Görüş Bildir
Haberler
Ezilip Büzülmeden İyilik İstemeyi Beceremeyenlere Rahat Bir Nefes Aldıracak 13 Yöntem

Ezilip Büzülmeden İyilik İstemeyi Beceremeyenlere Rahat Bir Nefes Aldıracak 13 Yöntem

cihan taştan
25.07.2020 - 09:00

Tanıdığınız birisinden iyilik istemeden önce 1500 kere düşünenlerden misiniz? İşte bu süreci sancısız hale getirmenizi sağlayacak 13 önemli adım.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

1. Öncelikle iyilik yapmak kadar iyilik istemenin de doğal bir şey olduğunu kabul ederek başlayalım.

İnsan sosyal bir canlı. Elbette problemlerimizin üstesinden gelmek için imece usulüne ihtiyaç duyacağız. Birisinden iyilik istemeden önce bunun ne kadar doğal bir durum olduğunu hatırlayın.

2. Aynı zamanda iyilik isteyerek karşınızdaki kişiyle bağınızı güçlendirdiğinizi ve ona 'yarın benim de sana bir faydam dokunabilir' mesajı verdiğinizi unutmayın.

Bu iletişimi 'çıkarcı' bir biçimde yorumlamak mümkün. Yine de bu şekilde bakmak durumunda değiliz. Tanıdığınız birine kendinizi açıp ondan iyilik istediğinizde ikili ilişkilerinize güç katıyorsunuz. Eğer sıkı temasta olmadığınız birisiyse hayatı hakkında daha geniş bilgi sahibi oluyor, iletişimi arttırıyorsunuz. Elbette, ilerleyen günlerde sizin de ona bir faydanız dokunabilir. Dolayısıyla iyilik isterken ezilip büzülmenin çok bir anlamı yok.

3. İstediğiniz iyiliğin karşınızdaki kişi için ne ifade ettiğini ölçüp tartın.

An itibariyle sizin için oldukça zor olan bir konuyu çözmek, karşınızdaki kişi için çocuk oyuncağı olabilir. İstediğiniz iyiliği gözünüzde büyütmekten vazgeçin. Ne demişler, isteyenin bir yüzü kara...

4. 'Evet' cevabı almayı bekleyerek talepte bulunun. Fazla çekimserlik negatif imaj yaratabilir.

İyilik istediğiniz kişiden 'evet' cevabı alacağınızı düşünerek konuşursanız, hem talebinizi daha iyi ifade edecek hem de daha pozitif bir tavır takınacaksınız. İyi düşünün, iyi olsun.

5. Güçsüz görünmekten kaçının. O iyiliğe çok ihtiyacınız olsa bile dik bir duruş sergileyin.

Kendinizi çaresiz göstermek iyi bir yöntem olmayacaktır. Zaten bu tavır sizin üzerinizde de gereksiz baskı oluşmasına yol açar. Bunun yerine isteğinizi detaylı bir şekilde anlatıp dik bir duruş sergilemeniz, karşınızdaki kişinin üzerinde olumlu etki bırakacaktır. Böylelikle istediğinizi elde etmek için daha yüksek şansınız olabilir.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

6. Yalan söylemek ya da olayları dramatize etmek gibi durumlardan kaçının.

Eğer birinin yardımına gerçekten ihtiyacınız varsa elinizdeki en önemli anahtar doğru sözlü olmaktır. Lafı eveleyip gevelemeden talebinizi net bir şekilde ifade ederseniz karşınızdaki kişinin güvenini kazanma ihtimaliniz daha yüksek olacaktır. Kimse durup dururken başınızdan geçen talihsiz serüvenler dizisini dinlemek istemez. Üstelik bu durum inandırıcılığınızı kaybetmenize neden olabilir.

7. İstediğiniz iyiliği net bir şekilde tarif edin, açık kapı bırakmayın.

İstediğiniz şey ne olursa olsun, konuyu dallandırıp budakladırmadan, net bir şekilde tarif edin. 'Şu sebeple şu kadar borç paraya ihtiyacım var. Şu tarihte geri ödeyeceğim.' gibi net bir ifade, karşınızdaki kişinin aklındaki soru işaretlerini ortadan kaldıracaktır.

8. Doğru soruyu, doğru şekilde, doğru zamanda sormak önemli.

Birinden iyilik istemek için zamanı doğru seçmeniz oldukça önemli. İyilik isteyeceğiniz kişi yanınızdaysa ruh haline göre tahminde bulunmaya çalışabilirsiniz. Telefonda iyilik isteyecekseniz de saati doğru seçmeye özen gösterin. Alacağınız yanıt, bu minik detaylara göre değişebilir.

9. Eski defterleri karıştırmaktan kaçının.

İyilik istediğiniz kişiye daha önce yardım etmiş olabilirsiniz. Bu gibi durumlarda eski defterleri açmak ve 'ben senin için şunu bunu yapmıştım' gibi baskı oluşturacak şeylerden bahsetmek faydalı olmayacaktır. Bırakın yaptığınız iyilikleri o hatırlasın.

10. Yardım isteyeceğiniz kişiye özel olduğunu hissettirin.

10. Yardım isteyeceğiniz kişiye özel olduğunu hissettirin.

Sonuçta her önünüze gelenden yardım istemiyorsunuz. Yardım istemek için onu seçtiyseniz bunun birçok sebebi olmalı. Bu sebepleri dile getirerek karşınızdaki kişiyi teşvik etmek faydalı olacaktır.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

11. Eğer fazla ısrarcı görünmek ya da ileride başınıza kakacak birinden yardım almış olmak istemiyorsanız mazereti de siz sunun.

Örneğin, arkadaşınızdan size yabancı dil çalıştırmasını istiyorsanız 'vaktin yoksa anlarım, sonuçta sen de şu şu işlerle yoğunsun' gibi bir cümle kurabilirsiniz. Eğer karşınızdaki kişi size yardım etmeye niyetli değilse söylediğiniz mazereti onaylayıp yardım talebinizi geri çevirecektir.

12. 'Hayır' cevabını da kabul etmeye hazırlıklı olun.

Birinden yardım istediğinizde ret cevabı almanız da en az 'evet' cevabı almanız kadar normal. Eğer aldığınız cevap negatif olursa bunu olgun bir şekilde kabul edin ve alternatiflerinizi değerlendirin.

13. Diyaloğu erteleyip düşüncelerde boğulmaktansa: İsteyin gitsin!

Ertelemenin kimseye faydası yok. Bir yardıma ihtiyacınız varsa isteyin. Erteleyip durursanız ancak kendinizi yormuş olursunuz.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
9
6
2
2
2
1
1
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın