Görüş Bildir
Haberler
Dünyada da Adından Övgüyle Bahsedilen 10 Ünlü Türk Ressam ve Eserleri

Dünyada da Adından Övgüyle Bahsedilen 10 Ünlü Türk Ressam ve Eserleri

Selluka
20.09.2022 - 15:12

Resim sanatı, duygu ve düşüncelerin estetik kurallar çerçevesinde farklı renklerin kağıt, bez, mukavva gibi zeminler üzerine kalem ya da boyalarla resmedilmesidir. Biz de bu içeriğimizde sizi resim sanatına hayatını adayan ve global çapta başarılı işlere imza atan ünlü Türk ressamlar ve eserleri tanıştıracağız. İşte dünyaca ünlü Türk ressamlar ve birbirinden değerli eserleri...

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Osman Hamdi Bey

1. Osman Hamdi Bey

Dünyaca ünlü Türk ressamlar listemizin ilk sırasında Osman Hamdi Bey var. En ünlü Türk tabloları düşünüldüğünde şüphesiz herkesin ilk aklına gelen eser Kaplumbağa Terbiyecisi olacaktır. 1906 yılında yapılan bu tablo gerek yerel gerek global anlamda herkes tarafından oldukça beğenilen ve bilinen bir eserdir. Kaplumbağa Terbiyecisi’nin 1906 ve 1907 olmak üzere iki farklı versiyonu bulunmaktadır. Yukarıdaki görselde gördüğünüz, tablonun 1906 versiyonudur. İki versiyon arasındaki temel fark, 1906’da yapılan versiyonunda 5, 1907’de yapılan versiyonunda 6 kaplumbağa bulunmasıdır.

2. Turgut Zaim

2. Turgut Zaim

Ünlü Türk ressamlar ve eserleri listemizin ikinci sırasında başarılı ressam Turgut Zaim’den bahsedeceğiz. Anadolu yaşamını ele aldığı Yörükler Köyü tablosu en ünlü tablosu olarak bilinir ve bu tabloyla ününe ün kattığını söyleyebiliriz.  Özellikle yöresel yaşamı yansıtan eserler yaratan ünlü ressamın birbirinden etkileyici başka işleri de bulunuyor.

3. Elif Naci

3. Elif Naci

Türkiye’deki ünlü ressamlar ve dünyaca ünlü Türk ressamlar kategorisinde olan Elif Naci’nin resmini belli bir konu altında toplamak ve belli bir anlayışın devamı olarak görmek doğru olmaz. Kendi içinde sürekli bir değişimin ve farklı dönemlerde farklı yorumların ürünleri olan tabloları, ana noktada ortak bir kaygıdan doğmuştur. Batılı fikirlerin ışığı altında yöresel bir düşünceyi yansıtmak, bunun için de ulusal kültür köklerimizle bağımızı ayrı tutmamak kaygısı. Toplumsal ve sanatsal yaşamımızdan çıkarılacak yeni arayışların, Türk resmini oluşturacağı düşüncesini benimseyen Elif Naci’nin, müzecilik ve gazetecilik arasında iletişimini daima sürdürebildiği ressam yönü ona oldukça farklı bakış açıları sunmuştur. Ressamın en önemli eseri Topkapı Sarayı Akağalar Kapısı adlı tablosudur.

4. Selim Turan

4. Selim Turan

Sanat ve toplumu ayrılmaz bir bütün olarak gören dünyaca ünlü ressamlarımızdan Selim Turan birçok tanınmış tablosu ile sanatseverleri kendine hayran bırakmıştır. Selim Turan, aynı zamanda Azerbaycan kökenli bir heykeltıraş. Resim ile gerçek anlamda tanışması hocası Malik Aksel’den aldığı resim ve çizim dersleri ile olmuştur. Ünlü Türk ressamlar kategorimizde yer alan ressamın en popüler eseri “Sarıkız Efsanesi” adlı ahşap üzeri yağlı boya tablosudur.

5. Burhan Doğançay

5. Burhan Doğançay

Burhan Doğançay soyut resim anlayışını benimseyen ressamların arasında yer alır. Dünyaca ünlü Türk ressamın tabloları oldukça yüksek rakamlardan alıcı bulmaktadır. En sevilen tablolarından biri de Silent Ships adını verdiği tablosudur. Burhan Cahit Doğançay, İstanbul doğumludur ve aynı zamanda fotoğrafçıdır. Doğançay aslına bakılırsa, yarım asır boyunca dünyanın birçok şehrinde seyrettiği duvarları sanat eserlerine entegre etmesiyle ün salmıştır. En ünlü tablosu olan yukarıdaki görselde gördüğünüz Mavi Senfoni, 2009 yılında Murat Ülker tarafından 2,2 milyon TL’ye satın alınmıştır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Adnan Turani

