Görüş Bildir
Haberler
Dünya Sağlık Örgütü Açıkladı: Oral Seks Durdurulamayan Bir Bakteri Yayıyor!

etiket Dünya Sağlık Örgütü Açıkladı: Oral Seks Durdurulamayan Bir Bakteri Yayıyor!

Rinascita
16.07.2017 - 01:36

Oral seks durdurulamayan bir bakterinin vücutta yayılmasına sebep oluyor. Son dönemlerde artan bu bakteriye karşı uygulanan tedavilerle ve verilerle ilgili detayları sizler için BBC News'dan derledik.

Kaynak: http://www.bbc.com/news/health-40520125
İçeriğin Devamı Aşağıda

Dünya Sağlık Örgütü'nün yaptığı açıklamaya göre oral seks halk arasında bel soğukluğu olarak da bilinen gonore adlı bakteriyel enfeksiyonun üretilmesine sebep oluyor.

Prezervatif kullanımındaki azalma da bu bakterinin yayılmasını sağlıyor. Bel soğukluğu şimdilerde tedavi edilmesi çok daha güç, hatta bazı durumlarda imkansız denebilir. Çünkü cinsel yolla bulaşan enfeksiyon, antibiyotiklere karşı hızla direnç kazanıyor. Uzmanlar, durumun yeni ilaçlarla biraz daha iyi olduğunu söylediler. Her yıl 78 milyon birey, cinsel yolla bulaşan enfeksiyona yakalanıyor. Sonrasında ise bu durum kısırlığa kadar ilerliyor.

Dünya Sağlık Örgütü, bel soğukluğunun antibiyotiklere olan direncinin yaygın olduğunu göstermek amacıyla 77 ülkeden topladığı verilerin analizini yaptı.

Dr. Teodora Wi Japonya, İspanya ve Fransa'da şimdiden tedavi edilmesi imkansız olan üç tane vak'a olduğunu söyledi. 'Gonore öyle akıllı bir bakteri ki, ne zaman tedavi için yeni bir antibiyotik denesen daha da dayanıklı hale geliyor.'

İşin en sıkıntılı boyutu ise, gonore enfeksiyonunun büyük bir çoğunluğu gelişmemiş ülkelerde ortaya çıkıyor olması.

Bu bölgelerde enfeksiyonun dayanıklılığını keşfetmek ise normale göre çok daha zor. Dr. Teodora Wi 'Bu vakalar buz dağının yalnızca görünen kısmı olabilir.' diye ekledi.

Gonore genital bölgelere, göden bağırsağa ve boğaza bulaşabilir. Dr. Wi'ye göre antibiyotikler bakterilerin boğazın gerisine itilmesine sebep olabilir.

'Normal boğaz ağrısı gibi enfeksiyonları tedavi etmek için antibiyotikler kullanıldığında, boğazınızdaki bakteri çeşitleriyle karışarak bağışıklılığı geliştiriyor.'

Prezervatif kullanımındaki azalma da bu bakterinin cinsel yolla bulaşmasına yardımcı oluyor. Enfeksiyon oral seksle, anal seksle ve korunmadan yapılan vajinal seksle yayılıyor. Vajinadan veya penisten gelen sarı veya yeşil renkte akıntı, idrar sırasında ağrı veya acı, adet dönemleri arasında kanama belirtiler arasındadır.

Fakat enfeksiyonun bulaştığı neredeyse 10 heteroseksüel erkekten birinde, kadınların ve homoseksüel erkeklerin üçte birinde direkt göze çarpan belirtiler olmuyor.

Tedavi edilmeyen enfeksiyon kısırlığa veya pelvik inflamatuvar hastalığa sebep olur. Bu da hamilelik süresince çocuğa da geçebilir. Dünya Sağlık Örgütü, ülkelerin gonore bakterisi için araştırma ve yeni ilaçlara yatırım yapmalarını istiyor. Dr. Manica Balasegaram dünya üzerinde yalnızca üç tane işe yarama ihtimali olan ilaç olduğunu ve yeni bir ilacın da üretilip üretilmeyeceğinin garantisi olmadığını söyledi. Dünya Sağlık Örgütü, önünde sonunda gonore bakterisini durdurmak için aşılara ihtiyaç duyulacağını söyledi.

Profesör Richard Stabler bu konuda 'Penisilinin icadından bu zamana, gonore bütün tedavisel antibiyotiklere karşı bağışıklılık geliştirdi. Son 15 yılda terapi dünya çapında bağışıklılığın artmasıyla 3 kez değişmek zorunda kaldı. Şu an son çare olarak ilaçların kullanıldığı noktadayız.' dedi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Peki oral seks şimdilerde daha mı yaygın?

Herhangi bir net veri olmadığı için, bugünlerde eskiye nazaran daha fazla oral seks yapıldığını söylemek mümkün değildir. Birleşik Krallık ve Amerika'dan gelen veriler, oral seksin çok yaygın olduğunu gösteriyorlar. Birleşik Krallık'ta 1990-1991 yılları arasında yapılan ulusal cinsellik araştırmalarına göre, erkeklerin %69.7'si ve kadınların %65.6'sı karşı cinsten bir partnerle oral seks yapmış. 1999-2001 yılları arasında yapılan ikinci bir araştırmaya göre ise erkeklerin %77.9'u ve kadınların %76.8'i oral seks yapmış. Fakat o zamandan bu yana rakamlarda çok fazla bir değişim olmamış. Amerika'da yapılan ulusal araştırmada ise 15-24 yaşlar arasındaki bireylerin 3'te 2'sinin hiç oral seks yapmadığı ortaya çıkarıldı.

Şimdilerde ise uzmanlar bireyleri prezervatif kullanımının bu riski azalttığı yönünde uyarıyorlar.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
227
83
47
45
44
41
20
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Tansel Kmo

safsata bunlar inanmayın ,güzel olan ne varsa elimizden alıyorlar faşo bilim

SveP

Her pisliği yapıyorsunuz. Sucu gelişmemiş ülkelere atıyorsunuz.

Bugünlük modemin fişini çekeyim de hatun onedioya falan girer hiç gerek yok şimdi suyu bulandırmaya. faturayı ödemeyi unutmuşum felan derim telefon zor çekiy... Devamını Gör