Görüş Bildir
Haberler
Dünyaya Işık Tutabilecekken Büyük Hayal Kırıklığı Yaratan 8 Zaman Kapsülü

Dünyaya Işık Tutabilecekken Büyük Hayal Kırıklığı Yaratan 8 Zaman Kapsülü

Tuğba Erdem
26.02.2020 - 08:30

Zaman kapsülü, genellikle gelecekteki insanlarla kasıtlı bir iletişim yöntemi olarak ve gelecekteki arkeologlara, antropologlara veya tarihçilere yardımcı olmak için tasarlanmış tarihi bir mal veya bilgi önbelleğidir.

Kaynak: 1 2 3 4 5 6

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Derry Kapsülü

1. Derry Kapsülü

New Hampshire sakinleri kentin tarihinde önemli bir an olacağını umdukları bir ana şahit olmak için yerel kütüphanede bir araya geldi. 1969 yılından bu zaman kapsülünde, Derry'li astronot olan Alan Shepard'ın anılarını bulmayı umuyorlardı. Ancak açıldığında büyük bir boşlukla karşılaştılar.

İçinde hiçbir şey yoktu!

İçinde hiçbir şey yoktu!

Kasanın yıllar içinde bir çok kez taşındığını söyleyen kütüphane müdürü kasa şifresinin kasanın arkasında yazdığını ağzından kaçırdı! Kapsül içeriğinin çalınmış olması güçlü bir ihtimal görünüyor.

2. Geçmiş Tucson'da!

2. Geçmiş Tucson'da!

1961'de Tucson, Arizona'nın ülkenin ilk klimalı alışveriş merkezi olan Campbell Plaza'nın büyük açılışını yaptı. Etkinliği gerçekten unutulmaz kılmak için, alışveriş merkezinin altına bir zaman kapsülü gömdüler ve 25 yıl boyunca açılmasını yasakladılar.

1986 yılı geldiğinde ise...

... Tucson belediye başkanının ve pek çok basın mensubunun hazır bulunduğu bir heyetle kapsül açıldı. Arkeolog William L. Rathje raporunda kapsülün içeriğini 'soluk bir yerel gazete ve bazı kartvizitler' olarak bildirdi.

3. Bay City'nin "su dolu" tarihi

3. Bay City'nin "su dolu" tarihi

1965 yılında, Bay City'deki Dafoe Shipbuilding Şirketi'nde çalışanlar “John F. Kennedy Barış Kapsülü” nü gömdüler. Şehir konseyi üyeleri 2015'te endişelenip  -başlangıçta amaçlanandan beş yıl önce- açmasaydı 100 yıl gömülü kalacaktı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Kapsülü sıkıca kapatmakla yükümlü çalışanın işten kaytardığını anlamak çok güç olamadı.

"Tek bir işin vardı."

Tüm belgeler su içinde ve kullanılamaz durumdaydı.

4. Wesport İlkokulu'nun inanılmaz başarısı

4. Wesport İlkokulu'nun inanılmaz başarısı

1947'de Missouri'deki Westport İlköğretim Okulu müdürü 50 yıl  açılmayacak bir zaman kapsülü gömdü. Bu gerçeği detaylandıran bir not bıraktı, ancak kapsülün yeri hakkında herhangi bir bilgi eklemeyi unuttu! Kapsülü açma zamanı geldiğinde, kimse nereden kazmaya başlayacağını bilmiyordu. 'Biz buna tarihin gizemi diyoruz. '' dedi kapsülü bulmakla görevli bir öğretmen.

5. Long Island'da tarih kokuları

5. Long Island'da tarih kokuları

2015 yılında 350. yıl dönümü için, Long Island Smithtown sakinleri, 1965 yılında belediye binasının önüne gömülmüş bir zaman kapsülünü açtı. Buldukları ise 'gazeteler, kasabanın 300. yıl dönümü etkinliklerinden gereçler, bir telefon rehberi, The Smithtown News'in bir baskısı, 1950'lerden 60'lara kadar paralar, bir erkek şapkası ve beyaz bir kaput'tu.

