Görüş Bildir
Haberler
Dünya Üzerinde En Nadir Görülen 13 Hastalık

Dünya Üzerinde En Nadir Görülen 13 Hastalık

İrem Coşkun
26.05.2023 - 18:02

Günlük yaşamda pek rastlamadığımız ama duyduğumuzda da şaşkınlığımızı gizleyemediğimiz; pek çok insanın hayatını zorlaştıran, nadir görülen hastalıkları bu içerikte derledik 👇

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Hipertrikoz

1. Hipertrikoz

Vücudun her yerinde bulunan kılların anormal derecede uzamasına neden olan ve doğuştan veya sonradan gelişebilen bu hastalık, görünümünden ötürü Kurt Adam Sendromu olarak da adlandırılır.

2. Kaçış Sendromu

2. Kaçış Sendromu

Mehmet Ali Erbil'in yakalanmasıyla adını duymaya başladığımız bu hastalık, kanın yoğunlaşması, tansiyonun düşmesi gibi belirtilere neden olur ve tekrarlayan şoklarla kendini gösterip halsizlik, yorgunluk, ateş gibi belirtilere de yol açar. Çok nadir görülen bu hastalığa ise dünyada sadece 79 kişi yakalanmıştır.

3. Ölümcül Uykusuzluk

3. Ölümcül Uykusuzluk

Ölümcül uykusuzluk ya da Ailevi ölümcül uykusuzluk; bilinen herhangi bir tedavisi olmayan ve kişinin birkaç ay sonra ölümüne neden olan bir hastalıktır.

4. Mikrosefali

4. Mikrosefali

Baş ve çevresinin, vücudun geri kalanına göre daha küçük olmasına neden olan bir hastalıktır. Genellikle bu hastalığa yakalanan kişilerin yaşam süreleri daha az olabilir veya beyin fonksiyonlarında azalma görülebilir.

5. Fil Hastalığı

5. Fil Hastalığı

Birçoğumuzun bildiği bu hastalık, ipliksi solucanların neden olduğu bir rahatsızlıktır. Tedavisi mümkün olan bu hastalık genellikle Uganda, Tanzanya, Kenya, Ruanda, Etiyopya gibi ülkelerde görülür.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Behçet Hastalığı

6. Behçet Hastalığı

İlk defa Türk doktor Hulusi Behçet tarafından tanımlanıp bu adı alan hastalık kişinin damarlarını, eklem, omurilik ve sindirim sistemini etkiler. Nedeni tam olarak bilinmeyen kronik ve iltihaplı bir rahatsızlık olan Behçet Hastalığı genellikle Japonya, Türkiye ve İsrail'de görülür.

7. Katı Kişi Sendromu

7. Katı Kişi Sendromu

Nadir görülen bir nörolojik rahatsızlık olan Katı Kişi Sendromu, kasların kontrolsüz bir biçimde kasılıp sertleşmesine ve spazmlara neden olur. Dünyaca ünlü şarkıcı Celine Dion da geçtiğimiz yıl bu rahatsızlığa yakalandığını açıklamış ve konserlerini ertelemişti.

8. Ağaç Adam Sendromu

8. Ağaç Adam Sendromu

Nadir görülen kalıtsal hastalıklardan biri olan Ağaç Adam Sendromu, vücudun her yerinde siğil benzeri lezyonların gelişmesine neden olan HPV virüsüne yol açar ve bu siğillerin bazıları ise ağaç kabuğu benzeri tümörlere dönüşebilir.

9. Yabancı El Sendromu

9. Yabancı El Sendromu

Kişinin iki elinden birinin kontrolsüz olarak hareket etmesine neden olan Yabancı El Sendromu, tıpkı beyin kontrolünde, sanki kişi gerçekten isteyerek hareket ettiriyormuş izlenimi verir. Bu sendromun henüz bilinen bir tedavisi olmayıp, yalnızca hastalığın yarattığı etkiler azaltılabilir.

10. Arjiri

10. Arjiri

Genellikle Mavi Ten Hastalığı olarak bilinen bu hastalık kişinin ten renginin mavi-mor olmasına neden olur. Ölümcül bir hastalık değildir fakat kişiyi psikolojik olarak etkileyip o kişinin kendisini toplumdan soyutlamasına neden olabilir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Progeria

11. Progeria

Genellikle Erken Yaşlanma Hastalığı olarak bilinen ve milyonda bir görülen bu hastalığa sahip bireyler 10 yaşındayken 70 yaşında gibi görünür. Hastalığa yakalanan kişilerin yaşam süreleri kısa olduğu için günümüzde yapılan tıbbi çalışmalar, bu hastalığı tedavi etmekten ziyade yaşam süresini uzatmak üzere yapılmaktadır.

12. Laron Sendromu

12. Laron Sendromu

Laron Tipi Cücelik olarak da bilinen ve büyüme hormonuna karşı duyarsızlığa neden olan bu hastalık, çoğunlukla Ortadoğu, Güney Amerika ve Güneydoğu Asya'da görülmektedir.

13. Müzikal Halüsinasyonlar

13. Müzikal Halüsinasyonlar

Hastanın şarkılar, ezgiler, enstrümanlar ve melodiler duyduğu bir nörolojik  bozukluk olan bu hastalığa neden olan halüsinasyonların kaynağı, altta yatan psikotik hastalıktan veya işitme bozukluğundan kaynaklanmaktadır. Bu halüsinasyonlar genellikle nadirdir ve ardından zihinsel gerileme gelir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
13
7
3
2
2
2
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın