Görüş Bildir
Haberler
Danıştay, Öğretmenevlerinde Aynı Odada Kalmak İsteyen Çiftlere 'Evlilik Cüzdanı Şart' Dedi

etiket Danıştay, Öğretmenevlerinde Aynı Odada Kalmak İsteyen Çiftlere 'Evlilik Cüzdanı Şart' Dedi

Danıştay, öğretmenevinde evli olmayan kadın ve erkeğin aynı odada kalabilmesiyle ilgili verdiği kararda 'evlilik cüzdanı şart' dedi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Karara konu süreç Mart 2019’da İstanbul Silivri’de yaşandı. 

Fevzi Çakır'ın haberine göre 20 Mart 2019’da bir davaya katılmak için Silivri’ye giden bir kadın avukat, erkek arkadaşı ile konaklamak için Silivri Öğretmenevi’ne gitti. 

Avukat, otel görevlisine aynı odada kalmak istediklerini söyledi.

"Aynı odada kalamazsınız"

"Aynı odada kalamazsınız"

Otel görevlisi evlilik cüzdanı istedi. Avukat evli olmadıklarını belirtince otel görevlisi ilgili mevzuat gereği aynı odada kalamayacaklarını söyledi.

Bu gelişme üzerine Avukat, Milli Eğitim Bakanlığı’nın Öğretmenevi Uygulama Yönergesi’nin ilgili hükümlerinin iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle Danıştay 10. Dairesi’nde dava açtı.

"Özel hayatın gizliliği ihlal ediliyor"

"Özel hayatın gizliliği ihlal ediliyor"

Avukat dava dilekçesinde, Kimlik Bildirme Kanunu’nda otel ve benzeri yerlerde kimlik bildirimi yapılmasını zorunlu kıldığını ancak evlilik cüzdanı ibraz edilmesini zorunlu kılmadığı belirtildi. 

Düzenlemede kamu yararı bulunmadığı ve özel hayatın gizliliği ihlal edildiğini savunulan dilekçede, “Evli çiftler ile evli olmayan çiftler arasında ayrımcılık yapıldığı, bu durumun eşitlik ilkesine aykırı olduğu, manevi varlığı geliştirme hakkının ve özel hayata saygı ilkesinin ihlal edildiği” öne sürüldü.

İçeriğin Devamı Aşağıda

MEB savunması: "Orada öğrenciler de çalışıyor"

MEB savunması: "Orada öğrenciler de çalışıyor"

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Danıştay’a gönderilen savunmada ise “Yönergeye konu kurumlarda gerek resepsiyon gerekse de kat hizmetleri ve benzeri departmanlarda mesleki ve teknik eğitim okul ve kurum öğrencilerinin stajyer olarak beceri eğitimi yaptıkları, bu nedenle bu kurumların sadece konaklama yeri olarak değerlendirilmesi gerektiği” görüşüne yer verildi.

Yürütmenin durdurulması talebine red

Yürütmenin durdurulması talebine red

Taraflarının beyan ve savunmalarını alan Danıştay 10. Dairesi, evli olmayan çiftlerin aynı odada kalamayacağına dair düzenlemenin yürütmesinin durdurulması talebini reddetti. 

Daire, Avukatın iptal istemine dair kararını ise daha sonra verecek.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
318
178
81
22
14
9
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?