Kasaba sakinleri bunlardan hiç hoşlanmadı.

Kasabanın Tarih Kurumu genel müdürü Kiernan Lannon, Newsday'a 'Zaman kapsülünden çıkan en ilginç şey kokuydu. Korkunçtu. Hayır tarih kokmuyordu. Hayatımda kokladığım en güçlü küf kokusuydu.' dedi.

6. Tarih dersine gitmekten beter bir kapsül.

6. Tarih dersine gitmekten beter bir kapsül.

2014 yılında, New York Mills Union Free School District öğrencileri 57 yıllık bir kapsülün açılışını izlemek için toplantı salonunda buluştu. Okulun temel taşının altına gömülü kapsülün '1957 kuruş, sınıf listeleri, öğretmen el kitabı, bütçe broşürü ve antetli kağıt' içerdiği ortaya çıktı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

7. Norveçin çağ dışı hazinesi

7. Norveçin çağ dışı hazinesi

Norveç'in Otta sakinleri 1920'de '2012'de açılabilir.' notuyla başkanlarına verilen kapsülün içerisinde ne olduğunu epey merak etti. Seremoni başladığında Norveçli Prenses Astrid'in de bulunduğu meraklı kalabalık, yılların ardından 90 dakika daha kutunun açılabilmesini bekledi.

Gudbrandsdal müzecisi Kjell Voldheim, paketi açma onuruna sahipti.

Paketin içinden çeşitli kağıtlar çıktı. Belgeler arasında, paketin mühürlenmesinden sonraya ait 1914 ve 1919 tarihli gazeteler de vardı.

8. Michigan'da hayal kırıklığı

8. Michigan'da hayal kırıklığı

Michigan Eyaleti Meclisi, 1979'da 100. doğum gününü kutladı. Yetkililer, binanın köşe taşının altına gömülü bir kapsülü açmanın bu etkinliği şenlendireceğini düşünüyordu.

Kapsülün içinde ne olduğu merak uyandırıcıydı.

'1873 gazetesi, devlet tarihi, Bağımsızlık Bildirgesi'nin bir kopyası, Lansing yetkililerinin isimleriyle yazılı bir gümüş tabak ve özel konulardaki diğer makaleler.' Pek çoğu nemden dolayı kötü halde bulundu. Meclis yıl dönümünde çamurla dolu bir kutuyu nazikçe kutlamak zorunda kaldı.

BONUS: Türkiye'de pek örneği olmayan zaman kapsülü, İzmit'te bir adet oluşturularak gelecek nesillere bırakıldı.

BONUS: Türkiye'de pek örneği olmayan zaman kapsülü, İzmit'te bir adet oluşturularak gelecek nesillere bırakıldı.

Kapsüle, darbe girişiminin yaşandığı geceye ait görüntüler, fotoğraflar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın halkı meydanlara davet eden görüntüleri, TRT'de darbe bildirisinin okutulma görüntüleri, mobese kayıtları, 15 Temmuz sürecini anlatan sunum, gazete kupürleri, şehit yakınlarıyla gazilerin geceye dair duygularını anlatan mektuplar, şehitlere ait eşyalar konuldu. Kapsül 15 Temmuz 2067 yılında açılacak.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
137
33
24
7
5
2
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
WantonNovelSMYRNA

15 temmuz 2067 için beyin yıkama operasyonu. Emin olun p nesiller kahkahalarla gülecek bu tiyatroya. Bizim atalarımız nasıl bir malmış diyerek. Ve evrime ina... Devamını Gör

Fake Jesus

düşünsene malum kişi tarihten silinmiş, yaşlanmışsın kapsülün açılışına denk geliyorsun sdfgdfgsdfg tramva

hakan a

iyi iyi 2067 ye kadar bütün delilleri silseler bile bu zaman şeysinden çıkanlar onları içeri atmaya yarar.