Görüş Bildir
Haberler
Düzce Valiliği'nden Düzeltme: 'Afet Bölgesi' Açıklaması 'Sehven' Yapılmış

Düzce Valiliği'nden Düzeltme: 'Afet Bölgesi' Açıklaması 'Sehven' Yapılmış

FreiGeist
24.07.2019 - 16:42

Düzce 17-18 Temmuz tarihlerinde aşırı yağış sonrası meydana gelen sel ve heyelan felaketinin ardından bugün 'afet bölgesi' ilan edildi. Ancak Düzce Valiliği daha sonra düzeltme açıklaması yaptı. 'Afet bölgesi' ifadesinin 'sehven' kullanıldığı belirtildi.

Valilikten yapılan açıklamada, il genelinde 17-18 Temmuz tarihlerinde aşırı yağışlar sonucu meydana gelen sel afeti nedeniyle Akçakoca ve Cumayeri ilçeleriyle bağlı köylerinde kaybolan 7 vatandaştan 5'inin cansız bedenine ulaşıldığı belirtildi.

Cumayeri ve Akçakoca ilçelerinde teknik personel tarafından bölgede yapılan afet etkisi belirleme çalışmaları sonucu hazırlanan ön hasar tespit çalışmalarının, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'na gönderildiği vurgulandı.

"Vatandaşların afetzede kabul edilmesi Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığınca uygun görülmüştür"

"Vatandaşların afetzede kabul edilmesi Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığınca uygun görülmüştür"

Açıklamaya şöyle devam edildi:

'17-18 Temmuz 2019 tarihlerinde aşırı yağışlar sonucu meydana gelen sel afetinin Düzce ili genelinde 'Genel Hayata Etkili' (Afet Bölgesi) olduğu ve bu afet sebebiyle yapıları hasar gören vatandaşların afetzede kabul edilmesi Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığınca uygun görülmüştür. Valiliğimiz Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü koordinasyonunda kesin ve itiraz hasar tespit çalışmalarının yaptırılarak, kesin ve itiraz hasar tespit çalışmaları neticesinde hazırlanan hasar tespit raporu ve afetzede isim listesi mahallinde aynen ilan edilecektir.'

Valilikten düzeltme açıklaması geldi

Valilikten düzeltme açıklaması geldi

Düzce Valiliği, sel felaketinin yaşandığı bölgelerin 'Afet Bölgesi' ilan edildiğini duyurmasının ardından bir düzeltme yayınladı. Valilikten yapılan düzeltme metninde şu ifadeler yer aldı:

'Bir önceki açıklamamızda ‘afet bölgesi’ kavramı sehven yer almıştır. Düzce ili genelinde, 17-18 Temmuz 2019 tarihlerinde aşırı yağışlar sonucu meydana gelen sel afetinin “Genel Hayata Etkili” olduğu ve bu afet sebebiyle yapıları hasar gören vatandaşların afetzede kabul edilmesi Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığınca uygun görülmüştür. Afet ve acil durumdan etkilenen yerin tamamında veya bir kesiminde; yıkılıp oturulamaz veya kullanılamaz hâle geldiği belirlenen bina sayısı, zarar gören yapı ve tesislerin önemi, mahallin ekonomik ve sosyal özellikleri, normal hayat düzenindeki aksamalar, afet ve acil durumun etkilediği alanın büyüklüğü gibi hususlar gözetilerek “genel etkililik kararı” veya “genel hayata etkisizlik kararı” alınır. Genel hayata etkililik kavramı ile olmuş veya olması muhtemel afet ve acil durum olaylarında meydana gelen veya gelmesi muhtemel hasar ve tahribatlar değerlendirilerek, o yerin etkilenme durumunun kapsamı ve hayatın olağan akışının bozulduğu ifade edilmektedir. Böylece meydana gelen afet ve acil durumun etkilerinin kişi ya da kişilerin kendi güçleri ile gideremeyecekleri boyutta olduğu ve bu afet ve acil durum için ilgili kanun hükümleri uygulanarak hayatın olağan seyrine döndürülebilmesi ve vatandaşlarımız için gerekli olan yardımların yapılabilmesi sağlanır. Başta Esmahanım ve Uğurlu köyleri olmak üzere selden etkilenen vatandaşlarımız için devletimizin ilgili kuruluşları ilgili mevzuat çerçevesinde gerekli yardımları yapacaktır. Halen ulaşılamayan iki vatandaşımızı arama çalışmaları ile ulaşım ve altyapının iyileştirme çalışmaları devam etmektedir.'

Bölgede geçen hafta çarşamba akşamı ve perşembe gecesi etkili olan kuvvetli sağanaktan sonra Cumayeri, Gölyaka ve Akçakoca ilçelerinde Melen Çayı'nın taşması nedeniyle birçok noktada sel ve heyelan meydana gelmişti.

Bölgeye sevk edilen İl Özel İdaresi, AFAD, 112 Acil Servis, itfaiye ve jandarma ekipleri ile helikopterlerin desteğinde köylerde mahsur kalan 227 kişi kurtarılmıştı.

Düzce'nin Akçakoca ilçesine bağlı Esmahanım Köyü'nden 4'ü çocuk 7 kişi kaybolmuştu.

Yürütülen arama kurtarma çalışmalarında, 19 Temmuz'da Akçakoca ilçesine bağlı Esmahanım ile Uğurlu köyleri arasındaki dere yatağında kayıp olarak aranan Fatma Töngel'in, 21 Temmuz'da Uğurlu köyünün 200 metre yakınındaki bataklık bölgede Cengiz Töngel'in, 22 Temmuz'da Uğurlu köyünde ikizlerden Sanem Kaplan'ın, dün de anne Nilgün ile kızı Funda Kaplan'ın cesedi bulunmuştu.

Kaybolan 3 yaşındaki Kağan Töngel ile 7 yaşındaki İlayda Sinem Kaplan'ı arama çalışmaları ise sürüyor.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
18
10
5
4
2
1
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
bebe

bayılıyorum bu sehven lafına :D sırf oradaki insanlara yardım yapılmasın devlet kesesini açmasın diye doğal afeti bile görmezden geldiniz