı.

'Herhangi bir hükümeti rahatsız edecek içerikler paylaşmamamıza rağmen hedef seçildik'

'Herhangi bir hükümeti rahatsız edecek içerikler paylaşmamamıza rağmen hedef seçildik'

Khatib, editörlerin hesaplarının yanısıra Quds Haber Ajansı'nın Facebook'taki politik olmayan haberlerine dahi erişimin engellendiğini, şirketin bu haberlere yönelik engeli daha sonra kaldırdığını söyledi:

'Facebook standartlarını ihlâl edecek ya da herhangi bir hükümeti rahatsız edecek içerikler paylaşmamamıza rağmen hedef seçildik.'  

Facebook, Quds Haber Ajansı'nın başvurusuna gönderdiği yanıtta özür dileyerek engellemeleri 'kaza' olarak nitelendirdi. Quds Haber Ajansı'nın üç gazetecisinin hesaplarındaki engel, Cumartesi günü kaldırıldı.

'Kanıtları saklamak istiyorlar'

'Kanıtları saklamak istiyorlar'

Çizgi: Carlos Latuff

İçeriğin Devamı Aşağıda

Haber ajansı Shebab'ın yöneticisi Remah Mubarak ise hesaplarının Facebook tarafından herhangi bir uyarı yapılmaksızın ve gerekçe gösterilmeksizin sansürlendiğini ifade etti. 

Facebook, Shebab'ın üç yöneticisinin hesaplarından da engeli kaldırdı, bir yöneticinin hesabı ise hâlâ engelli. 

İsrail'in Batı Şeria ve Gazze Şeridi'nden haberler yapılmasını istemediğini söyleyen Mubarak, 'Sosyal medyadaki varlığımız onların işlerini zorlaştırıyor, özellikle son günlerde infazların gerçekleştirildiği Batı Şeria'dan haberler paylaşmamızı istemiyorlar, kanıtları saklamak için de bu sayfaları kapattırıyorlar' diye konuştu.

145 Filistinlinin yaptığı paylaşımlar gerekçe gösterilerek dava açılmıştı

145 Filistinlinin yaptığı paylaşımlar gerekçe gösterilerek dava açılmıştı

Khatib'e göre Facebook, Filistinli gazetecilerin kişisel hesaplarını ilk kez engellemiyor: 

'Daha önce de başka haber ajanslarında çalışan arkadaşlarımızın hesapları Facebook tarafından engellendi. Bu şekilde sansürlenen en az beş sayfa biliyorum.'

İsrail ordusu, Pazar günü yaptığı açıklamada 145 Filistinli hakkında sosyal medyadaki paylaşımları nedeniyle dava açıldığını açıkladı.

Facebook ve İsrail hükümeti arasında varılan anlaşmanın açıklanmasından kısa bir süre sonra İsrail Adalet Bakanı Ayelet Shaked, 158 hesabın kapatılması için Facebook'a başvurduklarını açıklamıştı. Facebook, İsrail'in taleplerinin %95'ini yerine getirmişti.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
281
178
18
14
10
8
6
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
republicofturkey

Burdan facebooku boykot edelim desem birçok kişi dalga geçer.Ben 2 yıldır facebook kullanmıyorum ve hicbir kaybim olmadı. Deneyin derim

Mr Logical

Ben çıktığından beri kullanmıyorum. Gereksiz geliyor bana...

yer Ankara konur sokak. arkadaşımla dersten çıktık kafa zum oldu hoca blok ders yapınca. gazi iibd den kızılaya kadar yürüdük ve konur sokağa gelince liseli ... Devamını Gör

Pasif Kullanıcı

Gerçek şu ki: Dünyada israil gibi kan emici bi ülke var.. acımasız ve vicdani duygulardan yoksun olan bu kan emiciler umarım döktükleri kanda boğulurlar. Tar... Devamını Gör

Darkwins

Avrupa robotlar, Amerika yapay zeka, biz HELAL/HARAM gece vakti tecavüz edilen kızın dışarıda işi ne tartışması yaparken onlar dünyayı asıl yöneten ülke old... Devamını Gör