Görüş Bildir
Haberler
Çocuk Gelinle Mücadele Eden Türkiye'den Manzara: Lise Öğrencileri Etkinlikte Gelin ve Damat Oldu!

etiket Çocuk Gelinle Mücadele Eden Türkiye'den Manzara: Lise Öğrencileri Etkinlikte Gelin ve Damat Oldu!

Emre Ordu
26.04.2017 - 19:18 Son Güncelleme: 27.04.2017 - 11:40

Türkiye çocukların erken evlenmesine karşı mücadeleyi sürdürürken Zonguldak'ın Alaplı İlçesi’ndeki Çok Programlı Anadolu Lisesi’nde düzenlenen 'Turizm Haftası' etkinliğinde liseli kız ve erkek öğrenciye gelinlikle damatlık giydirildi. Okul müdürü ise 'Programımızda bir geleneği yansıttık. Ben bir sıkıntı olduğunu düşünmüyorum. Çocukların yaşları da büyük.' diyerek yapılan etkinliği savundu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

DHA'nın haberine göre, okul bahçesinde gerçekleştirilen etkinliğe Alaplı Kaymakamı Saim Eskioğlu, Belediye Başkanı Nuri Tekin, İlçe Emniyet Müdürü Erkan Tektaş, İlçe Milli Eğitim Müdürü Cevat Çevik, öğretmenler, veliler ve öğrenciler katıldı.

Lise öğrencilerinin rol aldığı etkinlikte ’Alaplı’da düğün’, ’Alaplı’da bayram’, ’Alaplı’da gelin kaynana atışması’ konulu tiyatro gösterileri sunuldu. İlçede özellikle köylerde eskiden yapılan atlı düğünlerin canlandırıldığı oyunda önce kız isteme sonra da kına gecesi ve atlı gelin alma yapıldı.

Davul zurna eşliğinde halaylar çekildi

Davul zurna eşliğinde halaylar çekildi

Ardından evden gelin çıkarma geleneği canlandırıldı. Davul zurna eşliğinde gelinlik ve damatlık giyen öğrenciler, diğer öğrencilerle davul zurna eşliğinde halay çekti. Bu sırada köçek kıyafeti giyen iki öğrenci de dans etti.

Sonra gelin ve damat el ele sahneden indi. Gelin, bahçeye getirilen ata bindirildi. Gelini taşıyan at protokol üyelerinin önünden geçirilerek damat evine gitti.

Okul müdürü: 'Bir sıkıntı olduğunu düşünmüyorum'

Okul müdürü: 'Bir sıkıntı olduğunu düşünmüyorum'

Gazetecilere açıklama yapan okul müdürü Rıfat Yiğit, 'Eskiden Alaplı’da düğünler atlı oluyordu. Gelinler at üzerinde gidiyordu damat evine. Bu geleneği yansıttık programımızda. Öğrenciler oynadı bu programda. Biz tiyatro ve etkinlik şeklinde yaptık. Bir canlandırma oldu. Ben bir sıkıntı olduğunu düşünmüyorum. Çocukların yaşları da büyük. Eski bir geleneği, kültür ve turizm haftasında tekrar bir hatırlatma olarak yaptık' dedi.

Türkiye'de vahim tablo: Toplam evliliklerin yüzde 5'i çocuk gelin vakası

Türkiye'de vahim tablo: Toplam evliliklerin yüzde 5'i çocuk gelin vakası

Türkiye, yıllardır çocuk evliliklerin önlenmesi konusunda mücadele ediyor. TÜİK’in 2015 verilerine göre toplam 602 bin 982 resmi evlilikten 31 bin 337’sinde 16-17 yaşındaki kız çocukları gelin oldu. Bu sayı, toplam evliliklerin yüzde 5,2’sine denk geliyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
489
259
75
25
21
12
6
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın

O yasta ki insanlar popcu oluyor, topcu oluyor, sosyal medya ve tv de fenomen olup paraya donusturuluyor. Okul da duzenlenen bir tiyatro ya da temsil mi sıkı... Devamını Gör

Samet

Çocuk evliliğe özendirir bu uygulama. Temsili de olsa sorun var.

Berke Aydoğan

''Çocukların yaşları da büyük'' demiş okul müdür. ÇOCUK diyoruz ÇOCUK.

Vertenyan

Hiçbir problem yok, durduk yere duyar kasmayın.

Hvitserk

Cidden adı üstünde etkinlik yani bir problem göremedim.Onu izleyenlerde gidip evlenmez ki fazlasıyla abartılmış