Görüş Bildir
Haberler
Çözüm Arayışları Sonuçsuz Kaldı: Almanya'dan İncirlik'ten Çekilme Kararı

etiket Çözüm Arayışları Sonuçsuz Kaldı: Almanya'dan İncirlik'ten Çekilme Kararı

Emre Ordu
05.06.2017 - 22:02 Son Güncelleme: 07.06.2017 - 14:57

Alman parlamenterlere ziyaret izni verilmemesi nedeniyle yaşanan krizde, çözüm arayışları için son fırsat olarak değerlendirilen Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile Alman mevkidaşı Gabriel arasında hafta başında gerçekleşen görüşme sonuçsuz kalmıştı. Çavuşoğlu, 'Şu an itibariyle İncirlik değil, Konya'daki NATO üssünü ziyaret mümkün' demişti. Alman Bakan Gabriel ise 'Türkiye bu durumda Alman askerlerini İncirlik'ten çıkarmak zorunda olduğumuzu anlamalı' ifadelerini kullanmıştı. 

Ve bugün Almanya'da bakanlar kurulu, Alman askerlerinin Türkiye'deki İncirlik Üssü'nden çekilmesi yönünde karar aldı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Deutsche Welle'nin verdiği bilgiye göre Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen'in Alman askeri birliğini İncirlik'ten çekme planı Bakanlar Kurulu'nda kabul edildi.

Neler oldu?

Neler oldu?

5 Haziran günü Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel ikili görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Çavuşoğlu, 'Bizim Brüksel'de de Sayın Cumhurbaşkanımızla Şansölye Merkel görüşmesinde de yaptığımız önerimiz, şu anda Konya NATO üssünü Alman heyetinin ziyaret etmesidir. Bununla başlamakta fayda var. İncirlik dahil, biz bunların hepsini bugün değerlendirdik. Şu an itibariyle İncirlik değil, Konya'daki NATO üssünü ziyaret mümkün.' dedi.

Çavuşoğlu, İncirlik ziyareti konusunda Türkiye'nin PKK ve FETÖ mensuplarıyla ilgili Almanya'dan taleplerinin yerine getirilmediği için böyle bir karar aldığını belirtti.

"Alman anayasası gereğince ordumuz orada kalamaz"

"Alman anayasası gereğince ordumuz orada kalamaz"

Alman ordusunun Federal Meclis'in ordusu olduğunu ifade eden Alman Bakan Gabriel 'Bununla bağlantılı olarak parlamentonun şöyle bir hakkı vardır; askerler nerede olursa olsun her milletvekili askerleri ziyaret hakkına sahiptir. Her milletvekili Federal Meclis'te eşit haklara sahiptir. Bu mümkün olmazsa, ki mevkidaşımın ifade ettiği nedenlerden dolayı olabilir, o zaman Alman anayasası gereğince ordumuz orada kalamaz' diye konuştu.

Gabriel, bir Alman gazetecinin, İncirlik'ten çekilme konusunda somut bir karar olup olmadığı yönündeki sorusuna ise  'Henüz somut bir plan yok, net bir sonuç yok. Burada imkanların değerlendirilmesi söz konusu oldu. İncirlik'teki ziyaretin nasıl olabileceği üzerinde durduk. İç siyaseten Türkiye'nin bunu yapamayacağına saygı göstermemiz gerekiyor.' diye yanıt verdi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Başbakan Yıldırım ile Alman Bakan Gabriel arasındaki görüşme iptal edildi

Başbakan Yıldırım ile Alman Bakan Gabriel arasındaki görüşme iptal edildi

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel Başbakan Yıldırım ile de bir araya gelecekti. Fakat Yıldırım'la yapılacak olan görüşmenin iptal edildiği açıklandı. İptale gerekçe olarak Yıldırım'ın programının yoğunluğu gösterildi.

Almanya Savunma Bakanı: "Alman askerlerin Ürdün'e taşınması için gerekli hazırlıklar yapıldı"

Almanya Savunma Bakanı: "Alman askerlerin Ürdün'e taşınması için gerekli hazırlıklar yapıldı"

Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen, Berlin’de yaptığı açıklamada, Alman askerlerinin İncirlik’ten Ürdün’e aktarılması için gerekli hazırlıkların yapıldığını belirtti. “IŞİD’e karşı yürütülen mücadelede İncirlik’in uygun bir hava üssü” olduğunu belirten Hristiyan Demokrat Birlik Partili (CDU) Bakan Von der Leyen, “Ancak vekillerimizin askerleri ziyaret etmesine izin verilmemesi kabul edilebilir değil” şeklinde konuştu. Bakan von der Leyen, federal hükümetin konuyla ilgili kararı çarşamba günü Bakanlar Kurulu toplantısında vereceğini söyledi. Bakan, Ürdün’ün Azrak kentindeki hava üssünün İncirlik’e eş değer bir seçenek olduğunu belirtti.

Almanya Savunma Bakanı alternatif üs arayışları kapsamında kısa zaman önce Ürdün'ü ziyaret etmişti

Almanya Savunma Bakanı alternatif üs arayışları kapsamında kısa zaman önce Ürdün'ü ziyaret etmişti

Ziyareti sırasında Ürdün Kralı Abdullah ile de görüşen Alman Bakan, görüşmeye ilişkin basına verdiği demeçte Kral Abdullah'ın 'İncirlik'teki Alman Ordusu'na ait yakıt ikmal uçaklarıyla Tornado tipi keşif uçaklarının Ürdün'e taşınmasının zaruri hale gelmesi halinde her türlü yardım ve desteği vermeye hazır olduklarını belirttiğini' söylemişti.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
254
66
35
28
27
26
22
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Özlem Ela Öztürk

ne isi var zaten alman askerinin benm ulkemde. defolsun gitsinler cehenemin dibine

diji_jokey

ameriganın da gittiği günü görmeyi çok isterim..

Çağlar Coşkun

akp diplomatik bşr şekilde kovdu, yani almanlar askerlerini geri çekmedi ;)) adam olun lan, fatihin ve atatürkün askerleriyiz biz, bizim topraklarımızda "nat... Devamını Gör