Görüş Bildir
Haberler
Doğu Ekspresi: Turistik Doğu Ekspresi 21 Ay Sonra Seferlere Yeniden Başladı!

Doğu Ekspresi: Turistik Doğu Ekspresi 21 Ay Sonra Seferlere Yeniden Başladı!

Yerli ve yabancı turistlerin büyük ilgi gösterdiği Turistik Doğu Ekspresi’nin seferleri yaklaşık 21 ay sonra yeniden başladı. Koronavirüs salgını nedeniyle ekspresin seferlerine 28 Mart 2020 tarihinde ara verilmişti. Aranın ardından ilk tren 15 Aralık 2021 tarihinde Ankara’dan Kars’a hareket etti. İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Tarihi olarak bilinen Turistik Doğu Ekspresi, Mart 2020'den sonra ilk defa 15 Aralık'ta sefere başladı. Ankara Gar'dan yola çıkan tren ile sırasıyla Kırıkkale, Kayseri, Sivas, Erzincan ve Erzurum'a uğrayarak son durağı olan Kars'ı ziyaret eden yolcular heyecanla hiçbir görüntüyü kaçırmazken duygularını da dile getirdi. Akıllardan çıkmayacak manzaralar ortaya çıktı.

TCDD tarafından bu ayın başında açıklanan bilet fiyatları oldukça tepki çekmişti.

Ankara'dan Kars'a uzanan 1300 kilometrelik parkurun yaklaşık 31,5 saatte tamamlandığı Turistik Doğu Ekspresi ile konuklara gezi ve manzara şöleni sunuluyor.

Yolcular, yerel lezzetlerden kete ve Erzincan çorbasını, yağda kızartılan pestilin üzerine ceviz dökülerek sunulan pestil kavurmasını, nohut, fasulye, bulgur, ayran, nane ve tereyağıyla hazırlanan gendime çorbasını tatma imkanına sahip olurken, hediyelik olarak tava leblebi, tulum peyniri, kavrulmuş buğday ve Osmanlı döneminde kurulmuş tuz ocaklarından 100 metre derinlikten çıkarılan Kemah tuzu alabiliyor.

Turistik trenin İliç'teki molasında, Bağıştaş Köprüsü'nü, Kemaliye Karanlık Kanyonu'nu, Kemaliye evlerini görme fırsatı bulunuyor. Yolcular isterlerse yamaç paraşütü, rafting, at safari gibi doğa sporları da yapabiliyor.

Ankara-Kars yönünde Erzincan'da 3 saat 25 dakika, İliç'te 3 saat 20 dakika ve Erzurum'da 3 saat 25 dakika duran turistik tren, Kars-Ankara yönünde ise Divriği'de 2 saat 43 dakika ve Sivas'ta 2 saat 9 dakika mola veriyor.

Erzincan'daki molada yolcular, Terzibaba'nın türbesini, Taşçı Hamamı, Erzincan Kalesi ve Saat Kulesi'ni ziyaret edebiliyor.

İç turizmin artırılması amacıyla hayata geçirilen tren, Ankara'dan çarşamba ve cuma günleri saat 15.55'te, Kars'tan cuma ve pazar günleri 22.35'te hareket ediyor.

1300 kilometrelik parkuru yaklaşık 25 saatte kateden tren, yolculuk sırasında 53 istasyonda duruyor. Örtülü kuşetli ve pulman vagonlardan oluşan Doğu Ekspresi'nde, pulman vagonlarda bilet fiyatı kişi başı 68 lira, örtülü kuşetli vagonda ise kişi başı 93 liradan satılırken, çocuk, genç, öğretmen gibi indirimler de uygulanıyor.

Söz konusu seyahat rotasına yoğun talep üzerine Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığının girişimleriyle dünyanın en güzel ilk 4 tren rotasından birinde sefer yapan Doğu Ekspresi'nin yanı sıra 'Turistik Doğu Ekspresi' 29 Mayıs 2019'da seferlere başladı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Trenin uzun süreli mola verdiği üçüncü istasyon Erzurum'da, tabyalar, Anadolu'da bulunan anıt mezarların en güzel örnekleri arasında yer alan ve en büyüğü Emir Saltuk'a ait Üç Kümbetler, şehrin sembolü haline gelen Çifte Minareli Medrese ile Türk İslam Eserleri ve Etnografya Müzesi olarak da kullanılan Yakutiye Medresesi ziyaretçilerini ağırlıyor.

Erzurum Kongresi'nin düzenlendiği bina, Atatürk'ün kentte konakladığı müze ev, görülmesi gereken yerler arasında bulunuyor. Cağ kebabı ve kadayıf dolmasını yerinde tatma fırsatı bulan yolcular, oltu taşından tespih ve takılarla yöresel küflü peynir ve İspir fasulyesi alabiliyor.

Kars'a ulaşan yolcular, Yusufpaşa, Ortakapı ve Cumhuriyet mahallelerinde uygulanan Baltık mimari anlayışın örneklerini görebiliyor. Binalar, yalancı sütunları, bordür kabartma taşları, uzunca bir koridor etrafına iç içe açılan oda ve salonları ve PEÇ adı verilen ısıtma sistemleriyle dikkati çekiyor.

Ünlü mutasavvıf Ebü'l Hasan Harakani'nin türbesi ve cami, Kars Müzesi, 1579 yılından kalma Taş Köprü, Kümbet Camisi şehirde görülmesi gereken yerler arasında bulunuyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
1
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın