Görüş Bildir
Haberler
Deprem Sonrası Ruh Sağlımızı Korumak İçin 7 Bilgi

etiket Deprem Sonrası Ruh Sağlımızı Korumak İçin 7 Bilgi

Pelin Hazer
07.02.2023 - 19:14 Son Güncelleme: 12.02.2023 - 19:07

Merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi olan 7.7 şiddetindeki deprem birçok şehrimizde büyük yıkımlara sebep oldu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Ruh Sağlığı uzmanı olarak bu can yakıcı gündemle ilgili şu an için öncelikli ancak önemli noktalara değinmenin iyi olabileceğini düşünmekteyim.

Ruh Sağlığı uzmanı olarak bu can yakıcı gündemle ilgili şu an için öncelikli ancak önemli noktalara değinmenin iyi olabileceğini düşünmekteyim.

• Yalnızca güvenilir ve doğrulanmış haber kaynaklarını takip edin.

• Teyit edilmemiş, resmî kurumların kaynaklarından paylaşılmamış bilgilere şüpheyle yaklaşın.

• Depremde kurtarma çalışmalarıyla ilgili açık/sansürsüz videolar izlemekten veya fotoğraflara bakmaktan mümkün olduğunca kaçının.

• Eğer böyle bir fotoğrafa veya videoya bakmaktan kendinizi alıkoyamadığınızı düşünüyorsanız, kendinizi fiziksel, ruhsal olarak iyi hissetmeniz önemlidir. 

• Haberlere kendi isteğimizle bakmak ile maruz kalmak arasında fark vardır. İstemeden maruz kalmamak için bildirimleri sessize alabilir veya telefon ve televizyondan mümkün olabildiği ölçüde uzak kalmak iyi olacaktır. 

• Bu dönemlerde kişilerin, yardım etme ihtiyacı ortaya çıksa da, gerekli yardım, kan bağışı, kıyafet desteği sağlanması dışında bu alanda uzman değilseniz yapabileceğiniz başka bir şey yoktur, kendinizi suçlu hissetme hissi normaldir, günlük aktivitelerinizi gerçekleştirmek (yemek yeme, su içmek, uyumak) yapmamak ve erteleme hissiyatı hissedebilirsiniz ancak sizin bir suçunuz yok. 

• Sizler gündemi takip etme ihtiyacı hissetseniz dahi, çocuklarınızı haberlere ve sosyal medyaya erişimini kontrol etmeye özen gösterin. Depremle ilgili görsel/işitsel içeriklere maruz kalmaması adına önlemler alabilirsiniz (aynı odadayken televizyonu açmamak, telefonda video izliyorsanız kulaklık takarak izlemek gibi).

Ülkece çok zor bir olay yaşadık ve yaşamaya devam ediyoruz.

Ülkece çok zor bir olay yaşadık ve yaşamaya devam ediyoruz.

Bu tarz afet durumlarında, insanların içerisindeki kurtarma ve iyi gelmeye dair gayreti son derece olağandır ancak yardımlar konusunda bölgeler tarafından belirlenen kurum ve kuruluşlar aracılığıyla yönetmek, sivil toplum kuruluşlarıyla hareket etmek, bu insani isteğimizi daha anlamlı kılacaktır. 

Tekrar hepimize geçmiş olsun.

Instagram

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
22
8
3
1
1
1
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Erol Kayar

Ruh sağlığımızı düzeltecek tek bir şey var ama yazarsam kapıma gelirler

Dilo K

nedir kardesim söylermisin

2132

🤲🤲🤲🤲🤲🤲🤲🤲😭😭😭😭😭🙏🙏🙏☝️☝️☝️

Dilo K

yer gök dua Allah var gam yok nokta..