6. Adnan Turani

Dünyaca ünlü Türk ressamlar listemize Adnan Turani ile devam ediyoruz. Turani tablolarında müzisyenlere oldukça sık yer verir. Ünlü ressam birçok tablosu ile tanınmaktadır. Adnan Turanî’nin resim anlayışı ise, soyut kurgulu bir etki biçimi arayışına dayanır. Resimleri soyut bir kurguya dayanır. Adnan Turani’nin, 1960-1990 yılları arasında Fransa, İtalya, Almanya, Yugoslavya, ABD, Irak, Japonya, Hindistan, Mısır, İsrail ve İsviçre gibi birbirinden değerli bienal ve uluslararası sergilerde eserleri yer almıştır. Dünyaca ünlü ressama verilen ödüller arasında, İki kez Devlet Sergisi Resim Ödülü: iki kez Ankara Sanat Kurumu: Yılın Sanatçısı Ödülü, Sedat Simavi Ödülü; 1996, Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği Onur Ödülü; 1997 Hacettepe Üniversitesi Sanat Ödülü; 1998 Anadolu Üniversitesi tarafından Onursal Fahri Doktora ödülü bulunmaktadır. Sanatçının en ünlü eseri Trio’dur.

7. Fikret Mualla

7. Fikret Mualla

1903’te İstanbul’da başlayan yaşamı 1967’de Paris’te sona eren ve geçen sürede sanat dünyasına harikulade eserler bırakmış Türk ressam Fikret Mualla’nın hayatına dair birçok şey merak konusu. Tabloları oldukça yüksek fiyatlardan alıcı bulan dünyaca ünlü ressam Fikret Mualla, bugün Türk ressamların arasında parmak ile gösterilen nadir kişilerdendir.

Yaşamı her ne kadar acı, hüzün, hastalık gibi güçlüklerle çevrelenmiş olsa da sanatçının bütün yapıtlarında yaşama sevinci ön plandadır. Resim sanatında, Fikret Mualla keyifli bir müzikalite yakalamayı başarmıştır. Mualla, Paris’te Henry Matisse’nin renk kullanımından oldukça etkilendi, dışa vurumcu akımın etkisinde eserler verdi. Renkli kağıtlar üzerine guaj ile yaptığı çizimler adeta sanatçının imzası niteliğinde. Cazcıları resmettiği çok sayıda eseri bulunuyor. Sonuçta bir ressamın bir dönemi, bir kenti, bir tarzı nasıl hafızalarda iz bırakacak şekilde işleyebileceğini gösteren ilginç temalardan biri müzik. Dünyaca tanınmış Türk ressamın en ünlü eseri ise “Cazcılar” adlı yukarıda gördüğünüz tablosudur.

8. Şeker Ahmet Paşa

8. Şeker Ahmet Paşa

Şeker Ahmet Paşa’nın resimlerindeki renk cömertliği, doğadaki gerçekliği olduğu gibi yansıtma kaygısı, ressamı doğa lirizmi de diyebileceğimiz bir üsluba yaklaştırdı. Paris’te Louvre Müzesi’ne hayatta iken resmi kabul edilen ilk Türk ressamıdır aynı zamanda Şeker Ahmet Paşa. Tablolarında değişik bir perspektif anlayışı vardır ve daha çok natürmort resimleri ile tanınır. Ünlü eserleri arasında yukarıda yer alan tablo ilk sırada yerini alır.

9. Bedri Rahmi Eyüboğlu

9. Bedri Rahmi Eyüboğlu

Bedri Rahmi, 1911 yılında Giresun Görele’de hayata gözlerini açmıştır. Ressam, yazar ve aynı zamanda şairdir. Resim eğitimine Güzel Sanatlar Akademisi’nde başlamış, Paris’te eğitimini sürdürmüştür. Ardından tekrar ülkesine dönmüş ve akademide dersler vermeye başlamıştır. Yazma, gravür, seramik sanatı, heykel sanatı, vitray, mozaik, hat, serigrafi, litografi gibi birçok alanda harika eserler üretmiştir. Sanatçının en ünlü tablolarından biri “Ozan” adını verdiği yukarıda yer alan tablosudur.

10. İbrahim Çallı

10. İbrahim Çallı

İbrahim Çallı 13 Temmuz 1882’de Çal’da doğmuş dünyaca ünlü bir Türk ressamdır. Ressam Roben Efendi’den de resim dersleri almış, Şeker Ahmet Paşa’nın tavsiyesi üzerine 1906 yılında şu an adı Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi olan Sanayi-i Nefise Mektebi’ne kayıt olmuştur. 1910 yılında Maarif Vekaleti’nin açmış olduğu bursluluk sınavını birinci olarak kazanmıştır. Çıplak Adam ve Harekat Ordusunun Muhafız Alayı’ndan Maksut Çavuş adlı eserleriyle bu yarışmayı kazanmış olup ardından eğitim için Fransa’ya gönderilmiştir. Plajda Kardeşler ve Ada’da Kardeşler adlı figüratif çalışmaları en bilinen eserlerindendir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
84
38
21
12
9
9
9
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın