Görüş Bildir
Haberler
Düşünceyle Kontrol Edilen Biyonik Kol

Düşünceyle Kontrol Edilen Biyonik Kol

Tuğba Bahar
24.02.2015 - 15:49 Son Güncelleme: 24.02.2015 - 16:23

Düşünceyle Kontrol Edilen Biyonik Kol

Afganistan'da kolunu kaybeden İngiliz Andrew Garthwaite, İngiltere'de düşünceyle kontrol edilen biyonik kol nakledilen ilk insan oldu.

İngiltere’nin Tyneside kentinde yaşayan 26 yaşındaki Onbaşı Andrew Garthwaite, aylar süren tedavi sonrasında ülkesinde biyonik kol kullanan ilk kişi oldu. Avusturya’da gerçekleştirilen ameliyatta biyonik kolu nakledilen Garthwaite, Surrey kentinde aylar süren rehabilitasyonun ardınan kolunu düşünce ile kontrol etmeye başladı.

Gartwaite, arkadaşlarının kendisini 1970’lerin ABD yapımı ‘The Six Million Dollar Man’ dizisinden esinlenerek ‘altı milyon dolarlık adam’ olarak çağırdığını söyledi.

Garthwaite, 2010 yılında Afganistan’ın Helmand eyaletinde görevliyken Taliban militanlarının ateşlediği RPG nedeniyle ağır yaralanmıştı.

SkyNews sitesinin haberine göre, zihinle kontrol edilen biyonik kol, ‘Targeted Muscle Reinnervation’ adı verilen cerrahi yöntemde bir devrimi temsil ediyor.

Garthwaite'in kopan koluna bağlı olan sinirler, yaralanmanın ardınan göğsüne yönlendirildi. Rehabilitasyon sürecinde, Garthwaite yoğunlaşarak kolunu hareket ettirdiğini düşündüğü zaman sinirler omuz kaslarında yeni bağlantılar oluşturdu.

Sinirlerin oluşturduğu sinyaller, Garthwaite’in derisine yerleştirilen elektrotlar aracılığıyla sezgisel olarak hareket sağlıyor.

Tedavi sürecinde yer alan doktorlardan Tim Jones, “Bu çok büyük bir gelişme. Biyonik kol hareket kabiliyetini ciddi ölçüde artırdığı gibi hayalet acıyı da büyük ölçüde sona erdiriyor” dedi.

Kaynak: http://www.fizikist.com/icerik-dusunc...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın