Görüş Bildir
Haberler
Engelli Olarak Emekli Olma Şartları Nedir?

Engelli Olarak Emekli Olma Şartları Nedir?

Müge Kakşi
27.10.2021 - 11:04

4A (SSK), 4B (Bağkur) ve 4C (Emekli Sandığı) gibi sigorta sistemlerinden birine bağlı olarak çalışan tüm vatandaşlar çeşitli şartları taşıdığı taktirde emeklilik başvurusu yaparak emekli olmaya hak kazanıyor. Bu şartlar prim gün sayısı, sigorta başlangıç tarihi ve yaş gibi çeşitli kriterler olarak karşımıza çıkıyor. Fakat bazı durumlarda emeklilik şartları değişebiliyor. Bu durumlardan biri de engelli olarak çalışan kişiler için geçerli oluyor. Engelli olarak çalışan bireylerde yaş şartı aranmazken sigorta başlangıç tarihi ve prim günü gibi kriterlere bakılırken bazı gereklilikler de aranmaktadır. Birçok engelli vatandaş emekli olabilmek için gereken şartları internet üzerinden araştırıyor. Peki, engelli olarak emekli olmanın şartları nelerdir? Sorunun cevabını haberimizde sizler için derledik...

İçeriğin Devamı Aşağıda

4A, 4B ve 4C gibi sigorta sistemlerine bağlı olarak çalışan tüm vatandaşların emeklilik hakkı bulunmaktadır. Bu emeklilik hakkı ilgili kanunlarca çeşitli şartlara bağlı kılınmış ve Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından sağlanmaktadır. Fakat SGK bazı vatandaşları bu şartların dışında tutarak ilgili kanunlara farklı düzenlemeler getirmiştir. Örneğin ülkemizde çalışan milyonlarca engelli vatandaş normal çalışan sigortalı kişilere göre farklı şartlara tabi tutulmuştur. Engelli vatandaşların emekli olabilmesi için yaş şartı aranmazken vergi indiriminden yararlanıyor olmaları gerekmektedir. Birçok çalışan vatandaş engelli olarak emekli olma şartlarını merak ediyor. Engelli olarak emekli olmak şartlarına dair tüm detaylara içeriğimizden ulaşabilirsiniz...

Engelli Olarak Emekli Olma Şartları Nelerdir?

Engelli Olarak Emekli Olma Şartları Nelerdir?

Sosyal Güvenlik Kurumu'na bağlı 3 farklı sigorta sistemi bulunmaktadır. 4A (SSK), 4B (Bağkur) ve 4C (Emekli Sandığı) olarak ayrılan bu sigorta sistemleri çalışanların çeşitli sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanmasını sağlarken aynı zamanda belli şartları taşındığında da emekli olmasına olanak tanıyor. Birçok sigortalı çalışan yaş, prim günü ve sigorta tarihi gibi şartlara göre emekli olmaya hak kazanırken engelli vatandaşlarda bu şartlar değişebiliyor.

Öncelikle engelli vatandaşlarda yaş şartı aranmamaktadır. Engel derecesi, işe başlama tarihi ve sigorta prim ödemesine göre emekli olabilen engelli vatandaşlarda 18 yaş baz alınarak işlem yapılmaktadır. Yani 18 yaşından önce işe başlayan kişinin işe başlama tarihi de 18 yaş olarak baz alınır ve 18 yaş öncesi değerlendirilmez. 

Bir diğer konu ise engelli kişilerde emekli olabilmesi için engelli raporu şartı bulunmaktadır ve en düşük %40 engele sahip olması gerekir. %40 üstü engeli olan tüm vatandaşlar Vergi Dairesi'ne giderek vergi indirimine başvuruda bulunurlar. Vergi indiriminden yararlanmaya hak kazanan engelli vatandaşlar sonrasında SGK'ya başvuru yaparak emeklilik hakkından yararlanabilirler. Ayrıca Engelli vatandaşların emeklilik şartları arasında engel dereceleri de hesaplanmaktadır. Buna göre %80 ve üzeri engelli raporu olanlar birinci derecede; %60 - %79 arasında engelli raporu olanlar ikinci derecede; %40 - %59 arasında engelli raporu olanlar üçüncü derecede engelli olarak kabul edilmektedir.

Buna göre engelli olarak emekli olmak için sigortalılık günü, prim gün sayısı, engelli derecesine sahip olması ve vergi indiriminden yararlanması gibi şartlar gereklidir.

Sigortalılık süresi 15-20 yıl arası, prim gün sayısı ise 3600 ile 4400 arasında değişkenlik gösterebilirken engelli raporu ise %40 ve üzeri olmalıdır. Tüm bunları sağlayan vatandaşlar yaş fark etmeksizin önce engelli derecesini gösteren geçerli bir sağlık raporu almalı, sonrasında vergi dairesine vergi indirimden yararlanmak için başvuruda bulunmalı ve en son ise SGK'ya emeklilik başvurusunda bulunmalıdırlar.

Aşağıdakiler De İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
1
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın