Görüş Bildir
Haberler
Cinsel Yolla Geçen Enfeksiyonlara Dikkat: Bel Soğukluğu Hakkında Bilmeniz Gereken 12 Şey

etiket Cinsel Yolla Geçen Enfeksiyonlara Dikkat: Bel Soğukluğu Hakkında Bilmeniz Gereken 12 Şey

Merlot Vinho
27.04.2023 - 22:02

Aktif ve korunmasız bir cinsel hayatınız varsa bel soğukluğu geçirme riskiniz de oldukça fazla. Ancak bunu her zaman doğrudan fark edemeyebilir veya sadece taşıyıcı olabilirsiniz. 

Dünya genelinde en çok karşılaşılan 2. cinsel enfeksiyon olan bel soğukluğunu gelin yakın mercek altına alalım!

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Bel soğukluğu genç bireylerde daha sık ortaya çıkar.

Bel soğukluğu ya da diğer adıyla Gonore, aynı isimli bakteriler nedeniyle ortaya çıkan cinsel bir enfeksiyon. Başlıca nedeni ise korunmasız ilişki. Dünya genelinde en sık görülen cinsel enfeksiyonlardan olan bel soğukluğu özellikle aktif cinsel yaşamı olan 15-24 yaş arası bireylerde ortaya çıkıyor.

2. Tespit edilmeyen vakalarda aktarım oranı yüksek olabilir.

Bel soğukluğu, çoğunlukla ilk başlarda herhangi bir semptoma neden olmadığından anlaşılması zor enfeksiyonlar arasında. Bu da onu bir nebze tehlikeli hale getiriyor çünkü zamanında fark edilmemesi halinde kişiden kişiye geçme oranı da artış gösteriyor.

3. Bel soğukluğu herkeste görülebilir.

Cinsel yolla aktarılan pek çok enfeksiyonda olduğu gibi, bel soğukluğunda da cinsiyet ayrımı yok. Ayrıca oral, vajinal veya anal seks sırasında kişiden kişiye aktarılabiliyor. Yani bu, korunmasız ilişkiye giren herkesi tehdit ettiği anlamına geliyor.

4. Bel soğukluğu semptomları diğer vajinal veya idrar yolu enfeksiyonlarıyla karıştırılabilir.

Vajinası olan bireyler için semptomlar şöyle:

  • Vajinal akıntı

  • İdrar sırasında ağrı ve yanma

  • Dış genital alanda kaşıntı

  • Regl dönemi harici vajinal kanama

  • Cinsel ilişki sonrası kanama

  • Cinsel ilişki sırasında ağrı ve acı hissi

  • Alt karın ve pelvik bölgede ağrı

5. Erkeklerin %10'unda herhangi bir bulgu görülmez.

Penisi olan bireyler içinse belirtiler şu şekilde:

  • İdrar sırasında ağrı ve yanma hissi

  • Penisten sarı, beyaz veya yeşil renkte akıntı gelmesi

  • Penis ucunda kızarma

  • Testislerde ağrı ve şişlik

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Bel soğukluğu deyip geçmemek lazım...

Yukarıdaki semptomlar en yaygın bulgular arasında ve yaklaşık 4-6 gün içinde ortaya çıkıyor. Ancak kimi zaman da herhangi bir belirtiye rastlanmıyor fakat bu diğer sağlık sorunlarına yol açmayacağı anlamına gelmiyor. Nitekim tedavi edilmeyen vakalarda rektum, gözler, boğaz ve hatta eklemler bile etkilenebiliyor.

7. Bel soğukluğu yalnızca cinsel ilişki yoluyla kişiden kişiye aktarılır.

İşin iyi yanı, bel soğukluğunun sadece cinsel ilişki sırasında aktarılıyor olması. Yani, bilinen fiziksel temas yöntemlerinin hiçbiriyle bel soğukluğu kapma ihtimaliniz yok. Gonore bakterisi vücut dışında uzun süre hayatta kalamadığından yemek kapları, yüzme havuzları ve tuvaletler bile risk faktörü değil. Ama siz yine de bu tip alanlarda diğer enfeksiyonlara karşı önlem almayı ihmal etmeyin. 😎

8. Hamileler bel soğukluğuna karşı ekstra dikkatli olmalı.

8. Hamileler bel soğukluğuna karşı ekstra dikkatli olmalı.

Bununla birlikte, enfekte olan hamile bireyler de bel soğukluğu aktarım riski taşıyor. Çünkü doğum sırasında anneden bebeğe bel soğukluğu geçişi olabiliyor. Bu nedenle hamilelerde de cinsel ilişki sırasında korunmak son derece önemli. ⚠️

9. Teşhisten hemen sonra önerilen tedaviye başlamak önemli.

Bel soğukluğunda tedavi genellikle antibiyotik kullanımıyla gerçekleştiriliyor ve kısa sürede tamamlanıyor. Fakat günümüzde çok yaygın bir enfeksiyon olduğundan farklı mutasyonları da yok değil ve bu da kimi zaman alternatif ilaç kullanımını gerektirebiliyor. Buradaki önemli nokta hekim önerilerini ihmal etmemek ve tedaviyi aksatmamak!

10. En etkili korunma yöntemi prezervatif kullanmak.

Bel soğukluğuna hiç yakalanmamak en iyisi, bunun için de bilinen en iyi yöntem prezervatif kullanmak. Çünkü korunmalı ilişki sırasında partnerler arasındaki sıvı akışı engelleniyor ve bel soğukluğu da dahil olmak üzere pek çok enfeksiyona karşı koruma sağlanıyor. 😉

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Düzenli test ve kontrol ihmal edilmemeli.

Ek olarak teşhis ve tedavi sonunda bile düzenli kültür testlerinin yapılması gerekiyor. Bu tip testler bel soğukluğunun yanı sıra; HPV, mantar ve frengi gibi diğer cinsel problemlerin tespitinde de aktif olarak kullanılıyor. Ayrıca aktif insanlarda kimi zaman bu enfeksiyonlar aynı anda görülebiliyor. Düzenli yapılan kontroller ise hepsinden korunmada devreye giriyor.

12. Partnerler arası açıklık şart!

Bel soğukluğu tıpkı grip ve nezle gibi kişiden kişiye aktarılabilen, aktarılması da normal olan bir enfeksiyon. Ancak burada enfeksiyonun varlığını saklamamak ve partnerleri durum hakkında bilgilendirmek çok önemli. Aksi halde her zaman karşı tarafı enfekte etme riskiniz olduğunu bilmelisiniz. Böyle bir cinsel ilişkide ise sürekli birbirinize aktardığınız, içinden çıkılamayan bir enfeksiyon döngüsüne girmeniz işten bile değil!

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
4
1
1
1
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın