Görüş Bildir
Haberler
Çevremizdeki Başarısız İnsanların Bizim de Başarısız Olmamız İçin Elinden Geleni Yaptığı Fenomen: Yengeç Zihniyeti

Çevremizdeki Başarısız İnsanların Bizim de Başarısız Olmamız İçin Elinden Geleni Yaptığı Fenomen: Yengeç Zihniyeti

En yakın dostunuz sizin başarısız olmanızı istiyor. Çünkü buna mecbur. 🤔

İçeriğin Devamı Aşağıda

Bu ilginç psikolojik durumu incelerken şu akademik deneysel çalışmadan, Quora'da geçen bir tartışmadan ve bu makaleden faydalandık.

Bazen dostlarınızın hatta en yakınınızdakilerin sizin iyiliğinizi istemediğini düşünürsünüz... Sonra da kendinize kızarsınız.

Bazen dostlarınızın hatta en yakınınızdakilerin sizin iyiliğinizi istemediğini düşünürsünüz... Sonra da kendinize kızarsınız.

Onlar kötülüğünüzü neden istesin ki?

Aslında kimse sizin kötü durumda kalmanızı yahut başarısız olmanızı direkt olarak istemiyor. Fakat, içsel ve yenilemez bir mekanizma bazılarını diğer insanların başarılı olmasını engellemeye itebiliyor.

Anlatalım. İnsan olduğumuz için bazı hislerimizi yenmekte zorlanıyoruz, örneğin bir insandan nefret etmemiz çok kolay.

Basit bir bakış, farkında olmadan sergilenen bir davranış bir anda nefret damarımızın kabarmasına sebep olabiliyor. Bunun yanında bir insanı sevebilmek bu kadar basit değil, yani iyi niyetler çok daha zor gelişiyor. 

Kıskançlık ve nefret de bunlardan biri. Şöyle bir listelediğimizde olumsuz hislerimiz baskın çıkıyor.

Psikolojik olarak tüm bunların anlamsız olduğunu bilsek de benzer hisleri tekrar tekrar yaşamamıza hiçbir şey engel olamıyor.

Belki de bu hislerin en yıkıcı olanı kıskançlık ve bahsettiğimiz kıskançlık duygusal anlamda değil, hayatın her alanında diğer insanların daha iyi olma halini kıskanmak.

Bizim elde etmediğimiz yahut edemediğimiz herhangi bir şeyin başkaları tarafından elde edilmesinden duyulan rahatsızlık... Herhalde hepimizin başına geldi bu durum.

Kıskançlığın bir adım ötesine geçelim, başkalarının daha iyiyi elde etmesini engelleyecek davranışta bulunmak ya da buna maruz kalmak...

Kıskançlığın bir adım ötesine geçelim, başkalarının daha iyiyi elde etmesini engelleyecek davranışta bulunmak ya da buna maruz kalmak...

İşte bu durum Yengeç Zihniyeti olarak adlandırılıyor. Bir kova içerisinde onlarca yengeç olduğunu varsayalım, biri kovadan çıkabilmek için diğerlerinin aklına gelmemiş bir yöntem buluyor ve çıkmaya başlıyor. Tam kovadan ayrılırken kovadaki diğer yengeçler onu kovaya geri çekiyor.

Yani, kovadaki yengeçler bir diğer yengecin kurtulmasını asla istemiyor. Bu durumda hiçbiri çıkamıyor fakat hepsi eşit seviyede kalıyorlar.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Siz daha iyi bir fırsat bulduğunuzda o fırsatın peşinden gitmenizi engelleyen, mevcut halinizin çok daha iyi olduğunu size söyleyen dostunuzu hatırladınız mı?

İşte, sizi kovada tutmaya çalışan yengeç o. Kendisi çıkamayacak ve sizi de kovada tutabilmek için muhtemelen elinden geleni yapacak.

Siz daha iyi biri olmak için çabalarken o çalışmalarınızı engelleyecek ve bunu dostça yapacak, çünkü belki o da bunun farkında değil. Siz onun farkında olun ve kovadan çıkabilmek için Yengeç Zihniyeti'ndeki dostunuzu tanıyın.

Bu zihniyete sahip kişileri tanımak çok zor değil, öncelikle sizin başarılı olduğunuz durumlarda onların tepkilerini izleyin.

Başarınızı ne kadar benimsiyorlar? Siz başarı gösterdiğinizde ve bunu onunla paylaştığınızda başka şeylerden bahsetmek istiyor olabilirler. Yengeç Zihniyeti için başkalarının başarısı panik sebebi olarak görülür.

Ayrıca bir kişi herhangi bir eğlence söz konusu olduğunda bile aranızda rekabet yaratmaya çalışan, düşüncelerden ziyade insanlar hakkında yargıda bulunan yahut çevrenizde her şeyi bildiğini iddia eden biri varsa...

Yengeç Zihniyeti tam karşınızda duruyor demektir.

Başarıya ulaşmak için acilen o kovadan çıkmanız gerekiyor, bizden söylemesi.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
105
6
4
3
2
2
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Hassein Bazilbab

Mesnevi'den : "insanlarla olan bağ zincirlerden daha sağlamdır" ve "kötü arkadaş adamı taaa cehenneme kadar götürür"

Duygusal Panda

Çok faydalı bir içerik olmuş.