Görüş Bildir
Haberler
Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Töreni'nde Sinema Ödülüne Layık Görülen Sami Şekeroğlu Kimdir?

Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Töreni'nde Sinema Ödülüne Layık Görülen Sami Şekeroğlu Kimdir?

Bahadır
20.12.2023 - 17:11

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen törende Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2023 Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü'nü kazanan isimlere ödüllerini sundu. Sinema ödülünün sahibi, Sami Şekeroğlu oldu. Erdoğan, 'Sinema ödülümüzü 1950 yılından beri yapımcılıktan yönetmenliğe, arşivcilikten eğitimciliğe, sinemanın her alanında iz bırakan bir ustaya, Sami Şekeroğlu'na veriyoruz.' dedi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Sami Şekeroğlu kimdir?

Sami Şekeroğlu kimdir?

Sami Şekeroğlu, 26 Şubat 1937 tarihinde Elazığ'ın Harput ilçesine bağlı Ulukent köyünde doğmuş bir sinema profesörü ve yönetmendir. Türkiye'deki ilk sinema profesörlerinden biri olarak tanınan Şekeroğlu, aynı zamanda Türkiye'nin ilk sinema kulübü olan 'Kulüp Sinema 7'nin ve 'Türk Film Arşivi'nin kurucuları arasında yer alır.

Türk sinemasına kattıkları

Türk sinemasına kattıkları

Şekeroğlu, 1969 yılında kurduğu 'Türk Film Arşivi'ni, tüm mal varlığını karşılıksız bir şekilde akademiye aktararak, 'Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Film Arşivi'nin de kuruculuğunu üstlendi. 1967 yılında Uluslararası Film Arşivleri Federasyonu (FIAF) üyeliğine kabul edilen kurum, 1973'te asil ve yetkili üye statüsüne yükseltildi. Şekeroğlu, 1970 yılında Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Film Arşivi'ne Müdür olarak resmi atamasını aldı ve 1974'te ilk sinema eğitimini başlattı.

Akademik hayatı

Akademik hayatı

Sinema-TV Enstitüsü'nde akademik düzeyde ülkemizin ilk örgün sinema-televizyon eğitimini başlattı. 1985'de Doçent, 1987'de Profesör oldu. 1988 - 1996 yılları arasında Mimar Sinan Üniversitesi Rektör Yardımcısı, 1996 - 1999 yılları arasında MSÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı olarak görev yaptı. MSÜ Sinema-TV Merkezi bünyesinde ilk Sinema Müzesi'ni kurdu.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Erkin esenn

Cem Karaca'nın, Yarım porsiyon aydınlık şarkısındaki "Sinemadan siz anlarsınız, tiyatrodan müzikten, heykel resim edebiyat sorulmalı sizden" sözleri uyandı a... Devamını Gör