Görüş Bildir
Haberler
Ehliyet Yenileme Randevusu Nasıl Alınır? 2023 Yılı Ücreti Ne Kadar?

Ehliyet Yenileme Randevusu Nasıl Alınır? 2023 Yılı Ücreti Ne Kadar?

Bahadır
10.03.2023 - 12:54

Yeni sürücü belgesi sistemine geçilmesiyle birlikte ehliyetler, 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren yenilenmeye başlamıştı. İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada ehliyet yenileme işlemleri 31 Aralık 2022'ye kadar uzatılmıştı. Bu tarihe kadar eski tip ehliyete sahip vatandaşlar, ehliyetlerini yeni ehliyetlere dönüştürmezse idari para cezası alacaktı. Fakat bu karar iki yıl süreyle uzatıldı. Ehliyet yenilemeleri, 31 Aralık 2024'e kadar yapılabilecek. Peki, ehliyet yenileme randevusu nasıl alınır, gerekli belgeler neler? Ayrıntılar haberimizde.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1 Ocak 2016 tarihinden önce alınan eski tip sürücü belgelerinin yenilenme süresi, 31 Aralık 2022 tarihinden itibaren 2 yıl süreyle uzatıldı.

1 Ocak 2016 tarihinden önce alınan eski tip sürücü belgelerinin yenilenme süresi, 31 Aralık 2022 tarihinden itibaren 2 yıl süreyle uzatıldı.

Ehliyet yenileme için gerekli evraklar

Ehliyet yenileme için gerekli evraklar

Oluşturulan randevuya gitmeden önce hazır bulunması gereken bazı belgeler mevcuttur. Ehliyet yenileme için gerekli belgeler;

  • Kimlik belgesi

  • Kayıp/çalıntı değilse mevcut sürücü belgesi

  • Sürücü sağlık raporu

  • Sürücü belgesi değerli kâğıt bedeli ve vakıf payı 

  • 1 adet biyometrik fotoğraf

  • Kan gurubunu belirtir belge veya yazılı beyan

  • Adli Sicil Belgesi (Elektronik ortamda sistemden kontrol edilmektedir.)

Ehliyet yenileme randevusu nasıl alınır?

Ehliyet yenileme randevusu nasıl alınır?

Ehliyet yenileme randevusu, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü internet sitesi üzerinden veya ALO 199 hattından alınabilmektedir.

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü internet sitesi üzerinden randevu almak için şu adımları izlemelisiniz;

  • Nüfus ve Vatandaşlık İşleri randevu sayfasına gidin,

  • Açılan alanda “SÜRÜCÜ BELGESİ” seçeneğini seçin,

  • Gelen bilgilendirme metnini onaylayın,

  • Açılan ekranda sürücüye ait tüm bilgileri eksiksiz olarak girin,

  • Randevu için il ve ilçe seçimi yapın,

  • Randevu ve randevu saatine dair seçimleri yapın,

  • Telefona gelen onay kodunu girin.

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü Randevu Ekranı

Ehliyet yenileme ücreti 2023

Ehliyet yenileme ücreti 2023

Ehliyet yenileme ücreti harçların artması ile birlikte her sene düzenli olarak artmaktadır. Yeni ehliyet almak için B sınıfı harç ücreti, 1461.90 TL’den 2489 TL'ye yükselmiştir. Ehliyet yenileme ücreti ise eski tip ehliyete sahip olan kişiler için 15 TL, çalınan veya kayıp ehliyetler için 345 TL'dir.

Ehliyet yenileme harcı nereye ödenir?

Ehliyet yenileme harcı nereye ödenir?

Ehliyet yenileme harcı ödemesi, fiziki olarak veya internetten yapılabilmektedir. ATM veya mobil bankacılık işlemlerinden harç ödemesi gerçekleştirilebilir. 

  • Değerli kâğıt ve harç bedelleri Maliye Bakanlığı vezneleri, anlaşmalı bankalar ve PTT şubelerine, 

  • Vakıf payı ise Türk Polis Teşkilatının protokol yaptığı bankalara yatırılır.

  • Sürücü belgelerinin bedeli dışında kalan hizmet ve malzemenin karşılığı olan ücretler (vakıf payı) İçişleri Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonunca birlikte tespit edilir.

  • Eski tip sürücü belgesi değiştirilmek üzere 31.12.2022 tarihine kadar yapılan başvurularda değerli kâğıt bedeli 13 TL, vakıf payı bedeli ise 2 TL olarak ödenir. Karayolları Trafik Yönetmeliği geçici 10 uncu maddesine göre “Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce verilmiş olan ve 2918 sayılı Kanuna göre gerekmesi halinde bu süre İçişleri Bakanlığınca uzatılabilir”.

  • Kayıp/çalıntı, yıpranma gibi nedenlerle eski tip sürücü belgelerinin yenilenmesi işlemlerinde de 31.12.2022 tarihine kadar indirimli değerli kâğıt ve vakıf payı ödenir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Ehliyet yenileme kaç gün sürer?

Ehliyet yenileme kaç gün sürer?

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri’ne yapılan ehliyet yenileme başvurusunun ardından  yeni ehliyetin en geç iki hafta içinde ulaşması beklenir. İş yoğunluğuna göre bu süreç, değişebilmektedir.

Ehliyet yenileme son tarih ne zaman?

Ehliyet yenileme son tarih ne zaman?

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nün açıklamasına göre, eski tip sürücü belgelerinin süresi 31 Aralık 2022'den itibaren iki yıl süreyle uzatıldı. Ehliyet yenileme için son tarih ise 31 Aralık 2024 oldu.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
6
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Ahmet Ali

Merhaba! Böbreğimi aile sorunumu halletmek için verdim ve bugün çok zenginim. Böbreğimi 600.000,00 USD'ye sattım. Böbreğinizden birini vermekle ilgileniyorsa... Devamını Gör