Görüş Bildir
Haberler
'Esir Kadınları Kurtarın'

'Esir Kadınları Kurtarın'

19.06.2015 - 04:09 Son Güncelleme: 19.06.2015 - 13:21
İçeriğin Devamı Aşağıda

Tecavüz çetesi DAİŞ’in elinden kurtulmayı başaran A.S., ‘Suriye’de Êzidî kadınlarının satılmadığı şehir kalmadı. Kadınların sesini duyun ve onları kurtarın’ çağrısı yapıyor.

Şengal’e 3 Ağustos 2014 yılında saldıran DAİŞ çetelerinin alıkoyduğu binlerce kadın köle pazarlarında satılmaya devam ediyor. Şengal’e bağlı Koço köyüne saldıran DAİŞ çetelerinin 3 çocuğuyla beraber aylarca esir aldığı 35 yaşındaki A.S., çetelerin elinden kurtulmayı başarabilenlerden.

A.S, çetelerin köye baskın yaptığı günü şöyle anlatıyor: “Çok kalabalıklardı. Arabalar, Doçkalar ve iki tane TIR geldi. Bizi bir okulda topladılar. Kadınları üst kata çıkardılar. Genç kadınları, yaşlı kadınları ve erkekleri ayırdılar. Önce erkekleri götürdüler hala onlara ne olduğunu bilmiyoruz. Daha sonra kadınları ve çocukları Şengal’e, genç kızları Musul’a, erkek çocuklarını ise Tilafer’e götürdüler. Bizim gibi çocuklu kadınları ve yaşlı kadınları orada bıraktılar. Kalanları da Til Afer’e götürüp bir okula koydular” dedi.

‘Sizi Suriye’ye sattık’

Til Afer’deki okulda yaklaşık 20 gün kaldıklarını söyleyen A.S., “Koşullar çok kötüydü. Çocuklar ölmek üzereydi. Bizi dövüp dışarı çıkardılar. Rakka’ya bir mezraya götürdüler. ‘Sizi Suriye’ye sattık’ dediler” diyor. “Suriye’de Êzidî kadınlarının satılmadığı şehir kalmadı” diyen A.S., sıklıkla kura çekilerek satıldıklarını ve çetelerin elinde Yahudi kadınların da olduğu bilgisini veriyor.

Oğlumu savaşa gönderdiler

A.S., “Beni yaklaşık 44 kişinin olduğu bir Dokça yapım merkezini andıran bir yere sattılar. Bölgenin bombalanmasıyla beni satın alan adam da öldü. Beni amcasının oğlu satın aldı. Adam Kuran’ı ezberlemem kaydıyla beni özgür bırakacağını söyledi. Bende Kuran’ı ezberledim. Beni tamamen serbest bırakmadı, ama çarşı gibi yerlerde artık dolaşabiliyordum” diye anlattı.

Esir olduğu süre boyunca iki çocuğunun yanında olduğunu fakat bir oğlunun onların elinde olduğunu kaydeden A.S. şöyle devam ediyor: “Oğlumun beynini yıkıyorlardı. Arada bir yanıma geliyor, ‘beni cepheye götürüyorlar, adım artık Ebu Casım’ diyordu. Çarşıda dolaşmaya başladıktan sonra internet kafede Dohok’taki aileme ulaştım. Ailem bir araba ayarladı ve kaçtım. İki oğlumu kurtardım fakat diğer oğlum hala onların elide. Oğlumu oarda zorla savaşa koyuyorlar”

Çok sayıda esir kadın var

Çetelerin PKK’nin olduğu bölgelerden korktuklarına dikkat çeken A.S., “Özellikle kadın arkadaşlardan çok korkuyorlar. ‘Onlar erkeklerden daha güçlü, çok iyi Kanas kullanıyorlar’ diyorlardı. Bu son süreçte çok zayıfladılar ve gerilediler, eski güçleri kalmadı. Şimdi yalnızca kendilerini patlatıyorlar” diye konuştu. Çetelerin ellerinde hala çok sayıda Êzidî kadının esir olduğuna dikkat çeken A.S., “Birçok Êzidî kadın okuma yazma bilmiyor, Arapça bilmediği için ise kaçmak için yol bulamıyorlar. Kadınların sesini duyun ve onları kurtarın” çağrısında bulundu.

Tuğba AKYILMAZ | ŞENGAL /JINHA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0